NASAZENÉ JEDNIČKY. Kristýna Kolocová a Markéta Sluková (vlevo) na turnaji Světového okruhu žen v plážovém volejbalu v Praze. | foto: ČTK

Plážové volejbalistky Kolocová a Sluková začaly v Praze dvěma výhrami

  • 1
Vítězně vstoupily plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou do premiérového turnaje Světového okruhu žen na českém území. Nejvýše nasazený pár Prague Open 2014 na Štvanici nejdříve porazil Nizozemky Roos van der Hoevenovou a Jessiku Smitovou 2:0 a stejným poměrem i Polky Kingu Kolosinskou a Monikou Brzostekovou.

Češky vedou skupinu A a pokud vyhrají v pátek od 12:00 i nad Varapatsorn Radarongovou a Tanaratthou Udomčavíovou z Thajska, tak postoupí rovnou do druhého kola play-off, které se hraje v sobotu.

Do vyřazovacích bojů postoupí také další český pár Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou, které mají na kontě výhru a porážku. Dvě prohry utrpěly na divokou kartu hrající Diana Žolnerčíková s Martinou Jakubšovou a také Michaela Vorlová se Šárkou Nakládalovou, které prošly z kvalifikace.

Pátý pár z londýnské olympiády Kolocová, Sluková vstoupil do turnaje zápasem s Nizozemkami a prvnímu setu před několika stovkami fanoušků bezpečně vládl. Ve druhém pak Češky pod spalujícími paprsky slunce rozhodly po vyrovnaném průběhu o své výhře v koncovce.

"Jsme rády, že jsme premiéru na centru takhle zvládly," usmívala se Sluková cestou z kurtu. "V prvním setu jsme jim daly docela hodně es a ony se nedokázaly rozehrát. Ve druhém setu to bylo dlouho vyrovnané, ale pak přišla obrana Markéty, výborné bloky, a to nakonec rozhodlo

Hned první den turnaje si užívaly výbornou atmosféru. "Jsme strašně rády, že lidi přišli, a doufáme, že jich přijde ještě víc. My to máme hodně rády, užily jsme si to v Londýně i tady. Doma jsme nikdy tak velký turnaj nehrály, tak jsme strašně rády, že tu ti fanoušci jsou," pochvalovala si Kolocová.

"Známé v hledišti jsem nestihla při náběhu na blok spočítat," smála se Sluková a dodala: "Ale měly jsme tu obě rodiny i fanoušky, které neznáme. Jsme strašně rády, že nás ženou dopředu, třeba to byly ty dva bodíky, co nám pomohly ve druhém setu." Jako favoritky před vstupem do turnaje trochu hůře spaly. "Podvědomá nervozita tam byla, ale možná to bylo i vedrem na pokoji," řekla Kolocová. Před pátečním pokračováním turnaje asi budou obě spát doma místo v hotelu.

Zápas s Kolosinskou a Brzostekovou zvládly suverénně a vychutnaly si ovace ochozů. "Hodně se rozfoukalo a Polky se s tím úplně nesrovnaly. Markéta dobře přihrávala, já nahrávala i podávala. Naše kombinace byla lepší, takže útok nebyl stěžejní," řekla Kolocová. "Když to umíme hrát na úspory, je to fajn. Zatlačíme na servisu a soupeřky udělají chybu, to ušetří energii. Kristýně to dneska sedělo, dávala krásné servisy," chválila Sluková spoluhráčku.

Bonnerová s Hermannovou sice prohrály, ale favorizovaným Brazilkám Marii Antonelliové a Julianě Da Silvaové vzaly set. "Nečekaly jsme, že první set vyhrajeme takhle docela snadno," divila se Hermannová.

Od druhé sady ale Brazilky na kurtu vládly. "Rozhodly se mě zničit na příjmu. Pro běhající blokařku po servisu to není v tomhle vedru lehké. Dávaly na mě krátký a delší servis, proto mi potom trošku došly síly, už jsme neměla náboj a to byl asi ten klíčový zlom," řekla Bonnerová.

Svoji pohodu ukázaly Bonnerová s Hermannovou ve druhém utkání, v kterém porazily Číňanky Wang Fan, Jüe Jüan 2:1 na sety, přitom v tie-breaku už prohrávaly 2:5. "Nevypustily jsme žádný míč, pořád jsme bojovaly, nechaly jsme tam duši i srdce," řekla Hermannová a děkovala za podporu divákům, kteří dali beachvolejbalu přednost před čtvrtfinále mistrovství světa v hokeji. "Jsou fakt skvělí. V koncovce burcovali," řekla.

Turnaj Světového okruhu žen v Praze

Skupina A:
Kolocová, Sluková (1-ČR) - Van der Hoevenová, Smitová (32-Niz.) 2:0 (14, 19)
Kolocová, Sluková - Kolosinská, Brzosteková (17-Pol.) 2:0 (13, 12)

Skupina B:
Ludwigová, Walkenhorstová (2-Něm.) - Vorlová, Nakládalová (31-ČR) 2:0 (14, 13)
Braakmanová, Van der Vlistová (15-Niz.) - Vorlová, Nakládalová 2:0 (12, 16)

Skupina D:
Borgerová, Bütheová (4-Něm.) - Žolnerčíková, Jakubšová (29-ČR) 2:0 (19, 17)
Syrcevová, Mojsejevová (13-Rus.) - Žolnerčíková, Jakubšová 2:0 (11, 16)

Skupina G:
Antonelliová, Juliana (10-Braz.) - Bonnerová, Hermannová (23-ČR) 2:1 (-15, 12, 10)
Bonnerová, Hermannová - Wang Fan, Jüe Jüan (7-Čína) 2:1 (19, -14, 13)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž