Treviso - Soluň

Treviso - Soluň - Volejbalový tým Sisley Treviso porazil ve finále Ligy mistrů Soluň 3:1 a jeho hráči se radovali z triumfu v prestižní soutěži. | foto: Giampiero Sposito, Reuters

Král slaví s Trevisem triumf v Lize mistrů

Řím - Ligu mistrů vyhrálo italské Treviso, které v bouřlivé atmosféře římského finále porazilo Soluň 3:1 na sety. Historie se opakovala a hráči Iraklisu se stejně jako v loňské sezoně museli spokojit s druhým místem. V sestavě vítězů se po taktickém střídání jen na jednu rozehru představil i český volejbalový reprezentant Jiří Král.

Král se stal třetím českým volejbalistou, který se raduje ze zisku nejcennější evropské klubové trofeje.

Před pěti lety se velkou měrou podíleli na vítězství Paříže smečař Jiří Novák s blokařem Markem Pakostou a na jejich triumf dnes Král navázal.

Do Trevisa přišel před touto sezonou, a byť čeká na svou šanci jako třetí blokař, převzal dnes v Římě zlatou medaili. Kulisu finále vytvořilo 12 tisíc fanoušků.

Hlavními zbraněmi vítězného italského celku byl servis a univerzál Alessandro Fei, který zakončoval většinu výměn a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálového turnaje. O totéž se zdatně staral na druhé straně rovněž diagonální hráč Američan Clayton Stanley, jehož útokům budou čelit čeští volejbalisté na listopadovém mistrovství světa v Japonsku.

Treviso tak získalo pro volejbalovou velmoc i poslední šestý letošní evropský pohár, neboť Ligu mistryň vyhrála Perugia, Klubové poháry muži Piacenzy a ženy Novary a Poháry CEV hráči Maceraty a hráčky Pesara.

Iraklis s bývalým československým reprezentantem Andrejem Kravárikem skončil znovu druhý, loni prohrál ve finále s francouzským Tours. Všechny sety ale dnes skončily nejmenším možným rozdílem.

Ruský souboj o bronzové medaile zvládl lépe Bělgorod.

Výsledky:
Finále:
Sisley Treviso - Iraklis Soluň 3:1 (23, -23, 23, 24).
Treviso:
Tencati, Fei, Cisolla, Gustavo, Vermiglio, Papi, libero Farina - Carletti, Casoli, Král. Trenér: Bagnoli.
Soluň: Cernic, Hoff, Stanley, Gkiourdas, Kravárik, Ball, libero Dimitrakopulos - Diaz, Ioannidis, Brooks. Trenér: Leonis.

O 3. místo:
Lokomotiv Bělgorod - Dynamo Moskva 3:1 (19, -21, 20, 20).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž