Momentka z utkání České Budějovice - Liberec.

Momentka z utkání České Budějovice - Liberec. | foto: David Peltán, MAFRA

Drama v koncovce. Nejdřív vedly Budějovice, Liberec ale otočil

  • 0
Českobudějovičtí volejbalisté poznali v extralize třetího přemožitele. Liberec zvládl lépe souboj dvou aspirantů na titul v extralize a na jihu Čech vyhrál 3:2 na sety. Na vedení Jihostroje v soutěži ale porážka nic nezměnila.

Liberec, Kladno a Karlovarsko. Konec základní části se blíží a na volejbalisty českobudějovického Jihostroje čeká v posledních kolech před play-off velký test. Proti největším soupeřům v extralize.

Ten první jim nevyšel. V domácí bitvě s Libercem nezvládli koncovku pátého setu a prohráli 2:3.

„Jsem rád, že jsme Jihostroji oplatili porážku z naší haly. V Budějovicích se moc nevyhrává, a proto je dobré, že jsme tady utkání zvládli,“ pochvaloval si po utkání hostující univerzál Jan Štokr – hráč s letitými zkušenostmi ze zahraničních soutěží i reprezentace.

Českobudějovický Jihostroj měl před sobotou v nejvyšší soutěži jen dva soupeře, kteří ho dokázali porazit. Kladno a Karlovarsko. Ve zbylých sedmnácti zápasech dokázali svěřenci trenéra René Dvořáka jednoznačně zvítězit. Včetně prvního vzájemného duelu v Liberci, kde v listopadu vyhráli 3:0.

A dvě tisícovky diváků v zaplněné budějovické hale po prvním setu druhého vzájemného zápasu v této sezoně nečekaly, že to bude jiné. Jihostroj totiž v úvodu duelu dominoval a první set vyhrál naprosto jednoznačně 25:17, když svého soupeře nepustil do vyrovnanější koncovky.

„Do zápasu jsme vstoupili dobře. Vycházel nám servis a hráli jsme riskantně. Potom se ukázala síla Liberce. Oni se zvedli, začali dobře podávat a my jsme to od druhého setu nezvládli na příjmu,“ popisoval úvod zápasu domácí kouč René Dvořák.

Od druhého setu se Liberec skutečně zvedl. Za stavu 9:9 dokázal domácímu výběru odskočit a jejich rozlet nezastavily ani dva time-outy, které si krátce po sobě domácí kouč vzal. Najednou vedli hosté už 20:13 a posléze 23:17.

Přesto se Jihostroj dokázal vrátit do zápasu. Série Tomáše Fily na podání poslala domácí do vyrovnané koncovky a Filip Křesťan dokázal dvakrát srovnat – na 24:24 i 25:25. Nakonec se však z vítězství radoval Liberec.

Další dva sety měly podobný průběh. Kolem desátého bodu začali hosté odskakovat. Ve třetí sadě dokázali Jihočeši jejich nástup zachytit a díky sérii Jiřího Kraffera na podání strhnout vedení na svou stranu a vyhrát. Ve čtvrtém se radoval soupeř, který si udržoval po celý set několikabodový náskok a podruhé v zápase srovnal stav.

Šlo se do tie-breaku. „Jsme mladé družstvo a někteří hráči asi nejsou schopni zvládnou tlak koncovky pátého setu,“ litoval po utkání René Dvořák.

Liberec vstoupil do pátého setu dvěma body, ale Jihostroj dokázal otočit. A když dobře zaútočil domácí kapitán Radek Mach, vedli Jihočeši 8:5 a střídaly se strany. Poté se dostali domácí ještě do výraznějšího vedení 10:6 a o vítězství v zápase v tu chvíli asi nikdo nepochyboval.

Ale Liberec začal snižovat. Za stavu 12:12 udělal na příjmu chybu Michálek, který zrovna vystřídal Halabu a Liberec se dostal do vedení, které dokázal udržet a tie-break vyhrál 15:13.

„Jsme šťastní, že jsme vyhráli, a musím poděkovat klukům, že to nezabalili v tie-breaku,“ pochvaloval si hostující trenér Michal Nekola.

Domácí odcházeli z palubovky zklamaní. Po sérii osmi výher v řadě našli v nejvyšší soutěži dalšího přemožitele. Ale smutnit zatím nemusí. Na jejich vedení v tabulce to nic nezměnilo. A před play-off ho čekají ještě dva zápasy. Doma přivítá druhé Kladno a soutěž končí na palubovce aktuálně čtvrtého Karlovarska.

Předtím ale čeká českobudějovický tým turnaj Final four Českého poháru ve Svitavách. „Máme v semifinále Karlovarsko a nedokážu si představit, že tam pojedeme s jiným cílem než s tím, že se chceme dostat minimálně do finále,“ ujišťoval fanoušky kapitán Jihostroje Radek Mach. Druhé semifinále nemá překvapivé obsazení. Hrají ho Kladno s Libercem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž