Prostějov chystá útok na extraligu

  10:28
Prostějov - Cíl je jasný. Nejpozději do dvou let postoupit mezi českou elitu. Aby toho dosáhly, musejí se volejbalistky Prostějova letos zachránit v první lize. Do bojů ve skupině o udržení nastoupily už se značně obměněnou sestavou a porazily Zbečník 3:0. V týmu mají pět posil v čele s někdejší reprezentantkou Světlanou Janáčkovou. Klub řídí nový sportovní manažer Peter Goga, který kvůli nové výzvě ukončil profesionální kariéru nahrávače ve Zlíně.

Dále přišly Lucie Kučerová, která předčasně ukončila hostování ve Šternberku, Michaela Jančíková ze Šternberku přestoupila, Miroslava Trundová z Litovle a Petra Zajícová z Přerova.

"Trundová a Zajícová jsou u nás na hostování do konce sezony," upozornil sportovní manažer prostějovského klubu Peter Goga.

Právě jemu se podařilo dostat do družstva čtyřnásobnou mistryni republiky Světlanu Janáčkovou, která v minulosti hrála v Olomouci a Frenštátě pod Radhoštěm.

"Světlana je už osm let ve Francii, ale přijela na takovou prodlouženou vánoční dovolenou," uvedl Peter Goga. "Dohodli jsme se na jejím dočasném angažmá."

Zatím není jasné, kdy se bude muset vrátit do Francie. "Nejméně do konce ledna zůstane u nás, pomůže nám alespoň ve třech zápasech," řekl Goga. "Dva roky sice volejbal nehrála. Její zkušenosti však týmu pomůžou."

Za snahou dostat prostějovský ženský volejbal nahoru stojí společnost TK Plus. "Dlouho nám lidé vyčítali, že se soustředíme pouze na individuální sporty, a tak jsme šli do mužského basketbalu a teď přibíráme ženský volejbal," řekl spolumajitel společnosti Miroslav Černošek.

A proč si nevybrali fotbal či hokej? "To nejsou pro nás ty pravé sporty," řekl Černošek. "Není tam čisté prostředí, a proto do nich nejdeme."

Očekávaného útoku na přední české pozice se trochu obávají okolní extraligová družstva žen z Olomouce a Přerova. Prostějovští ale odmítají, že by ohrozili fungování těchto týmů. "Z pohledu sponzorů jsme někde jinde. Máme vlastní portfolium partnerů a nemyslím si, že bychom nějakým velkým způsobem přetahovali hráčky. Olomouc, ani Přerov v současné době nepatří mezi elitu," řekl Petr Chytil.

Goga začal úřadovat. Chce dostat volejbalistky mezi elitu 

Peter GogaProstějovská sportovní společnost TK Plus chce vytáhnout mezi elitu ženský volejbalový klub TJ OP Prostějov. A už pro to dělá první kroky. Do týmu, který bojuje o záchranu první ligy, přišlo několik nových hráček. Za jejich příchodem stojí dnes už bývalý špičkový volejbalový nahrávač Peter Goga, který zaujal post sportovního manažera klubu.

„Dostal jsem nabídku, která se neodmítá, takže jsem 18. prosince ve Zlíně ukončil profesionální kariéru a jsem tady,“ potvrdil Goga přestup z palubovky mezi funkcionáře.

Ukončení kariéry jste zvládl hodně rychle. Bylo to pro vás těžké?
Úplně jednoduché to nebylo. Měl jsem několik nabídek působit ještě jako hráč. Čas se ale nedá zastavit. Když přišla nabídka z Prostějova, tak jsem už příliš neváhal. Mám možnost zůstat u volejbalu, a navíc ve městě, kde bydlím. A jde o perspektivní projekt, u kterého stojí za to být. Takže jsem neváhal.

Sousedům přibude
silná konkurence

Olomouc, Přerov (jsl) - Pokud by se plány šéfů Prostějova na postup mezi českou elitu vydařily, mohl by mít Olomoucký kraj v extralize volejbalistek tři družstva z osmi.
Stabilně totiž nejvyšší soutěž hraje SK UP Olomouc a od roku 2003 také PVK Přerov Precheza.

Cítí se nynější extraligové kluby ohroženy? "Pokud mám říct svůj osobní pocit, tak ano," prohlásil Bohumil Paseka, prezident Přerova.

"Ohroženi? Takové slovo bych nepoužil," řekl olomoucký prezident Jiří Janeček. "Může to pro nás být i přínosem. Objeví se další rival a třeba nás to donutí ještě lépe pracovat."

Přerovský Bohumil Paseka je však přesvědčený, že v Olomouckém kraji dojde k přetlaku ženského extraligového volejbalu, což se projeví negativně.

"Situace s hráčkami na trhu je špatná," připomněl Paseka. "Ty nejlepší jsou v cizině a u dalších rozhoduje ekonomická nabídka. A v tom bude zřejmě Prostějov silný."

Jiří Janeček připouští, že už nyní mají volejbalové kluby problémy hledat sponzory. "A také mezi námi může dojít k přetahování o mladé hráčky," upozornil Janeček. "Ale, jak jsem slyšel, Prostějovští budou chtít dělat extraligový volejbal na trochu jiné bázi, budou chtít do týmu postahovat i hráčky, které jsou momentálně mimo republiku."

Manažer Prostějova Peter Goga řekl, že se klub zaměří i na mládež. "Pokud by se intenzivně věnovali mládeži, bylo by to jen dobře," podotkl Bohumil Paseka. "Základna se totiž rapidně zmenšuje."

Jak se vůbec přihodilo, že lidé z TK Plus oslovili zrovna vás?
Každý projekt TK Plus má hlavního šéfa, kterým je v tomto případě Petr Chytil, a pak člověka, který se stará o samotnou sportovní činnost. Podobně tomu bylo v začátcích místního basketbalového klubu. S Petrem jsme se několikrát bavili o tom, jak by měl volejbal v Prostějově fungovat, slovo dalo slovo a jsem tady.

Jaká bude vaše pracovní náplň?
Při skládání basketbalového výběru se udělalo několik chyb, a proto bylo zapotřebí, aby se již v našem případě neopakovaly. I proto TK Plus potřebovala někoho, kdo se ve volejbale pohybuje řadu let a zná řády i zákulisí, má kontakty. Mojí prací bude zajištění prvního týmu, ale i fungování mládežnických kategorií.
A také shánění posil pro náš klub.

To bude znamenat velké pracovní vytížení. Nebylo by jednodušší, kdyby jste měl na starosti pouze áčko a mládež by zatím zůstala v pozadí?
To by byla velká chyba. Žádný klub se bez dobré mládeže neobejde.
Pouze kupovat hráčky by nebylo k ničemu. Je třeba mít vlastní odchovankyně, získat ve městě tímto způsobem i fanoušky na svoji stranu. Chceme, aby tady byl volejbal populární. K tomu potřebujeme i dobré výběry od žaček až po juniorky.

Ambice týmu sahají na špici extraligy. V současné době však bojuje o záchranu druhé nejvyšší soutěže. Máte problémy s posílením kádru, nebo mají volejbalistky zájem hrát v Prostějově?
Posilování je celkem obtížné, musím hráčky přemlouvat. Navíc okolní kluby v nás cítí konkurenci, a také proto nejsou jednání jednoduchá. Přesto jsem už přivedl několik hráček, se kterými bychom měli první ligu zachránit. Vybírali jsme hlavně takové, které ve svých klubech nedostávaly tolik příležitostí.

Dostat se mezi elitu lze získáním licence od některého ze stávajících extraligových celků. Druhou možností je záchrana první ligy a následný útok na postup. Která možnost se vám líbí více?
Jednoznačně ta první. Ušetřili bychom celý rok a v konečném součtu i peníze, které by stál boj o postup. Navíc by to bylo dobré i z pohledu kádrové politiky. Do první ligy neseženete špičkové hráčky, které by chtěly ztratit sezonu v nižší soutěži. Sehnali bychom takové, které by sice mohly vybojovat postup, ale v další sezoně by už těžko konkurovaly domácí špičce. Tým bychom pak znovu museli obměnit. Všechno by bylo složitější.

Kdy budete mít jasno o tom, kterou soutěž budete v příští sezoně hrát?
Jednání probíhají na různých úrovních s různými kluby, které by mohly mít ekonomické potíže. Jednání nejsou úplně lehká, ale i tak budeme vědět, na čem jsme, nejpozději do konce března. A podle toho se zařídíme.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Hermannová se Štochlovou neletí do Číny a soustředí se na Nations Cup

23. dubna 2024  16:03

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou, které v poslední době sužují...

Hlavou se mi honí dost černé myšlenky, řekl obžalovaný Rogoz před soudem

23. dubna 2024  15:59

Ještě před čtyřmi lety si ve fotbalovém prostředí počínal suverénně, nadřazeně. V posledních...

Loučení s hokejem, nebo ne? Oficiálně ještě nekončím, vzkázal Voráček

23. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:22

V NHL nenastoupil od listopadu 2022, pauzíruje kvůli otřesům mozku. Mezitím se přesunul na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...