Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou ve druhém kole play off na ME v...

Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou ve druhém kole play off na ME v Lotyšsku. | foto: CEV

Jak do Tokia? Sluková a Hermannová stále nevědí: Můžeme se jen připravovat a čekat

  • 0
První turnaje roku stále nemají pevně dané, stejně tak neznají přesný kvalifikační klíč na olympijské hry do Tokia. Přesto plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová vyrazily na Tenerife, kde zahájily herní přípravu na sezonu. „Bohužel se už přes rok udržujeme v takovém polonastartovaném módu, je možné, že nám řeknou, že je za 14 dní první mezinárodní turnaji, a musíme být adekvátně připravené,“ prozrazují.

Na Kanárské ostrovy vyrazil elitní český pár hlavně za vidinou teplého počasí, možností trénovat venku a uvolněnější koronavirovou situací.

„Odletěly jsme sem na dva nebo tři týdny, uvidíme, jak se situace bude i tady vyvíjet. Byla to pro nás víceméně jediná varianta,“ popisuje Nausch Sluková ve vyjádření pro média.

Češky mají za sebou už dva měsíce přípravy na novou sezonu, kvůli přísným opatřením v tuzemsku však během tohoto období pilovaly především techniku a fyzičku. Aktuální soustředění tak vnímají jako skvělou příležitost k nabírání herní praxe.

„Hlavní náplní kempu bude se po třech měsících zase seznámit s venkovními podmínkami, větrem, sluníčkem, hraním s ostatními týmy, které jsou na vysoké úrovni,“ upřesňuje Nausch Sluková.

Tenerife #trainingcamp #season2021 #olympicyear #beachlife

12. ledna 2021 v 20:50, příspěvek archivován: 14. ledna 2021 v 21:48

„My jsme víceméně trénovaly přes zimu samy, chceme se zase dostat se do nějakého rytmu, využít možností, že jsou tady jiné týmy a odehrát pár přípravných setů, zápasů,“ vyzdvihuje možnost konfrontace s týmy ze Španělska a Holandska.

Stejně tak Češky pozitivně kvitují, že na plážích na Tenerife není povinnost nosit roušku, restaurace jsou pak otevřené pro sezení venku.

„Největší omezení, které v tréninku máme, je uzavření všech posiloven, takže si nemůžeme zajít zacvičit. Ale máme s sebou spoustu pomůcek, takže můžeme dělat cvičení, na které jsme zvyklé,“ oceňuje Hermannová.

Náš sport je nemilosrdný. Sluková s Hermannovou o plavkách i bulváru

A na co se plážové volejbalistky v přípravě na nový kolotoč zápasů a turnajů nejvíce zaměřují?

„Hodně jsme se věnovaly základním věcem jako příjem a nahrávka, ty jsme drilovaly hodiny v pelhřimovské hale, kdy jsme měly jako profi tým možnost přístupu na kurty. Plus jsme přidaly nějakou kombinaci, kterou jsme loni nehrály a pořád ji zkoušíme. Doufám, že ji pak v létě na nějakém turnaji i zařadíme do hry,“ odhaluje Hermannová.

Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová

Jenže kdy česká dvojice dostane příležitost natrénované věci zúročit, není dosud jasné. „Momentálně nemáme úplně jasně daný start sezony, jsme pořád v takové vyčkávací fázi,“ říká Nausch Sluková.

„Je vypsaný první oficiální turnaj v Mexiku, možná před tím ještě turnaj v Kataru, takže první turnaj možná bude v únoru, nebo ve druhé půlce března, ale není nic černé na bílém. My se bohužel už přes rok udržujeme v takovém polonastartovaném módu, je možné, že nám řeknou, že je za 14 dní první mezinárodní turnaji, a my musíme být adekvátně připravené.“

#beachlife ⁣


#beachvolleyball #tb #capetown #dronevideo #beach #clifton #southafrica #roadtotokyo #training #fit #sport #givesyouwings #playing #lifestyle #voleidepraia #volletball @gareth_hubbard

12. ledna 2021 v 10:15, příspěvek archivován: 14. ledna 2021 v 21:49

Podobná nejistota panuje kolem kvalifikačního systému na olympijské hry v Tokiu. Původní klíč počítá s postupem 15 párů z žebříčku, Češky jsou momentálně 17. a ještě neabsolvovaly potřebný počet turnajů. Ale jestli se tato pravidla změní, nebo ne... 

„Ani přesto, že Simon (trenér Nausch) je v asociaci trenérů, kde se o tom diskutuje, stejně jako je Maki členkou hráčské asociace, ani tam neví definitivní rozhodnutí. Nikdo přesná pravidla neurčil, pořád čekáme, co se rozhodne na vyšších židlích, a není v našich silách to ovlivnit. Můžeme se jen připravovat a čekat,“ je smířená Hermannová.

Nálada v táboře reprezentantek tak zůstává svěží a plná odhodlání. „Motivovat se do tréninku mi nepřijde nijak extra těžké nebo jiné než normálně. Po tříměsíční pauze, kdy jsme nebyly v kontaktu s dalšími soupeři, je to pro nás super čerstvý start venku, obě jsme se těšily na teplejší počasí a venkovní podmínky,“ uzavírá Hermannová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž