Matuszková si angažmá v Polsku pochvaluje

  • 4
Kalisz - Byla překvapená. Zprvu tomu ani nevěřila. A přesto, univerzálka Tereza Matuszková vyhrála anketu o nejlepší českou volejbalistku roku 2006. "Je to pro mě pocta, ale podobné ankety těžko vyjádří objektivní pohled na celou sezonu jednotlivých hráček," podotkla čtyřiadvacetiletá reprezentantka. V minulosti hrála za Ostravu a Frenštát. Minulou sezonu se trápila v Paříži, ale tuto ožila v polské Kaliszi.

Koho byste zvolila vy nejlepší českou volejbalistkou?
Ocenění by si zasloužila spousta hráček, s nimiž jsme loni uspěly v kvalifikaci mistrovství Evropy. Třeba Milada Spalová, která byla druhá, ale i Markéta Tomanová, nejlepší libero, i nahrávačka Andrea Sieglová za to, jak rozehrála evropskou kvalifikaci.

Pomohlo vám, že jste výrazně přispěla k postupu národního týmu na mistrovství Evropy, které bude letos v září v Nizozemsku a Belgii?
To hlasování určitě hodně ovlivnilo. Naše zápasy byly v televizi. To, jak hrajeme v zahraničních soutěžích, totiž nikdo moc nevidí.

Před vámi v anketě zvítězila Milada Spalová, vaše spoluhráčka z Kalisze. Co říkala na to, že jste ji tentokrát předběhla?
Blahopřála mi. Obě ta naše prvenství ale bereme s nadhledem. Nijak to nepřeceňujeme.

Tereza Matuszková
Tereza MatuszkováNarodila se 3. prosince 1982. Volejbalová univerzálka je vysoká 192 centimetrů.

Českou extraligu hrála za NH Ostrava a Lapos Frenštát pod Radhoštěm. Tři sezony hrála ve Francii, nejprve za VBC Riom Auvergne, pak za St. Cloud Paříž. Nyní je oporou polské Kalisze.

A má to nějaký ohlas v Polsku?
To ne. Trénuje nás Igor Prieložný, takže ten to věděl a na tréninku mi gratuloval. Tady se ale média zaměřují hlavně na polské hráčky.

Volejbal je v Polsku hodně populární.
To ano, s Českem se to nedá srovnávat. Když bylo mistrovství světa v Japonsku, tak lidé zápasy sledovali na velkoplošných obrazovkách podobně jako u nás hokej.

V Kaliszi je volejbal sportem číslo 1?
Ještě je tady fotbal, ale jen nějaká nižší soutěž, a také basketbal. Na nás chodí až tři tisíce diváků.

O tom jste si v české lize mohla nechat jen zdát, že?
No je to opravdu veliký rozdíl.

Před sezonou jste vyměnila Paříž za Kalisz. Nelitujete?
Vůbec. Moje angažmá v Paříži bylo nevydařené. Tým nebyl na potřebné úrovni, byly tam i dvě amatérky. Slabší byly i tréninky. Teď mohu hrát Ligu mistrů, vedeme polskou ligu. Zároveň ale jsme i pod tlakem vedení klubu a médií.

Jaké výhry si zatím nejvíc vážíte?
Před Vánocemi jsme v Lize mistrů porazili španělské Tenerife. To bylo hodně slávy. Postup ze skupiny už máme jistý. Dál jdou tři celky ze čtyř. Před námi je Bergamo a Tenerife a za námi Záhřeb.

Dostanete se nyní, když jste v Polsku, častěji domů?
Docela ano. Hlavně to ale bylo na podzim, kdy se hrálo mistrovství světa, a tak naše soutěž začala později. Mám to domů čtyři a půl hodiny, což jde.

Tereza Matuszková


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž