Chase Budinger jako plážový volejbalista

Chase Budinger jako plážový volejbalista | foto: FIVB

Z NBA ho vyřadilo chatrné koleno, v písku teď pomýšlí na olympiádu

  • 0
Výškou mezi dvoumetrovými plážovými volejbalisty na majoru v Gstaadu nevyčnívá, ale sportovní minulostí ano. Třicetiletý Chase Budinger je totiž bývalým dlouholetým profesionálem z NBA. Koše vyměnil za hru se sítí na písku loni a na úvod turnaje Světového okruhu ve Švýcarsku si se zkušeným americkým parťákem Seanem Rosenthalem připsali cenné vítězství.

O osm let starší Rosenthal startoval na dvou olympiádách a vyhrál řadu grandslamů v plážovém volejbalu. S Chasem Budingerem se léta zná, a když se loni rozešel se spoluhráčem, oslovil basketbalistu, jenž má za sebou sedm sezon v NBA. 

Budinger hrál elitní zámořskou soutěž za Houston, Minnesotu, Indianu a Phoenix. Vydělal si v ní přes 18 milionů dolarů. A v roce 2012 málem opanoval exhibiční smečování při Utkání hvězd. Odvážil se dokonce zakončovat poslepu. 

Ještě loni působil ve špičkovém španělském klubu Baskonia a hrál Euroligu. Na začátku sezony hovořil o touze se do NBA vrátit, nápad však nakonec zavrhl.

A zamířil na písek.

„Vždycky jsem měl k volejbalu blízko. Narodil jsem se v Kalifornii, u baráku měl pískové kurty, na kterých pořád někdo hrál. Bavily mě oba sporty. Teď jsem Seanovi vděčný, že mi dal šanci,“ řekl v Gstaadu bývalý basketbalista, který se v roce 2006 během výběrového utkání pro hráče středních škol podělil se současnou superhvězdou Kevinem Durantem o cenu pro neužitečnějšího hráče.

Chase Budinger při smečařské exhibici během Utkání hvězd NBA:

S Rosenthalem začal objíždět americkou profesionální volejbalovou tour. Na major v Gstaadu dostali divokou kartu a je to jejich první tak kvalitně obsazený turnaj. A začali ho výhrou nad nasazenými jedničkami Evandrem a Felipem z Brazílie, jejichž skalp o den později získaly i české jedničky Ondřej Perušič a David Schweiner. 

Na úkor favorizovaných Brazilců se obě dvojice dostaly do play off a jak Češi, tak Budinger s Rosenthalem vypadli v prvním kole a dělí se o konečné 17. místo.

Chase Budinger v dresu Houstonu při smečařské exhibici 2012
DŮKAZ. Chase Budinger zůstal při této smeči oslepený. Co na to řekl klubový
NASLEPO. Chase Budinger z Houstonu smečuje při exhibici NBA i poslepu.

Budinger se rozhodl pro basketbal v 17 letech, byť jeho sestra i bratr hráli šestkový volejbal. 

„Pocházím z volejbalové rodiny a jednou jsem se chtěl vždycky k němu vrátit. S basketem jsem skončil i kvůli kolenu. A kolena na písku tolik netrpí. V hale je tělo dříve opotřebované, písek šetří klouby, tam spíš bolí svaly. Jsme pořád venku na vzduchu, program si děláme sami. Je to skvělé. A beach se dá hrát do čtyřiceti i déle,“ porovnal současnou kariéru s dřívějším životem profesionálního sportovce.

S výškou 201 centimetrů blokuje i smečuje jako dříve na palubovce, techniku, timing, čtení hry i další specifika se teprve učí. Cíl má však jasný: zahrát si na olympijských hrách.

Chase Budinger jako volejbalista (v akci je i jeho dnešní partner Sean Rosenthal, ale také další bývalí hráči NBA včetně Luka Waltona, současného trenéra LA Lakers):

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž