Zlínský volejbalista Luboš Kostolani se raduje v utkání proti Českých

Zlínský volejbalista Luboš Kostolani se raduje v utkání proti Českých Budějovicím. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Velký návrat: volejbalový Zlín získal smečaře Kostolániho

  • 1
Přišli o dva smečaře: reprezentant Vašíček zamířil do Francie, Uchytil bude do Nového roku na studijním pobytu v Německu. A právě v Německu dokázali volejbalisté Fatry Zlín ulovit náhradu. A to více než adekvátní. Po dvou letech se totiž do klubu vrací špičkový smečař Luboš Kostoláni.

„Jsem moc rád, že se povedlo přivést zpět ověřeného hráče, který se při zahraničním angažmá ještě výkonnostně posunul. Je to pro nás mimořádná posila,“ říká kouč Roman Macek.

Pětadvacetiletý Kostoláni je členem širšího kádru slovenské reprezentace. Ve Zlíně prožil čtyři roky, na západ zamířil po zisku druhého českého bronzu coby nejvíce bodující hráč extraligy.

„Zpočátku jsem hledal i angažmá v zahraničí, ale měl jsem nějakou chvíli problémy s ramenem, to zájem opadl. Zároveň jsem zvažoval návrat domů,“ přiznal rodák z Nitry.

„Nakonec jsem zvolil Zlín, kde máme výborné zázemí, byt, manželka celou rodinu. V klubu už jsem hrál, vše znám a také bych rád dokončil školu,“ zmínil své studium na zlínské univerzitě.

Při německém působení prožil první rok v Bühlu až u francouzského Štrasburku. „Osobně se mi dařilo, navíc se nám tam narodila dcera,“ vzpomíná 203 centimetrů vysoký volejbalista. Ambiciózní klub však v bundesligovém play-off neuspěl ve čtvrtfinále, následovaly finanční úspory a Kostoláni, stejně jako zbylí hráči s končící smlouvou, si musel hledat nové angažmá.

Nakonec zvolil obdobně silný Coburg nedaleko západočeských hranic. „Začátek byl výborný, ale pak začaly narůstat finanční problémy klubu,“ zmínil Kostoláni důvod, proč Coburgu svaz odečetl devět bodů. Místo osmé příčky a bojů v osmifinále play-off následoval pád na dno tabulky a sestup.

„V Německu se nám líbilo, ale než dál putovat po takových angažmá, tak raději domů,“ uvědomuje si nyní smečař, kterého mohlo aspoň těšit, že byl v základní části nejvíce bodujícím hráčem celé soutěže.

Teď už se těší na obnovenou spolupráci se zlínským klubem. „Mužstvo se za tu dobu příliš nezměnilo, víceméně všechny kluky znám,“ pochvaloval si Kostoláni, jenž podepsal roční smlouvu.

Při debatě o ambicích je zatím opatrný. „Co vím, tak extraliga dost zkvalitnila. Ve Zlíně se mluví o umístění v první čtyřce, ale těžko se to odhaduje. Hodně se toho ukáže, až začne sezona. Povahově jsou kluci super, ale na hřišti je to vždycky jiné,“ uvažuje.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž