Ljubov Sokolovová, mimo jiné nejlepší volejbalistka Evropy za rok 2006, v dresu...

Ljubov Sokolovová, mimo jiné nejlepší volejbalistka Evropy za rok 2006, v dresu Dinama Krasnodar. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Volejbal je můj život, vyznává se legenda Sokolovová

  • 0
Taková legenda proti volejbalistkám Ostravy dosud nikdy nehrála. S Dinamem Krasnodar dorazila k úvodnímu čtvrtfinálovému duelu Challenge Cupu Ljubov Sokolovová.

Smečařka, která má dva tituly mistryně světa i Evropy, dvakrát byla ve finále olympiády a s Bergamem a Fenerbahce Istanbul vyhrála Ligu mistryň. V roce 2006 byla nejlepší volejbalistkou Evropy. „Moje kariéra byla dlouhá, úspěšná, šťastná,“ podotkla.

„Nechci některý z úspěchů stavět nad ostatní. Všechny stály hodně sil a zažila jsem při nich spoustu emocí.“ Začínala v CSKA Moskva, prošla třinácti kluby v Rusku, Chorvatsku, Japonsku, Turecku, Itálii a Španělsku.

Ač v Ostravě měla na dresu svoje dívčí jméno Sokolovová, v zápise byla uvedena jako Šaškovová, pod jménem bývalého manžela, s nímž má syna Daniela.

Vdaná byla dvakrát. Když působila v Eczacibași Istanbul, vzala si tureckého volejbalistu Aytaca Kiliçe. Má ruské i turecké občanství.

Její trvalou láskou je však volejbal. „To je také důvod, proč pořád hraji. Neustále chci vyhrávat a pomáhat družstvu.“

I ve čtyřiceti letech jako matka dvou dětí. Ostatně děti, jak s úsměvem říká, jsou jejím koníčkem. Po druhém porodu se v této sezoně opět vrátila na hřiště, byť přiznává, že její kondice není nejlepší. „Snažím se však dostat do formy, abych byla týmu co platná.“

Proti Ostravě nastoupila jen v prvním setu, kdy její tým prohrával o sedm bodů. Přišla pomoci s přihrávkou, zklidnit mnohem mladší spoluhráčky. A to se jí podařilo. Od druhé sady Krasnodar zabral.

„Ostrava má dobré družstvo,“ chválila. „Líbí se mi, jak hrají rychle, což je současný trend. Odveta (1. března) u nás bude určitě ještě zajímavá.“

Za roky, co se věnuje volejbalu, zažila už řadu změn v jeho pravidlech. „Přišlo libero, aby posílilo obranu, jiný je bodovací systém, stále více se využívá video. Nemám s tím žádný problém. Jako hráčka si zvyknete na všechno. Těžko říct, které období bylo nejlepší, ale jsem ráda, že jsem jich tolik poznala. Změny jsou nutné, aby fandové o volejbal neztratili zájem.“

Mrzí ji, že v základní části tohoto ročníku ruské superligy skončil Krasnodar s jedinou výhrou poslední, desátý. Zato Challenge Cupem prochází bez potíží – vyřadil Graz 3:2 a 3:0, Bratislavu 3:0 a 3:1 a nyní bojuje o semifinále s Ostravou.

Přitom klub nedávno, jak uvedl server russiavolley.com, bojoval o přežití. Jeho šéfové neměli peníze na platy hráček ani dalších zaměstnanců. „Vždy je krušné pracovat a nedostávat plat, ale snad je to už pryč. Dinamo má velkou historii a byla by škoda, kdyby zaniklo,“ uvedla Sokolovová.

Co pro ni znamená, že ji mnozí označují za legendu? „To je pro každého velké uznání jeho práce. Být legendou je však i zodpovědnost. Musíte jít ostatním příkladem.“

Jak dlouho chce ještě hrát? „Pořád,“ usmála se. „Volejbal je můj život.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž