Filip Rejlek

Filip Rejlek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Servis rozhodne, ví karlovarský Ticháček před soubojem s Minskem

  • 0
Volejbalisté Karlovarska procházejí náročným obdobím, během pěti týdnů odehrají devět zápasů. Vystoupení v extralize teď pravidelně střídají utkání na evropské scéně. „Doufám, že v poháru vydržíme, jak nejdéle to půjde,“ říká nahrávač Lukáš Ticháček před dvojzápasem se Stroitelem Minsk.

Poslední domácí zápas roku 2019 čeká karlovarské volejbalisty už dnes. Utkání prvního kola Vyzývacího poháru začíná v Hale míčových sportů v 18.00 hodin.

Kolik jste rozdal autogramů a s kolika fanoušky jste si popovídal po „mikulášském“ zápase s Ostravou?
Autogram jsem nedal žádný, tady v Čechách se na to asi moc nehraje. Bylo tam hodně lidí, když jsme se mezi nimi promenádovali, s některými jsem prohodil pár slov. Měl jsem tam děti, takže jsem neměl tolik času na povídání s fanoušky.

Nerozptylovala vás během utkání taková až sváteční atmosféra?
Žádná atmosféra nás nerozptylovala, protože jsme všichni profíci a soustředíme se na svůj výkon. Na druhou stranu si myslím, že to nebylo až nějak moc sváteční, to začalo až po zápase.

Máte za sebou úspěšné předkolo Challenge Cupu. Jak jste se znovu zabydlel v pohárové Evropě?
Je to jenom předkolo, takže se v soutěži teprve zabydlujeme. Doufám, že v tom poháru vydržíme, jak nejdéle to půjde.

Bylo proti Vardaru Skopje cítit, že výkony týmu – nebo i vaše osobní – rostou s důležitostí zápasu?
Pro nás bylo hodně důležité to zvládnout a postoupit v poháru do hlavní soutěže. Ale soupeř nebyl zase tak těžký, abychom museli vydávat maximum a svůj nejlepší výkon a hru, kterou jsme schopni předvádět. Naše hra má určitě ještě rezervy, k tomu nejlepšímu teprve dojdeme.

Které faktory budou rozhodovat o případném úspěchu v hlavní soutěži poháru proti Minsku?
Myslím si, že to bude jako v každém zápase, bude rozhodovat náš servis v naší hale. Servisem si musíme pomoct, bez něj bychom to měli hodně těžké. Myslím, že soupeř bude mnohem lepší než Skopje, jsou to dlouzí kluci, kteří umí dobře blokovat a mají kvalitní útok. Servisem je musíme odtáhnout od sítě a zkusit je ubránit na vysokých balonech, což by bylo klíčové na cestě za vítězstvím.

Odvetu prvního kola Challenge Cupu odehrajete na hřišti soupeře, považujete to za nevýhodu, anebo na pořadí zápasů nezáleží?
Není pro mě důležité, jestli začínáme doma a odveta se potom hraje venku. Když chcete postoupit, stejně musíte mít vyšší počet bodů, takže nejlíp vyhrát dvakrát a pak je jedno, jestli začínáte doma.

Minsk je dobrý tým, varuje kouč Novák

Na snímku vlevo z haly míčových sportů je hlavní trenér karlovarských...

Jiří Novák

Prosadí se tým Karlovarska mezi šestnáct nejlepších mužstev volejbalového Challenge Cupu? Odpověď na tuto otázku budeme znát ještě před vánočními svátky, soupeřem v hlavní soutěži evropského poháru je elitní běloruský celek Stroitel Minsk. „Je to velice dobrý tým, i když pro veřejnost spíš velká neznámá,“ uvažoval Jiří Novák, trenér VK ČEZ Karlovarsko.

Vedoucí tým české nejvyšší soutěže se na rozdíl od soupeře v pohárové Evropě už rozehrál. Z předkola postoupil přes severomakedonský Vardar Skopje po výhrách 3:0 a 3:1. „Při takovém vytížení se nám ale omezuje možnost trénování a regenerace, limituje nás i častější cestování,“ vypočítal Novák. „To když hrajeme jeden zápas týdně, máme čas na všechno. A za druhé jsou tu problémy se změnami míčů, kterých teď vystřídáme vlastně čtyři druhy.“

První kolo Challenge Cupu svede špičková mužstva svých zemí. Karlovarsko vládne tabulce české extraligy, Stroitel Minsk je v běloruské soutěži druhý s jedinou porážkou z osmi zápasů. Jinými slovy, Minsk je výkonnostně o stupínek výš než Skopje. „Otázka je, jak je ten stupínek velký,“ reagoval kouč. „V Minsku hrají běloruští reprezentanti, a Bělorusko letos startovalo na mistrovství Evropy. Navíc tenhle tým spolu se Soligorskem působil před několika lety v ruské Superlize, aby měl srovnání s nejlepšími.“

První duel mezi Karlovarskem a Minskem hostí Hala míčových sportů dnes od 18.00 hodin. Odveta v Bělorusku je na programu o osm dní později. Mezitím odehrají svěřenci Jiřího Nováka extraligový hit na hřišti mistrů z Českých Budějovic. „Neexistuje pro nás priorita, chceme každý zápas vyhrát, v evropském poháru chceme projít do dalšího kola,“ ujistil trenér Novák. „Naši ligu hrajeme teprve dva měsíce, takže se není na co šetřit. Samozřejmě musíme kalkulovat s určitou únavou hráčů, takže občas je nutné je prostřídat.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž