Martina Bonnerová (vlevo) a Barbora Hermannová budou ve Fu-čou startovat díky divoké kartě přímo v hlavní soutěži.

Martina Bonnerová (vlevo) a Barbora Hermannová budou ve Fu-čou startovat díky divoké kartě přímo v hlavní soutěži. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Světový okruh v plážovém volejbalu začne bez českých jedniček

  • 0
Stejně jako loni v čínském Fu-čou odstartuje Světový okruh v plážovém volejbalu. Nejlepší česká dvojice se zatím nepředstaví, Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou daly přednost přípravnému kempu ve Španělsku a do sezony vstoupí až příští týden na úvodním grandslamu rovněž v Číně.

Na písku ve Fu-čou budou hrát tři české dvojice. Díky divoké kartě přímo v hlavní soutěži Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou, do kvalifikace musejí Přemysl Kubala s Janem Dumkem i Diana Žolnerčíková s Martinou Jakubšovou. Turnaj začne v úterý kvalifikací mužů.

Beachvolejbalová World Tour zavítá v květnu i do Prahy. Na Štvanici se po čtyřech ročnících mužského turnaje poprvé představí ženy a to v termínu od 20. do 25. května.

Celková dotace soutěže vzrostla na rekordních 10,2 milionu dolarů. V kalendáři je deset grandslamů včetně premiérového finále na dosud neurčeném místě a 11 podniků kategorie Open.

Před pražským turnajem jsou dva v Číně a jeden v Mexiku. Pátá dvojice z olympiády v Londýně Kolocová se Slukovou mají v plánu absolvovat jen grandslam v Šanghaji, naopak Bonnerová s Hermannovou všechny. "Ve třech týdnech odehrajeme tři světovky v různých městech bez návratu domů. Už se moc těšíme a hlavně jsme moc rády, že si na minimálně dvou turnajích zahrajeme v hlavní soutěži," uvedla druhá reprezentační dvojice.

Do Šanghaje se už přihlásil i "obojživelník" Jan Hadrava, který by se s Robertem Kufou také rád dostal na olympiádu 2016 v Riu. Hadrava však stále bojuje v hale v dresu Liberce o extraligový titul, a pokud se série s Českými Budějovicemi protáhne, bude muset začátek sezony na písku odložit.

Hned první turnaj ve Fu-čou má špičkové obsazení. Nejlepší dvojice loňského žebříčku Lotyši Janis Šmedinš, Aleksandrs Samoilovs i Brazilky Talita Antunesová s Taianou Limaovou zůstaly pohromadě a v Číně budou také startovat.

Kolocová se Slukovou se na elitním okruhu zatím na stupně vítězů neprobojovaly, jejich maximem je čtvrté místo. Tento životní výsledek se podařil na závěr loňské sezony v JAR i Kubalovi s Dumkem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž