Čeští volejbalisté na kvalifikačním turnaji o mistrovství Evropy. Asistent

Čeští volejbalisté na kvalifikačním turnaji o mistrovství Evropy. Asistent trenéra Zdeněk Šmejkal (zcela vlevo) udílí pokyny nahrávači Jakubu Janouchovi. | foto: CEV

Šmejkal bude na ME volejbalistů sledovat i hráče z Ligy mistrů

  • 0
Odlet z Prahy, přistání v Gdaňsku. A z něho 22 kilometrů autobusem do Gdyně. Takto se volejbaloví reprezentanti ve středu dopoledne přesunuli do polské Gdyně, kde odehrají základní skupinu D mistrovství Evropy. Šampionát startuje v pátek, přičemž jeho pořadateli jsou Dánsko a Polsko.

Soupeři národního týmu budou v pátek Bulharsko, v sobotu Rusko a v neděli Německo. Pro Zdeňka Šmejkala, asistenta trenéra Stewarta Bernarda a zároveň kouče mistrovského VK Ostrava, to bude příležitost sledovat hráče, na které Ostravští narazí v Lize mistrů. A že jich na šampionátu bude.

Ostravskými protivníky v Lize mistrů jsou ruský Belgorod, belgický Maaseik a řecký Olympiakos Pireus. "Hráče, na které můžeme narazit v Lize mistrů, budu pozorovat, jak to jen bude možné," potvrdil Šmejkal, byť upozornil, že se naplno věnuje národnímu mužstvu.

"Jsem ale domluvený se statistiky, aby mi postahovali nějaké zápasy. Soustředím se však hlavně na to, abych co nejvíce pomohl reprezentaci. Až skončí poslední balon, tak se budu zajímat o to, co se bude dít v Ostravě."

Oporou Rusů je 219 centimetrů vysoký blokař Dmitrij Muserskij z Belgorodu. Za ten hraje i německý univerzál Georg Grozer. "Toho znám z loňska, kdy jsme s Německem hráli olympijskou kvalifikaci. Hráči se nemění," upozornil Šmejkal.

V kádru Pirea je bulharský univerzál Bojan Jordanov. "Ale na šampionátu zřejmě hrát nebude, protože Bulhaři mají na účku Sokolova," podotkl Zdeněk Šmejkal.

Pokud to půjde, zaměří kouč svou pozornost také na skupiny A a B, v nichž jsou Belgičané a Nizozemci. Ti mají reprezentanty v Maaseiku. "Tam je hodně hráčů, které bych rád viděl," uznal Šmejkal.

Ve skupině A hrají i Italové, jejichž jedničkou na nahrávce je Dragan Travica, který před touto sezonou přestoupil z Maceraty do Belgorodu. Ostravští vstoupí do Ligy mistrů doma proti Olympiakosu Pireus 22. října ve 20 hodin v hale Sarezy v Ostravě-Porubě.

A na to, jak si povedou, je zvědavý i reprezentační univerzál David Konečný. Jemu výkony v Lize mistrů pomohly v roce 2007 k přestup z Ostravy do francouzského Tours. "Ostrava to bude mít těžké, ale dokáže vyhrávat zápasy svou bojovností a entuziasmem. Ostudu neudělá," věří Konečný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž