Michal Čechmánek ještě ve zlínském dresu

Michal Čechmánek ještě ve zlínském dresu | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Blokař Čechmánek skočil do hry rovnou jako beskydský kapitán

  • 0
Ze střídačky, na níž čekal na svou příležitost, skočil na hřiště rovnou v roli kapitána. Zkušený Michal Čechmánek přišel na začátku sezony do týmu Black Volley Beskydy ze Zlína jako třetí blokař. Nyní je v základní sestavě frýdeckomísteckých volejbalistů také proto, že marodil Tomáš Široký, který se už vrací do hry. A nejen že zaujal jeho místo, ale dočasně převzal i jeho kapitánskou funkci.

„Důvodem, proč mě trenér určil kapitánem, když ze sestavy vypadl Godzi (Široký), je asi i to, že mám už hodně zkušeností. Ale ta funkce není nic zásadního, jen drobná přidaná hodnota,“ řekl šestatřicetiletý Čechmánek. „A není mi cizí. Dlouhé roky jsem ji dělal ve Zlíně. A také když jsme byl v Ostravě, tak jsem v přípravě občas kapitánoval.“

Před sezonou dostal nabídku ze Zlína, s nímž je většinu kariéry svázaný, aby pokračoval. Leč na podmínkách se s klubem nedohodl, a dokonce zvažoval, že i kvůli nynější koronavirové pandemii s vrcholovým volejbalem skončí.

„Už nyní se věnuji rodinné firmě v tchánově reklamní agentuře. Pomáhám s jejím chodem. Například se podílím na grafice, jezdím na jednání,“ nastínil své pracovní možnosti. Je však rád, že ještě může mezi českou elitou pokračovat. A hlavně ho těší, že především výkony Beskyd se lepší.

„Jen nevím, jestli je to tou změnou kapitána... Jestli jsem na hřiště přinesl jiný impulz. Ale neříkám, že lepší,“ usmál se.

Beskydy sice minulý duel v Odoleně Vodě prohrály 0:3, stejně jako ve čtvrtek doma s Libercem 1:3, ale před tím tři extraligové zápasy vyhrály a poskočily na osmé místo.

Čím to, že se aspoň částečně zvedly? „Těch důvodů může být více,“ odpověděl Michal Čechmánek. „Jsme sehranější a i distribuce balonů je trochu jiná, když jsme lehce pozměnili sestavu. Trenér nabádal smečaře, aby se vyvarovali určitých typů úderů a jiným se věnovali více. I na tom jsme hodně pracovali. A těšilo mě, že jsme se v některých setech dokázali vyhrabat i z pětibodových propastí.“

Jenže Beskydští stále nemají jistotu, že se udrží v předkole play off, které budou hrát celky na sedmé až desáté příčce. Před posledními týmy, jedenáctým Zlínem a dvanáctou Příbramí, mají náskok jen dvou bodů.

A zatímco Beskydy základní část zakončí 13. února v hale prvního Karlovarska, Zlín ještě hraje doma s Brnem a v Příbrami, kterou k tomu čeká souboj v Liberci.

„Po těch předešlých výhrách nám stouplo sebevědomí, jenže jak vše dopadne, teprve uvidíme,“ řekl Čechmánek.

Pokud Beskydští nejhůře desátou příčku neudrží, sezona jim neskončí. Probojovali se totiž do čtvrtfinále Českého poháru, který za účasti nejlepších osmi celků vyvrcholí 19. až 21. února v Karlových Varech. Jenže jejich prvním soupeřem budou silné České Budějovice...

„Pohár je úplně jiná soutěž. V ní se může stát cokoliv. Budějkám utkání nevyjde a my budeme mít štěstí. Klidně bychom mohli bojovat o nějakou medailovou příčku,“ neztrácí Michal Čechmánek optimismus. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž