Lukáš Vašina z Karlovarska v akci.

Lukáš Vašina z Karlovarska v akci. | foto: ČTK

Karlovarsko ve volejbalové Lize mistrů prošlo po zlatém setu do druhého předkola

  • 1
Volejbalisté Karlovarska postoupili v Lize mistrů do druhého předkola. Po porážce 2:3 v Rumunsku zvítězili svěřenci trenéra Jiřího Nováka v domácí odvetě nad týmem Arcada Galati stejným poměrem a následně vyhráli i rozhodující zlatý set 15:10.

V druhém předkole český mistr narazí na vítěze dvojutkání Mladosti Záhřeb s černohorským celkem Budva Volley, o němž se rozhodne ve čtvrtek. Postup do skupinové fáze Ligy mistrů si zajistí až úspěšné týmy z třetího předkola, mezi elitní dvacítku se posunou dvě mužstva. Galati se do Čech vydá ještě jednou, neboť bude pokračovat v Poháru CEV, kde narazí na pražské Lvy.

Karlovarští hráči se po chvilkovém váhání rozjeli v obraně a po Keeminkových nahrávkách bodovali jak tvrdými útoky, tak chytrými údery do nehlídaných míst soupeřovy poloviny. Jenže hluché místo v druhé sadě vyneslo Galati šestibodový náskok, který už kouč Novák nestáhl ani řadou střídání.

Dramatická koncovka třetího dějství potom vyzněla naopak pro karlovarský tým, který sice čelil pěti setbolům, ale nakonec po přešlapu blokaře Bissettea vyhrál 32:30. Hosté se znovu vzpamatovali a vynutili si tie-break, který se jim však vůbec nepovedl, prohráli ho 9:15.

Rozhodnout více než dvouapůlhodinovou bitvu tak musel až zlatý set. Oba týmy se v něm opíraly do servisu, ale domácí volejbalisté přece jen o něco víc a po útoku nahrávače Keeminka vedli 10:7. Setbol i postupový bod pak zařídil Wiese.

„Na začátek sezony to byl hodně těžký soupeř, ale dneska jsme hráli skvělý volejbal,“ řekl České televizi Lukasz Wiese. Polský smečař se postaral o 27 bodů, lepší byl jen univerzál Patrik Indra (30).

Karlovarsko se v evropských volejbalových soutěžích představilo v domácím prostředí po více než roce a půl. Naposledy hráli Západočeši ve své hale na mezinárodní úrovni loni v březnu čtvrtfinále Vyzývacího poháru. V minulé sezoně odehráli základní skupinu Ligy mistrů v zahraničí.

Odvetné utkání 1. předkola volejbalové Ligy mistrů

Karlovarsko - Galati (Rum.) 3:2 (19, -22, 30, -22, 9), zlatý set 15:10
Rozhodčí:
Gerothodoros (Řec.), Schimpl (SR). Čas: 141 min. Diváci: 625. První zápas 2:3, postoupilo Karlovarsko.

Sestava a body Karlovarska: Vašina 11, Wilson 4, Indra 30, Wiese 27, Zajíček 8, Keemink 6, libero Pfeffer - Ihnát 1, Patočka 7, Římal 1, Kočka 1, Fišer. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Galati: Raič 24, Šestan 21, Bissette 12.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž