Martin Lébl

Martin Lébl | foto: ČTK

Lébl je popáté volejbalistou roku

Praha - Nejlepším volejbalistou roku 2007 byl funkcionáři v pátek vyhlášen Martin Lébl, který se ze svého prvenství v anketě zaradoval už popáté. V předchozích dvou letech ovládl hlasování Michal Rako. V ženské kategorii zvítězila Milada Spalová. Ta byla vyhlášena jako nejlepší hráčka podruhé v kariéře.

Vítěz předchozích dvou vyhlašování Michal Rak, který hájí barvy italského klubu Taranto, skončil na třetím místě. Těsně za Léblem byl nejlepší hráč české extraligy David Konečný z Ostravy.

Sedmadvacetiletý blokař Lébl se z prvenství v anketě radoval poprvé v roce 2001. Pak vyhrál hlasování ještě třikrát, pokaždé jako hráč Perugie, z níž loni v létě odešel do Maceraty.

Podruhé se podařilo vyhrát Miladě Spalové, hráčce polského mistra Winiary Kalisz, která svůj premiérový triumf oslavovala v roce 2004. To ale osmadvacetiletá blokařka hrála ještě ve Francii za Villebon. Kapitánka reprezentace loni pomohla českému výběru k devátému místu na mistrovství Evropy, není však jisté, zda bude v národním týmu pokračovat.

Další dvě místa obsadily vítězky předchozích dvou ročníků Tereza Matuszková a Aneta Havlíčková.

Výsledky ankety: Muži: 1. Lébl (Macerata/It.), 2. Konečný (Ostrava), 3. Rak (Taranto/It.), 4. Novák (Paříž/Fr.), 5. Popelka (Toulouse/Fr.), 6. Pláteník (Padova/It.).

Nejlepší smečař: Novák, nejlepší blokař: Lébl, nejlepší univerzál: Konečný, nejlepší nahrávač: Ticháček (Friedrichshafen/Něm.), nejlepší libero: Kryštof (Liberec).

Nejlepší trenéři: 1. Haník (reprezentace), 2. Brom (Č. Budějovice), 3. Tomáš (Ostrava).

Ženy: 1. Spalová (Kalisz/Pol.), 2. Matuszková (Řím/It.), 3. Havlíčková (Olymp Praha), 4. Tomanová (Brno), 5. Šimánková (Olympiakos Pireus/Řec.), 6. Šenková (Milán/It.).

Nejlepší smečařka: Havelková (Sassuolo/It.), nejlepší blokařka: Spalová, nejlepší univerzálka: Havlíčková, nejlepší nahrávačka: Šimánková, nejlepší libero: Tomanová.

Nejlepší trenéři: 1. Čada (Brno), 2. Krempaská (reprezentace, Prostějov), 3. Mitáč (Olymp).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž