Radost českých volejbalových juniorů.

Radost českých volejbalových juniorů. | foto: cev.lu

Na jižní Moravě začne v sobotu mistrovství Evropy volejbalistů do 20 let

  • 0
O měsíc později oproti původnímu termínu začne v sobotu v Brně a Kuřimi mistrovství Evropy volejbalistů do 20 let. Důvodem odložení je koronavirová pandemie, nicméně na jižní Moravu nakonec dorazilo všech 12 týmů. Česká juniorská reprezentace obhajuje stříbro, před dvěma lety podlehla ve finále Rusku 2:3, když nevyužila dva mečboly.

Los skupin nebyl pro svěřence trenéra Přemysla Obdržálka příznivý. Česko se v Kuřimi utká se silnými týmy Itálií, Francií či Srbskem. „Itálie vyhrála mistrovství světa své kategorie, to hovoří za vše,“ zmínil Obdržálek hlavního favorita turnaje. „Věřím, že se popereme o co nejlepší umístění,“ dodal v tiskové zprávě kouč, který vede také extraligové muže Zlína.

Jeho tým má za sebou více než dvouměsíční přípravu a několik přípravných duelů, na poslední chvíli ale byly zrušeny zápasy s Itálií a Francií. „Bohužel se neuskutečnilo několik naplánovaných přáteláků. Získali jsme ale videa a děláme rozbory jejich hry,“ řekl Obdržálek.

Ve výběru chybí Matyáš Džavoronok, nejvýraznější postava této věkové kategorie. V létě získal angažmá v druholigovém italském Cantú, kam odjel za přípravou a na domácím ME reprezentovat nebude. Kapitánem byl zvolen Petr Špulák z pražských Lvů. „Už první zápas s Francií napoví, kam mohou sahat naše ambice,“ řekl mladý volejbalista.

Vzhledem k situaci s covidem-19 nebylo do posledních dní jisté, zda se šampionát uskuteční, případně za jakých podmínek. Obava, že by se ME konalo bez diváků, se nakonec nenaplnila. Na všechna utkání fanoušci budou moci dorazit, ale kapacita je velmi limitovaná z důvodu dodržení všech hygienických pravidel a nařízení. Pro halu v Kuřimi je to 199 diváků, pro halu Vodova v současné době pět set.

Čeští junioři začnou v sobotu v 17:30 proti Francii, pak je čekají Srbové, Italové, Poláci a Belgičané. V Brně se představí Rusko, Německo, Turecko, Bělorusko, Ukrajina a Nizozemsko. První dva celky z obou skupin postoupí do semifinále, zbývající se utkají o 5. až 8. místo. Závěr turnaje uvidí první říjnový víkend Brno.

Nominace českého týmu

Nahrávači: Tomáš Kopecký (Beskydy), Matyáš Toman.
Smečaři: Matouš Drahoňovský (oba Brno), Jan Vodička (Lvi Praha), Filip Ureš (Příbram), Ondřej Unzeitig (Beskydy).
Blokaři: Petr Špulák (Lvi Praha), Radek Baláž (Karlovarsko), Lubomír Staněk (Liberec).
Univerzálové: Jiří Mikulenka (Kladno), Lukáš Čeketa (Brno).
Libero: Ladislav Toman (Lvi Praha).

Program českého týmu (Kuřim)
Sobota 26. září, 17:30: ČR - Francie
neděle 27. září, 17:30: ČR - Srbsko
pondělí 28. září, 17:30: ČR - Itálie
středa 30. září, 17:30: ČR - Polsko
čtvrtek 1. října, 20:00: ČR - Belgie

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž