Ostravští volejbalisté v čele s liberem Nickem Castellem při obětavé obranné

Ostravští volejbalisté v čele s liberem Nickem Castellem při obětavé obranné práci. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Do půlky setů jsme hráli vyrovnaně, těší Ostravany po duelu s favoritem

  • 0
Vyhrát nad Bělgorodem set, to by se pro volejbalisty Ostravy rovnalo vítězství v Lize mistrů. Tak hovořil ostravský trenér Zdeněk Šmejkal před úterním utkáním. A Ostravští byli blízko. Ve druhé sadě třetího utkání skupiny B Ligy mistrů propásli dva setboly, prohráli 0:3 (-19, -27, -18).

"Soupeř ukázal, že je světový mančaft," prohlásil ostravský kapitán Richard Mauler. "V důležitých chvílích dokážou zabrat a zahrát vynikající údery. To předvedl Muserskij v koncovce druhého setu na servise. Při setbolu dal eso, konkrétně mi."

Po Muserského podání domácí volejbalisté několikrát odletěli od míče jako od dělové koule, jindy nestačili ani pořádně zareagovat. Přesto se v souboji s mužstvem, které patří k nejlepším na světě, drželi statečně.

"Řekli jsme si, že budeme hrát odvážně, že se jich nebudeme bát a snad to tak i vypadalo," řekl Mauler. "Hráli jsme důrazně, mnohdy jsme měli i navrch. Do poloviny všech setů jsme s nimi hráli naprosto vyrovnaný zápas."

Bělgorodští nastoupili bez svého prvního nahrávače, italského reprezentanta Dragana Travici. "Ráno se probudil a měl horečku 38,3 stupně Celsia, a tak jsme ho raději nechali v hotelu," řekl hostující trenér Boris Kolcins.

Hrálo to v úterním střetnutí nějakou roli? "Asi jen malou," připustil Richard Mauler. "Oni jsou takový mančaft, že každý post mají zdvojený ztrojený, takže nemají problém, když nastoupí druhý nahrávač."

Mauler podotkl, že by bylo krásné vyhrát s Bělgorodem jeden set. "Ale ty další by asi zabrali a hráli lépe."

Ve druhé sadě Ostravští soupeře zaskočili perfektními bloky. Těmi bodovali šestkrát, zatímco v prvním a třetím setu ani jednou. Tři body si připsal Tomáš Široký, čímž byl v obraně na síti nejlepší ze všech hráčů na hřišti. Muserskij si blokem připsal dva body.

"Ve druhém setu domácí předvedli českou volejbalovou školu, sílu v obraně. Měli šest bloků, my nic. To není možné, to se nemůže stát," zlobil se bělgorodský trenér. "To byl důvod, proč jsme se tahali až do koncovky."

Cíl Bělgorodu je jasný: "Vyhrát Ligu mistrů, máme nejlepší mužstvo," tvrdí kapitán ruského celku Alexander Kosarev.

Odmítá, že by Bělgorod stál a padal s nejlepším hráčem letošního mistrovství Evropy, blokařem Dmitrijem Muserským. "Uhrává hodně bodů, ale my jsme jeden tým, každý v něm má svou úlohu. Nejde tak říct, že naše hra stojí na Dmitrijovi, on je součást týmu. Ale důležitá," řekl Kosarev.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž