Radost českých volejbalistů

Radost českých volejbalistů | foto: www.cev.lu

České volejbalové reprezentace čeká boj o mistrovství světa

  • 0
České volejbalové reprezentace se v nadcházejících kvalifikačních bojích pokusí prodrat mezi světovou elitu. Na světových šampionátech před čtyřmi lety shodně muži i ženy chyběli a nyní je jejich cílem vybojovat účast na mistrovství světa v roce 2018.

Muže čeká od středy kvalifikační turnaj v Karlových Varech, ženy začnou cestu k návratu na šampionát už v úterý ve Varšavě. Start na MS si zajistí vždy vítězové šesti skupin, týmy z druhých míst postoupí do červencové baráže.

Pod vedením španělského kouče Miguela Falasy se muži postupně ve skupině F utkají se Severním Irskem, Švédskem, Španělskem, Kyprem a na závěr s Finskem. „Na každého soupeře budeme připravovat ‚zvláštní recept‘ a pevně věřím, že bude vítězný,“ uvedl asistent trenéra Michal Nekola v tiskové zprávě.

„Jsme na kvalifikaci připraveni nejlépe, jak jen můžeme být. Velice mne potěšilo, že jsme se oproti předchozím týdnům velmi zlepšili,“ řekl Falasca po přípravných zápasech s Nizozemskem a Austrálií. „Vyzkoušeli jsme všechny hráče, kteří prokázali, že jsou výborně připraveni. Můžeme tedy spoléhat na vyrovnanost a sílu celého týmu,“ doplnil Nekola.

K oporám by měli patři univerzál Michal Finger, talentovaný smečař italské Monzy Donovan Džavoronok, libero Martin Kryštof či v pozici kapitána blokař Aleš Holubec.

České volejbalistky nastupují k barážovému utkání se Slovenskem.

Volejbalistky odletěly v pondělí ráno do Varšavy s přáním umístit se do druhého místa. Horkým favoritem šestičlenné skupiny je Srbsko a v domácím prostředí také Polsko, ale nepříjemným rivalem bude hned v prvním zápase Slovensko.

Bronzové medailistky z mistrovství Evropy 2015 Srbky považuje za hlavní favoritky i nejlepší česká volejbalistka uplynulé sezony Michaela Mlejnková. „Vždycky je šance je porazit, ale nedávám tomu moc nadějí. Máme cíl být do druhého místa, dostat se tak do baráže a z té se snažit postoupit,“ nastínila Mlejnková vyhlídky reprezentantek.

Formu na kvalifikaci ladil tým od začátku května v Jablonci ve třech pětidenních blocích. Ve třech přípravných zápasech vždy vyhrály nad Běloruskem a ztratily pouze tři sety. „Škoda, že nám odpadlo plánované utkání s Chorvatskem, ale příprava byla v rámci možností kvalitní. Zejména poslední zápas prověřil schopnosti našich hráček,“ uvedl trenér Zdeněk Pommer.

Do kvalifikace ve Varšavě vstoupí Češky v úterý zápasem se Slovenskem a dále se utkají se Srbskem, Islandem, Polskem a Kyprem.

O pořadatelství MS mužů se za rok podělí Itálie a Bulharsko, spolu s nimi má jistou účast i obhájce zlata Polsko. Nejlepší ženské týmy se představí na MS v Japonsku, kam určitě přijedou i úřadující šampionky Američanky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž