Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Nausch Sluková v akci na MČR v Brně

Barbora Hermannová (vpravo) a Markéta Nausch Sluková v akci na MČR v Brně | foto: MAFRA

Dobrý start. Oba české volejbalové páry mají v boji o Tokio dvě výhry

  • 0
Úspěšný vstup do kvalifikačního turnaje o olympijské hry do Tokia mají za sebou oba páry českých plážových volejbalistů. Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou i Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem oba středeční zápasy v čínském Chaj-jangu vyhráli. Pokračovat budou v další skupinové fázi ve čtvrtek.

V Chaj-jangu startuje v obou kategoriích 16 dvojic a do neděle budou usilovat muži i ženy vždy o dvě letenky do Tokia. Tento kvalifikační turnaj je jednou z možností, jak se na olympijské hry dostat. Z žebříčku projde 15 párů, mistři světa už mají jistotu a následovat budou kontinentální kvalifikace.

Markéta Nausch Sluková na turnaji v Gstaadu

Hermannová s Nausch Slukovou ve skupině A nejprve suverénně porazily Rusky Marii Bočarovovou s Marií Voroninovou a pak 21:12, 23:21 domácí Číňanky Wang Gan, Sia Sin-i. „Dvě čisté výhry, první ostrou fází turnaje jsme prošly na jedničku. Zítra musíme alespoň jedno utkání vyhrát, abychom šly zase dál,“ uvedly české volejbalistky na facebooku. V tříčlenné skupině narazí na rakouskou dvojici Katharina Schützenhöferová, Lena Plesiutschnigová a finský pár Anniina Parkkinenová, Taru Lahtiová-Liukkonenová.

Perušič se Schweinerem otočili v „déčku“ zápas se čtvrtým párem žebříčku Šarífem Janusem s Ahmedem Tidžanem a vrátili Katařanům porážku z červnového mistrovství světa v Hamburku. Následně si poradili i s Poláky Piotrem Kantorem a Bartoszem Losiakem (21:14, 21:10) a rovněž si zajistili výhodnou pozici pro los. Ten jim na čtvrtek přisoudil norský pár Hendrik Nikolai Mol, Mathias Berntsen a italské exmistry Evropy Paola Nicolaie s Danielem Lupem.

Kvalifikace se hraje nezvyklým systémem. Z první fáze postoupily ze čtyř skupin vždy tři celky do druhé fáze, kterou tvoří čtyři tříčlenné skupiny. Z těch půjdou dál vždy dva páry do třetí fáze, v níž se ve dvou skupinách po čtyřech bude hrát o semifinále. Vítězové semifinále si zajistí účast na olympiádě.

Olympijský kvalifikační turnaj v plážovém volejbalu

v Chaj-jangu (Čína)

Muži:

Skupina D: 
Perušič, Schweiner (12-ČR) - Janus, Tidžan (5-Kat.) 2:1 (-19, 13, 16)
Perušič, Schweiner - Kantor, Losiak (4-Pol.) 2:0 (14, 10)

Ženy:

Skupina A: 

Hermanová, Nausch Sluková (9-ČR) - Voroninová, Bočarovová (8-Rus.) 2:0 (12, 7)
Hermannová, Nausch Sluková - Wang Fan, Sia Sin-i (1-Čína) 2:0 (12, 21).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž