Kladno pětisetovou bitvu prohrálo

Kladno - Kladenským volejbalistům se nepodařilo navázat na Liberec, který se ve středu hladkou výhrou na Fenerbahce výrazně přiblížil postupu do finálového turnaje Klubového poháru. Český mistr v domácím prostředí prohrál s nizozemským Almere 2:3 a k odvetě pojede jen s malou šancí na postup. Druhý zápas se bude hrát příští středu na půdě soupeře.

Dvouhodinová bitva přinesla spoustu krásných výměn, obětavých zákroků v poli i přesně mířených smečů. Většinou se rozhodovalo až v koncovkách setů, ale klíčový tie-break Kladno ztratilo už v úvodních rozehrách.

"Soupeř hrál odvážně a riskantním servisem nás dostával pod tlak," přiznal trenér domácího celku Jindřich Licek. "Trápila nás přihrávka a polovině zápasu i podání."

Vstup do zápasu přitom kladenským volejbalistům vyšel. V koncovce je povzbudil obrat ze 17:19 na 21:20. Tento rozdíl vydržel až po setbol, při němž za stavu 24:23 servíroval kapitán Pakosta. Technické podání hosté dobře přijali, ale Paulides zasmečoval středem do sítě a výhru v setu daroval Kladnu.

Ve druhém setu Almere nastoupilo ještě razantněji a za stavu 0:4 volal domácí trenér po oddechovém čase.

Nizozemci vývoj setu od té doby pohodlně kontrolovali. Lehce ztrátovali a po chybách domácích volejbalistů náskok ještě zvyšovali - na 12:7 a 17:11. Domácí byli s blížícím se koncem stále více nervózní, což se nejvíce projevovalo na velkém počtu zkažených servisů.

Přesto nakonec přišla nečekaně dramatická koncovka, ve které Kladenští odvrátili tři setboly a snížili z 20:24 na 23:24. Postaral se o to dánský smečař Napier. Nejprve nadvakrát zaútočil a potom soupeře trápil servisem, který dvakrát po sobě dosedl na pásku a pomalu padal k zemi. Až v poslední chvíli Almere kvalitně přijalo a pětadvacátý bod získalo ve chvíli, kdy na domácím kontě byla třiadvacítka.

Velmi bojovná hra plná zvratů pokračovala i ve třetím setu. Kladno už vedlo 17:13, ale soupeř otočil na 18:17. Přišel ještě další bodový odskok, ale ani vedení 24:21 domácí nevyužili k zisku setu.

Almere odvrátilo čtyři setboly a svůj první proměnilo. Pomohla mu chyba nejúdernějšího domácího hráče Rybníčka, který v klíčový okamžik smečoval do zámezí.

V dalším setu nenechali Středočeši nic náhodě, od začátku vedli a Rybníček proměnil hned první setbol. Po vítězství 25:17 dospěl zápas do rozhodujícího zkráceného setu.

Hosté začali přímým bodem z podání a dvěma úspěchy na bloku zvýšili na 5:2 a když se jim podařilo v poli zpracovat Napierův smeč, vedli už 7:3. Z takové ztráty se v tie-breaku dostává jen těžko, Kladnu se to nepodařilo.

"Čtyři chyby se v tie-breaku nedají dohnat," krčil rameny trenér Licek. Víc ho však mrzel třetí set, ve kterém jeho tým ztratil čtyři setboly. "Udělali jsme několik školáckých chyb," poukázal na nervozitu, která v rozhodujících momentech táhla Středočechy ke dnu.

Přes domácí prohru se Licek ještě naděje na postup nevzdává. "Je to pořád hratelné. Nepředvedli tady nic tak mimořádného, abychom byli už předem poražení. Dobře servírovali, protože věděli, že na hřišti soupeře nemají co ztratit. Pokud se stejně postavíme my k odvětě, můžeme uspět."

Výsledek:
Kladno - Omniworld Almere 2:3 (23, -23, -25, 17, -12)

Rozhodčí: Tufukčev, Tankišev. Diváci: 470. Čas: 117 min.
Kladno: Masný, Ogurčák, Holubec, Rybníček, Napier, Pakosta, libero Polanský - Fokt.

Další výsledky čtvrtfinále:
Rotterdam - Castelo Da Maia (Portug.) 3:1 (18, -31, 22, 20), Pireus - Ankara 3:0 (20, 25, 23).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž