Radost volejbalistů Karlovarska

Radost volejbalistů Karlovarska | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jak dál v Evropě? Volejbalisty Karlovarska zachrání jen zlatý set

  • 0
Za odvetou Vyzývacího poháru do švýcarského Näfels se v úterý vydali volejbalisté extraligového Karlovarska. Cíl je jasný: odčinit domácí porážku 1:3 a otočit vývoj série na svou stranu. K tomu vede jediná cesta: vyhrát a navíc pak ještě potvrdit vítězství ziskem dodatečného setu.

Svěřenci kouče Jiřího Nováka tak mají před sebou velice náročný úkol. Domácí porážkou ve čtyřech setech si cestu do čtvrtfinále evropského Challenge Cupu pořádně zkomplikovali. „Je nám jasné, že se bude rozhodovat ve zlatém setu,“ připouští také trenér Novák.

Při pohledu do statistik české extraligy se to nemusí jevit jako neřešitelný problém, vždyť má tým VK ČEZ Karlovarsko lepší bilanci zápasů venku než před domácím publikem, v soutěži dokázal vyhrát i v Českých Budějovicích a v Liberci. V posledních dvou kolech zvítězil bez ztráty setu v Praze a v Příbrami.

Biogas Volley Näfels vs VK ČEZ Karlovarsko

Dnes v 19.30 hodin, rozhodčí: Fragkakis (Řec.), Achundov (Ázer.). První zápas: Karlovarsko – Näfels 1:3

BIOGAS VOLLEY NÄFELS

  • Založení klubu: 1960
  • Domácí úspěchy: 9 ligových titulů, 9 pohárových vítězství, 8 prvenství v Superpoháru
  •  Zahraniční opory: Konrad Formela (Pol., smečař), Jakub Radomski (Pol., smečař), José Martinez Roa (Ven., univerzál), Dominik Fořt (ČR, libero)
  •  Trenér: Dalibor Polák (od r. 2010) Sezona 2017/18: 3. místo v lize, 15 výher / 3 porážky
  •  První kolo Challenge Cupu: Waldviertel (Rak.) – Näfels 1:3 a 1:3

„Máme za sebou dva zápasy, které nebyly venku vůbec jednoduché,“ potvrdil kouč Novák. „Tyhle zápasy nám určitě neuškodily, spíš nám pomohly.“

V dějišti odvetného zápasu osmifinále Challenge Cupu ve Švýcarsku si volejbalisté Karlovarska naplánovali jediný trénink, samotný zápas začíná dnes v 19.30 hodin.

„Když jsme si prošli zpětně první utkání, půjde teď o to dodržet, co si řekneme,“ apeloval trenér na disciplínu hráčů. „Budeme preciznější v detailech, které rozhodovaly první zápas. A když dojde na vyrovnanou koncovku, tam je potřeba být silnější.“ K postupu mezi nejlepších osm celků soutěže potřebuje Karlovarsko vyhrát 3:0 nebo 3:1 a poté uspět ve zkráceném, takzvaném zlatém setu.

Pokud svěřenci Jiřího Nováka doženou manko z úvodního utkání, mohou si pak ve čtvrtfinále zopakovat loňský postup přes Surgut, který bojuje ve stejné fázi Challenge Cupu s Doetinchemem.

„Výsledky v pohárech mají zvuk a díky nim jsme získali hráče vysoké úrovně, kteří vědí, že jim tyto klubové zápasy můžeme garantovat,“ nechal se v této souvislosti už před časem slyšet trenér Jiří Novák. Přejít přes Näfels ovšem nebude jednoduché, jak se ostatně volejbalisté Karlovarska přesvědčili v úvodním utkání série na domácí palubovce.

Biogas Volley je doma stále ve hře o švýcarský titul a jeho trenér navíc český volejbal dobře zná. Bývalý český reprezentant a někdejší liberecký smečař Dalibor Polák dovedl Näfels v roce 2011 k titulu ještě jako hrající trenér. Od té doby má v klubu silnou pozici coby hlavní kouč. Kromě švýcarských volejbalistů využívá služeb dvou polských hráčů, venezuelského univerzála a na postu libera působí mistr české extraligy Dominik Fořt. Näfels patří také mezi nejčastější zahraniční soupeře Karlovarska, tyto celky se totiž pravidelně utkávají před sezonou na mezinárodním turnaji v Liberci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž