Zdeněk Šmejkal

Zdeněk Šmejkal | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Postup nevyšel, ale kouč volejbalistů není pesimista. Buduje nový tým

  • 0
Volejbaloví reprezentanti po více než třech letech porazili Bulharsko, jeden z nejlepších světových celků. V kvalifikaci mistrovství světa v Opavě zvítězili 3:2. Jenže na postup jim to nestačilo. Národní tým i přes dvě výhry ze tří zápasů skončil až třetí. Na šampionát, který bude příští rok v Polsku, prošli vítězové skupiny - Bulhaři. Nizozemcům druhé místo nestačilo.

"Náš cíl byl postoupit, a to jsme splnili, vyhráli jsme těžkou skupinu," prohlásil bulharský trenér Camillo Placi. Postup Bulharům zajistil hned první vyhraný set nad Českem. Načež jejich italský kouč Placi prostřídal sestavu a stáhl i největší hvězdu, diagonála Cvetana Sokolova hrajícího za italské Trentino.

"Samozřejmě to mělo vliv na jejich hru, určitě, ale historie se neptá..." pousmál se český trenér Zdeněk Šmejkal. "Bulhaři mají družstvo na takové úrovni, že je vcelku jedno, koho vystřídají, na všechny posty mají slušnou náhradu, i když právě Sokolov svou kvalitou nad ostatními vyčnívá."

Šmejkal přiznal, že reprezentanti skrytě doufali, že by mohli postoupit. "Nicméně ten vývoj se zkomplikoval natolik, že jsme se pak soustředili na to, abychom hráli dobrý volejbal a odvděčili se divákům, kteří tady v opavské hale byli výborní."

České naděje vzaly za své hned první den, kdy tým podlehl Nizozemcům 0:3. "Z toho zápasu jsme zklamaní, ale nemyslím si, že bychom ho odehráli nějak tragicky," uvedl trenér Šmejkal. "Nizozemci na nás vletěli a vyšlo jim to. Zaskočili nás. Ale na to, jak málo jsme toho spolu odtrénovali, tak se hráči s kvalifikací popasovali dobře."

Kouč ještě dodal, že je na hráče pyšný, jak se s tím poprali. "Nepodařilo se nám postoupit, ale jsme moc rádi, že jsme porazili Bulharsko, hlavně po tom pobytu v Opavě, který byl úžasný," podotkl kapitán Ondřej Hudeček, pro něhož to bylo loučení s reprezentací.

V utkání s Bulharskem volejbalisté ukázali, že mohou uspět i v soubojích se silnějšími celky. "Pokud budou kluci hrát soustředěně, s velkou dávkou agresivity, tak mohou konkurovat i nejlepším týmům," potvrdil Zdeněk Šmejkal.

Před ním je nyní náročný úkol, přebudovat tým. "A musíme ho poskládat tak, aby během dvou tří let mohl konkurovat soupeřům v Evropě." Šmejkal upozornil, že končí jedna generace hráčů. "Někteří ze zdravotních důvodů a to jsou vždy bolestivé kroky. Chci tým doplnit mladými agresivními volejbalisty, kteří do něho přinesou nový vítr. A budu spoléhat na to, že ti starší, ne staří, těm mladým pomůžou."

Kouč tak dál počítá především s oběma elitními diagonály Davidem Konečným z francouzského Tours a Janem Štokrem z ruského Krasnodaru. "A doplníme tým o kluky, kteří z různých důvodů tady teď nebyli." Rád by měl v kádru zejména blokaře Jakuba Veselého a Jiřího Krále, kteří byli zranění.

David Konečný

Jan Štokr

A nezatracuje ani nahrávače Lukáše Ticháčka, který narušil atmosféru týmu na loňském evropském šampionátu. Do Opavy ho vůbec nepozval. "Důvodem bylo víření médií kolem něho na mistrovství Evropy, čehož měl plné zuby," řekl Šmejkal. "Byl jsem rád, že se rychle vrátil do Rzeszówa, kde přišel na jiné myšlenky. Je to jeden z nejlepších nahrávačů v Evropě, ale chtěl jsem mu dát čas na vydechnutí."

Bude ale mít kde brát mladé hráče? "Je to problém, ale nemyslím si, že by tady dobří volejbalisté nerostli. Chce to trpělivost a trenéři je musejí hrnout k tomu, aby byli lepší a vyhrávali. Mezi juniory máme výborné volejbalisty. Nejsem pesimista jako někdy bývá odborná volejbalová veřejnost."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž