Kdy musí volejbalista měnit biftek za oves

  10:07
Perugia - "Jednou z nejdůležitějších součástí života v Itálii je jídlo," odbočil volejbalový reprezentant Martin Lébl ve svých pravidelných článcích od sportovní tématiky. Blokař italského týmu Perugia, který byl nedávno znovu zvolen českým volejbalistou roku, se tentokrát s náruživostí gurmána rozepsal o obřadných večeřích, ale také o přísných dietách.

Pravý Ital je ochoten jet za dobrou večeří i přes padesát kilometrů a to nemluvím o pozdních hodinách, kdy se taková večeře servíruje.

Občas přijde některý z mých italských spoluhráčů s tím, že slyšel o výborné pizzerii: "tady kousek, jen půl hodinky cesty autem." Vždycky se nadchnu, že vyzkouším a uvidím něco nového v blízkém okolí. Po chvíli mi sice dojde, že kousek a půlhodinka neznamená pro každého to samé, a že pokud se domluvíme na půl osmou, tak vyjedeme nejdříve tak ve čtvrt na devět, nicméně lákadlu výtečné večeře stejně neodolám.

Když se nám tedy podaří vyjet po deváté večer a klikatými serpentinami mezi umbrijskými pahorky bloudíme potmě jenom hodinku, můžeme si být jisti, že o půl jedenácté budeme mít večeři na stole.

Pro italské stolování je typické větší množství chodů o menších porcích, které ovšem nikdy nevynechává jeden chod "pasty", neboli těstovin. Ty jsou nejčastěji v úpravě "arrabbiata", což je trochu podobné v Čechách známým boloňským těstovinám.

Ale abych nepředbíhal; začínáme vždycky "antipastem", neboli předkrmem.

Jako milovník masa si téměř pokaždé objednám talíř různých salámů "affettati misti", nebo fantastické čerstvé "prosciutto crudo" někdy v kombinaci s výbornými sýry, ale ty většinou nechávám své přítelkyni.

Pak by měla správně následovat porce těstovin v jednoduché úpravě, případně taky "riso", což se dá trochu srovnat s českým poněkud rozvařeným rizotem.

Ovšem pak už následuje hlavní chod "secondo". Pokud zrovna nejsme v nějaké vyhlášené rybí restauraci, tak si nechám udělat "fileto", neboli bifteček, pěkně "a sangue", neboli krvavý.

Masa tu připravují většinou s přílohou čerstvé, vařené nebo grilované zeleniny, nebo s překvapivě jednoduchými výtečnými omáčkami. Takže můj oblíbený bifteček si dávám nejčastěji s omáčku s balsamikovým octem a když mi zrovna jako příloha nestačí znamenitá grilovaná cibule, objednám si obyčejné pečené brambory.

Abych trochu zklidnil chuťové buňky, musím si na závěr dát zmrzlinové "tartufo bianco", krémovové "tiramisu" nebo smetanovou "panna cotu".

Během celé večeře pochopitelně popíjíme výborné červené víno. Loni jsem holdoval především toskánskému Chianti, ale letos už ochutnávám více značek z nejrůznějších oblastí. K mým oblíbeným momentálně patří sicilské Nero d´Avola. Nicméně k běžnému obědu v naší oblíbené restauraci si dávám dobré místní stolní víno.

To musím Itálii rozhodně taky přičíst k dobru, že jsem si odvykl popíjet pivo ve větším množství. Ne, že by víno bylo zrovna dietní nápoj, ale faktem je, že se po něm netloustne tak, jako po pivu.

Neznamená to ale, že bych zanevřel na dobré české pivo, možná právě naopak. Vychutnávám si ho v menším množství při zvláštních příležitostech.

Líbí se mi tu velký výběr různých typů restaurací, pizzerií nebo osterií. Podle toho, na co máme zrovna chuť vyrážíme buď do nějaké výborné restaurace v centru, do sympatických pizzerií, kde dělají pizzu většinou neapolského typu, do čínsko-japonské restaurace, kde si přítelkyně pochutnává na sushi, a nebo taky do McDonalds, když mám potřebu pořádného hamburgeru.

Nejvíce času ovšem trávíme v docela obyčejné restauraci "Orto del Frate", která jako by patřila perugijským volejbalistům a fotbalistům. Majitel, vášnivý fanoušek snad všech sportů, nám udělal sympatické ceny na veškeré jídlo a pití, takže tam chodíme vlastně všichni skoro každý den na oběd a někdy i na večeři.

Ale abych nevyvolal mylný dojem, že si tady pořád užíváme. Během týdne je to pochopitelně trošku volnější, ale jakmile se blíží zápas, obědváme, svačíme a pak i večeříme všichni společně, a to pokrmy dobře kaloricky a nutričně vyvážené.

Většina hráčů má také trochu hrůzu z našeho atletického trenéra. Pravidelně nám totiž měří hmotnost a procenta tuků v těle. Když někdo o pár kilo vybočí, chystá se na něj výživnější trénink v posilovně a hlavně nepříjemná zónová dieta.

V listopadu jsem se ocitl v ohrožené skupině i já. Nechtěl jsem věřit svým očím, když jsem dostal rozpis diety sestavené přesně pro mé potřeby. I když jsem už loni uměl italsky docela dobře, musel jsem si vzít k ruce slovník, abych se zděšením zjistil, že mám jíst oves, ječmen, pohanku a spoustu dalších divných věcí. Naštěstí jsem tuto nepříjemnou dietu nemusel dodržovat dlouho.

reklama

Po dobré večeři občas vyrážíme do centra Perugie a i když je to pouze stopadesátitisícové město, tak díky velké univerzitě se skoro každý večer koná nějaký koncert, ať už jazzový nebo rockový. Samozřejmě je tu také řada diskoték a klubů.

Za dva roky jsem si oblíbil nejvíce rockový klub Rock Castle, kde každé úterý hrají dnes již moji kamarádi, a kde se vždycky spolehlivě odreagujeme.

Jestli občas vyrážíme se spoluhráči, tak skoro pokaždé vítězí v Perugii oblíbený Velvet Fashion Café, kde to většinou připomíná módní přehlídku. A tak i díky návštěvám klubů jsem se začal zajímat o módu a kvalitní oblečení. Protože móda je vedle jídla rovněž nesmírně důležitou součástí každodenního života v Itálii.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Arsenal suverénně zvládl v derby s Chelsea, nadělil jí pět gólů

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Aktualizujeme Fotbalisté Arsenalu potěšili své příznivce důležitou výhrou. Ve vloženém 29. kole anglické Premier...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...