České plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora...

České plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová v zápase osmifinále MS | foto: Sport Invest

Osmifinále a dost. Oba české páry plážových volejbalistek na MS končí

  • 96
Vídeň (Od našeho zpravodaje) - Ani jeden český pár plážových volejbalistek se na světovém šampionátu ve Vídni do čtvrtfinále neprobil a po porážkách s americkými soupeřkami obsadí dělené deváté místo. Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková nevyužily v duelu s April Rossovou a Lauren Fendrickovou mečbol a prohrály 21:19, 21:23, 9:15. Třísetové drama absolvovaly také Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová proti Summer Rossové a Brooke Sweatové, kterým podlehly 21:17, 20:22 a 12:15.

Byl to krutý den pro oba české páry na světovém šampionátu ve Vídni. Markétu Slukovou Nausch s Barborou Hermannovou dělil od postupu do čtvrtfinále jediný povedený úder, Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová ve zkrácené hře vedly už 5:2. Přesto oba české páry na turnaji končí.

Na děleném devátém místě.

On-line

Duel jsme sledovali minutu po minutě.

„Mohly jsme být také už doma. Na druhou stranu víme, že jsme měly obrovskou šanci postoupit do další fáze,“ hodnotila utkání Hoidarová Kolocová.

Přitom turnajové třináctky do utkání na vedlejším kurtu číslo dvě vlétly, dominovaly a zámořský pár příliš nepouštěly do hry.

„Měly jsme to pod kontrolou, nevěděly co hrát,“ hodnotila Hoidarová Kolocová.

Jenže jejich soupeřky se postupně dostávaly do tempa. V druhé sadě odskočily Američanky až na pět bodů. Češky se ještě dotáhly na 20:20, dramatickou koncovku ale nezvládly.

„Netlačily jsme je do chyb, ony se mezitím postupně rozehrály,“ všimla si Kvapilová. „Navíc to hrály předtím hodně přes Týnu a já byla mimo rytmus. Pak už jsme se do toho nedokázala dostat,“ dodala rodačka z Liberce, jež loni v květnu opustila šestkový volejbal a kývla na nabídku své nynější partnerky.

Ve zkrácené hře vedly Češky už 5:2, jenže karta se následně začala obracet.

„Určitě byl problém také to, že jsme neubránily Brooke Sweatovou, na kterou jsme si více věřily. Naše obrana nebyla natolik dobrá, aby se začala cítit hůř,“ řekla Hoidarová Kolocová.

Přesto se pro duo K+K jedná o maximum na velké akci. Vždyť obě hráčky spolu nastupují pouhých 14 měsíců.

„Kdyby nás holky více rozstřílely a my věděly, že na to nemáme, asi by to bylo lepší. Takhle jsme byly opravdu blízko. S devátou příčkou ale budeme s odstupem času určitě spokojené,“ uzavřela zkušenější „Kiki“.

Končí i Hermannová se Slukovou

Těsně před jejich zápasem pořadatelé zchladili rozpálený písek. Hasičskými hadicemi rozprašovali vodu i mezi diváky. Na tribunách centrálního kurtu přihlíželo krátce po poledni zhruba na tři tisíce diváků. Nejhlasitější byl ostrov českých fanoušků.

Ani oni však Markétu Slukovou Nausch a Barboru Hermannovou nedotlačili k postupu do čtvrtfinále mistrovství světa.

On-line

duel jsme sledovali minutu po minutě

„Chyběl nám zabijácký instinkt. Nebyla to z naší strany v celém zápase přehlídka krásného volejbalu. Ten jsme vystřílely ve středu proti Brazilkám,“ hodnotila Sluková Nausch. „Bylo to hodně urvané. Nebyly jsme schopné se sejít na nahrávce. Měly jsme v plánu hrát variabilněji, zprava, zleva, kombinace. Místo toho jsme se honily i v základním nastavení. Musely jsme taktiku změnit a Američanky nabídnuté šance využily,“ ohlédla se průběhem celého utkání.

Přitom Češky se obřích tribun okolo kurtu v úvodu nezalekly. Duel proti zkušeným Američankám zahájily třemi body v řadě. Ačkoliv pak soupeřky vyrovnaly na 4:4, mírně navrch měly i nadále Hermannová s Nausch Slukovou. Bojovné Američanky dokázaly znovu srovnat až na 14:14 a šly pak i poprvé v utkání do vedení, vyrovnanou koncovku ale zvládly lépe Češky.

Ve druhém setu převzaly otěže zápasu Američanky, jež odskočily až na rozdíl šesti bodů. Český pár vzápětí zabojoval a do utkání se dokázal vrátit.

„Je cenné, že jsme se dokázaly dotáhnout na takový světový tým,“ hodnotila Hermannová. Při jejím servisu však neproměnily Češky mečbol a přetahovanou v koncovce druhé sady zvládly lépe jejich soupeřky.

Markéta Sluková-Nasuch a Barbora Hermannová během třetího zápasu na MS ve Vídni.
Markéta Sluková-Nasuch během třetího zápasu na MS ve Vídni.

Ve zkrácené hře poté Rossová s Fendrickovou už nepustily soupeřky do vedení.

Dělené deváté místo je pro Hermannovou a Nausch Slukovou nejlepším výsledkem na MS v kariéře. Sluková má na kontě (s bývalou partnerkou Kolocovou) jako maximum 17. místa z let 2011, 2013 a 2015. Hermannová s bývalou kolegyní Martinou Bonnerovou obsadila v roce 2013 37. místo, před dvěma lety byly 33.

„Nemusíme si rvát vlasy, nevypadly jsme se slabým týmem bez zkušeností. Chtěly jsme postoupit, šance byly, takže to pochopitelně mrzí. Byl to vyrovnaný boj. Chtěly jsme o kousíček výše,“ hodnotila Sluková Nausch.

„Deváté místo hodnotím jako úspěch. Do desítky chceme být na každém turnaji, na mistrovství světa jsme s Maki poprvé a máme vstupní úspěch docela velký, akorát to budu muset ještě zpracovat,“ doplnila Hermannová.

Mistrovství světa v plážovém volejbalu ve Vídni

Ženy - osmifinále:
Fendricková, A. Rossová (14-USA) - Hermannová, Nausch Sluková (6-ČR) 2:1 (-19, 21, 9)
Rossová, Sweatová (5-USA) - Hoidarová Kolocová, Kvapilová (13-ČR) 2:1 (-17, 20, 12)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž