Prostějov - Přerov: prostějovský blok

Prostějov - Přerov: prostějovský blok - Volejbalistky Prostějova blokují přerovský útok. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Olymp otočil duel se Slavií

Praha - V prvních zápasech čtvrtfinále play-off extraligy volejbalistek lídři základní části z Prostějova a Brna nezaváhaly a suverénně vyhrály. V pražském derby začala lépe Slavia, Olymp se však postupně dostal do tempa a zvítězil. Ostrava podlehla doma přes vyhraný první set Olomouci.

Olymp - Slavia 3:1 (-20, 23, 18, 21)

První vítězství v sérii získal favorizovaný Olymp, který v úvodu duelu působil hodně nervózně a na výhru se pořádně nadřel.

Do utkání totiž vstoupila lépe hostující Slavia. Na síti vystavěla takřka neproniknutelnou zeď, která zachytávala hodně útoků domácích včetně Havlíčkové. Navíc slávistky přidaly tvrdý servis, několik pěkných útoků středem předvedla dvojice Vobrová-Kallistová a zcela po zásluze získaly první set pro sebe.

"Do utkání jsme vstoupili nervózně a s obavami. První set se nám nevydařil, nicméně do druhé setu jsme už vstoupili dobře a byli po zbytek zápasu o pár bodů před Slavií," řekl trenér Olympu Stanislav Mitáč.

Od druhého dějství se opravdu začala karta obracet. Olymp se zkoncentroval, našel recept na obranu Slavie. Hostující hráčky začaly chybovat a ani míchání sestavou trenérem Zachem nezastavilo nápor Olympu.

Ve čtvrtém setu tlak domácích trochu polevil. Po vyrovnaném průběhu (19:19) se v koncovce prosadil znovu domácí tým, který se po výhře 3:1 ujal v sérii vedení 1:0.

"Soupeř byl útočně lepší a dařilo se mu i v základních herních činnostech. Bylo cítit, že ty chyby děláme spíše my, rozdíl byl především v příjmu," hodnotil utkání kouč Slavie Jiří Zach.

Rozhodčí: Kvarda a Bydžovský. Čas: 91 min. Diváci: 250. Stav série: 1:0.

Prostějov - Přerov 3:0 (13, 22, 18)

V Prostějově byl vyrovnaný jen úvod prvního setu, kdy se oba celky do stavu 7:7 střídaly ve vedení. Díky šňůře pěti míčů však domácí odskočily a sadu vyhrály hladce 25:13. Pak pokračovaly ve výborném výkonu, nepustily soupeřky do zápasu a proměnily hned první mečbol.

Rozhodčí: Grabovský, Došlík. Čas: 64 min. Diváci: 800. Stav série: 1:0.

Ostrava - Olomouc 1:3 (19, -21, -20, -21)

Výhodu domácího prostředí nevyužily ostravské volejbalistky, přestože první set s Olomoucí vyhrály hladce 25:19. Pak však začaly dělat jednu chybu za druhou, dopouštěly se nepřesností ve všech herních činnostech.

Zlom nastal ve třetím setu, kdy domácí hráčky z vedení 20:17 nedokázaly uhrát ani bod a set prohrály. Olomouc už šanci nepustila a dotáhla zápas do vítězného konce.

Rozhodčí: Kovář, Pecháček. Čas: 96 min. Diváci: 250. Stav série: 0:1.

Brno - Frýdek-Místek 3:0 (16, 20, 12)

Podobně hladce jako Prostějov vstoupilo do čtvrtfinále Brno, které díky převaze ve všech herních činnostech naprosto jednoznačně porazilo Frýdek-Místek. Domácí volejbalisty první a třetí set vyhrály 25:16 a 25:12, jen ve druhé sadě chvilkovou ztrátou koncentrace dovolily soupeřkám čtyřmi body za sebou zkorigovat skóre.

Rozhodčí: Koldinská, Vojtíšek. Čas: 66 min. Diváci: 150. Stav série: 1:0.

Druhé zápasy jsou na programu v sobotu 15. března, hrát se bude u dnes hostujících týmů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž