Radost volejbalistů Ostravy - ilustrační foto.

Radost volejbalistů Ostravy - ilustrační foto. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravští volejbalisté získali ruského univerzála Kružkova

  • 0
Šestadvacetiletý ruský univerzál Jurij Alexejevič Kružkov posílil extraligové volejbalisty VK Ostrava. K tomu se po roce v druholigovém Volejbale Ostrava vrací zkušený blokař Václav Kotas a kádr doplní smečař Radim Závodský z juniorského týmu. Extraligový tým volejbalistů Ostravy je tak pro příští sezonu kompletní.

Už dříve totiž přišel polský nahrávač Sebastian Matula, který nahradil Blazeje Podlesného. A Kotas zaplnil místo po Mariuszi Marciniakovi. „Na místo univerzála jsme měli v užším výběru dva Rusy a jednoho Ukrajince,“ uvedl ostravský trenér Jan Václavík.

„Jurije jsme vybrali na základě videí a referencí. Ty jsme dostali hlavně od Rubina Wolochina, který ho trénoval v německém Bűhlu a minulou sezonu v maďarském Kaposvaru.“

Ostravští se na Kružkova poptávali i u nového slovenského reprezentačního trenéra Marka Kardoše, který vedl maďarskou Kazincbarciku a nyní převzal Prešov. Kardoš už dříve Ostravským pomohl při výběru rakouského smečaře Antona Mennera. Trenér Václavík příchod dvoumetrového ruského univerzála probíral i s Romanem Dvoranem, který mu v příští sezoně bude pomáhat jako asistent, byť nadále v klubu zůstává coby hlavní trenér žákovských kategorií.

„Jurij je pořád mladší hráč, ale už hodně zkušený,“ podotkl Jan Václavík. „Věřím, že v rámci našeho rozpočtu se nám podařilo vybrat výborného univerzála.“ Kružkov začínal v Jekatěrinburgu. Přes Perm odešel do nejvyšších soutěží v Německu (Bison Bühl) a Itálii (Castellana Grotte).

A co trenér Václavík říká návratu Václava Kotase a na mladého smečaře Radima Závodského? „Venca bude svou zkušeností doplňovat mladou blokařskou dvojici (Oliver Sedláček a Ondřej Muroň). Jsem moc rád, že přijal naší nabídku,“ odpověděl Václavík. „A pokud jde o Radima, tak jeho hlavní devízou určitě bude razantní útok. A navíc je na něm vidět obrovská chuť do volejbalu, což je výborný předpoklad pro jeho další vývoj.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž