Osmička nejlepších nevyšla, slovenští volejbalisté odjeli z ME zklamaní

  16:19
Izmir (Od spolupracovnice iDNES.cz) - Šest zápasů, pět porážek, z toho tři těsné prohry v tie-breaku a celkové jedenácté místo. Slovenští volejbaloví reprezentanti z Izmiru odjížděli zklamaní, zvláště když dokázali, že dokážou hrát vyrovnaně i proti Francouzům, Španělům nebo Polákům.
František Ogurčák (9) útočí v prvním zápase slovenské reprezentace na mistrovství Evropy v Turecku proti slovinskému univerzálu Šketovi (5)

František Ogurčák (9) útočí v prvním zápase slovenské reprezentace na mistrovství Evropy v Turecku proti slovinskému univerzálu Šketovi (5) | foto: Silvie Haktanir Filipová

Slováci vstupovali na šampionát s velkými nadějemi. Na rozdíl od českého výběru byli nalosováni do velmi přijatelné skupiny se Slovinskem, Řeckem a Španělskem, kde měli šanci na dobré výsledky.

I proto byly jejich cíle vysoké – umístění v nejlepší osmičce turnaje a tím i historicky nejlepší výsledek slovenského výběru na ME. Dosud byli Slováci nejlépe osmí na mistrovství Evropy v Holandsku v roce 1997.

Radost slovenských reprezentantů po druhém setu vyhraném nad Slovinci

Turci skandovali "Slovensko do toho"

Výhra nad slabými Slovinci byla pro Slováky povinností. S Řeky, kteří v prvním hracím dni překvapivě zničili úřadující mistry světa ze Španělska 3:0, začali dobře a po vyhraném prvním setu vedli 14:8 a 21:18.

Pak se poprvé projevila nevyrovnanost a nedůraznost v koncovkách, která ničila jejich výkony během šampionátu, a set, který se ukázal jako klíčový pro celý jejich turnaj, prohráli 28:30. "Kdybychom ten set vyhráli, vedli bychom 2:0 a všechno by bylo jinak," ještě dlouho mrzelo slovenského kouče, Itala Emanuela Zaniniho.

Místo toho Slovensko okusilo první ze svých nešťastných tie-breaků a Řekové vyhráli zápas, ve kterém nebyli lepší. V té době už Slováci měli díky slovinským prohrám postup ze skupiny jistý a proti Španělsku, které na ME přijelo s až příliš velkým sebevědomím, v posledním utkání ve skupině svedli bitvu o druhou příčku.

Opět pětisetovou a opět marnou. V tie-breaku byl ještě za stavu 10:10 vyrovnáno, pak ale španělský kouč Velasco poslal na servis Rodrigueze a ten svým plachtícím servisem utkání rozhodl.

Trenéru Zaninimu nezbývalo než opět děkovat mladému slovenskému výběru za příkladnou bojovnost a doufat, že se ve čtvrtfinále podaří porazit alespoň jeden tým z trojice Francie, Polsko a Německo.

Slováci svými statečnými výkony na turnaji zaujali a našli si dokonce i hrstku věrných tureckých fanoušků, kteří se ze solidarity naučili bezchybně skandovat "Slovensko do toho" a na transparentech vzkazovali, "Nejste sami."

Turečtí příznivci Slovenska při zápase Slovensko - Polsko

Český rozhodčí Slovákům nepřál

Proti Francii, předvádějící na turnaji skvělou techniku a skvostnou hru v obraně, odehráli Slováci podle svého kouče vůbec nejlepší zápas turnaje. I přes výraznou nepřízeň hlavního rozhodčího Labašty z Česka, který několikrát viděl jasně dobré míče v autu a jednom opravil dokonce i francouzské hráče férově ukazující, že slovenská smeč byla 30 centimetrů v poli, sehráli Slováci tři vyrovnané sety.

V čtvrté sadě znovu zabojovali, dotáhli vysokou ztrátu z 15:21 na 20:22 a doufali v další tie-break. Za stavu 21:24 ovšem opět zaúřadoval Labašta a uznal francouzský mečbol, dosažený evidentním dvojím dotykem míče.

Nejen vítězství, ale i teoretická šance na semifinále proklouzly mezi prsty a Slováci si mohli jen hořce stěžovat. Ještě nejmírnější byl smečař Lukáš Diviš: "Uznávám, že Francouzi měli zápas pod kontrolou a možná by vyhráli i bez přispění rozhodčího. Uznávám, že i sudí mohou chybovat, ale pět míčů v posledním setu, to je neuvěřitelné."

Čtěte také: Sudí pod palbou kritiky: Slováci na ME žehrali na Čecha, Čechům uškodil Polák

Promluvil i jindy zdrženlivý kouč Zanini: "Sportovní politice se většinou vyhýbám, ale dnes nám rozhodčí vzal sedm, možná osm míčů a velmi ovlivnil zápas," zlobil se.

Proti Polsku blízko senzace

Další zápas Slováků proti dosud neporaženému Polsku neskýtal předpoklady na vytoužené druhé vítězství. Přesto Slováci opět překvapili a Poláky zaskočili kvalitním útokem, dobře stavěnými bloky a lehce vyhranou první sadou. Pak se dostali do útlumu a v následujících dvou setech uhráli jen tragických 25 bodů. Polsko se nechalo ukolébat, soupeře podcenilo a najednou ztrácelo 16:9 a 21:13.

Slovensko se vydalo do třetího tie-breaku na mistrovství, kde na rozdíl od předchozích zápasů neztratilo koncentraci a hrálo vyrovnaně až do stavu 13-13. Poláky, kteří před zápasem prohlašovali, že Slovensko na 99 procent smetou ze hřiště, zachránil před senzací zkušený univerzál Piotr Gruszka.

Momentka ze zápasu Polsko - Slovensko

Slováci po zápase dlouho seděli na hřišti a nedokázali uvěřit. "To už snad není možné," kroutil hlavou nejlépe bodující smečař František Ogurčák. "Třetí tie-break, třetí prohra, oboustranně dobrý zápas," stroze komentoval kapitán Masný.

Ve svém posledním duelu proti Německu už Slováci měli šanci jen posunout se výhrou z 11. na 9. místo. Po čtyřech porážkách bojovali s únavou i ztrátou motivace, chyběla jim jiskra. Němcům dokázali vzdorovat jen první dvě sady, pak zápas vypustili a se šampionátem se rozloučili porážkou 1:3.

"Jako trenér jsem spokojen. Udělali jsme velký skok"

Slovensko na tureckém mistrovství nepřekročilo svůj stín a stejně jako v předchozích turnajích opět nedokázalo vyhrát více než jeden zápas. Prezident slovenské volejbalové federace Ľubor Halanda oprávněně litoval: "Jediná výhra by nás posunula na devátou příčku a se dvěma bychom v té osmičce byli."

Roli opory nepotvrdil univerzál Martin Němec, kterému se přestalo dařit po prvních dvou utkáních, výkonnostní výkyvy měl i smečař Martin Sopko. Tým tak nejvíce držel smečař Ogurčák, kterého ze střídačky doplňoval univerzál Bencz. Ze sestavy postupně vypadlo i zkušené libero Pipa, jehož nahradil mladík Kubš.

Podle kouče Zaniniho, který je u týmu už druhou sezónu, je jedenácté místo sice neúspěchem, on sám je z dlouhodobého hlediska spokojen. "Když jsem družstvo přebíral, měli jsme jen servis a smeč, žádnou taktiku, žádný plachtící servis, blok ani obranu. Dnes dokážeme hrát vyrovnaně se všemi, skvěle bojujeme, posunuli jsme se na vyšší úroveň. Problémem tohoto týmu je bohužel kolísavost výkonů a problémy v koncovkách."

Zaninimu, který s týmem přes léto strávil čtyři a půl měsíce a odehrál tři vrcholné akce včetně Final Four Evropské ligy a kvalifikace o mistrovství světa 2010, končí na Slovensku smlouva. "Rád se budu ucházet o další, protože cítím, že má práce ještě není u konce," říká.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...