Tomáš Široký z Karlovarska smečuje proti Českým Budějovicím. Blokuje Radek Mach.

Tomáš Široký z Karlovarska smečuje proti Českým Budějovicím. Blokuje Radek Mach. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Volejbalové Karlovarsko si zahraje o svůj první titul, vyřadilo obhájce

  • 2
Volejbalisté Karlovarska jsou poprvé v extraligovém finále, obhájce titulu České Budějovice vyřadili 3:0 na zápasy. Třetí duel vyhráli Západočeši na hřišti soupeře 3:2, v pátém setu 15:13.

O soupeři Západočechů se rozhodne mezi Libercem a Kladnem, blíž k postup má po dnešku kladenský tým, který vyhrál na palubovce Dukly rovněž pětisetovou bitvu a vede v sérii 2:1. Slavit může ve čtvrtek.

Karlovarsko je čtvrtým rokem v extralize, vždy postoupilo do semifinále a letos vylepší bronz z premiérové sezony 2014/15. Do série s Jihočechy, nejlepším týmem základní části, nastoupilo až po dramatickém čtvrtfinále s Brnem, s nímž sehrálo pět zápasů.

Klíčovou roli sehrál v karlovarském dresu univerzál Filip Rejlek, který se vrátil loni do české soutěže po 12 letech v zahraničí. Naposledy působil v Itálii a se zápasy v play off rostly jeho výkony. „Filip je pro nás rozhodujícím článkem. V důležitých chvílích to vzal na sebe. Máme obrovskou chuť porvat se o zlato,“ řekl kouč Karlovarska a bývalý reprezentační smečař Jiří Novák.

„Pro nás vlastně skončila sezona, chtěli jsme desátý titul. Nedokázali jsme ubránit Rejlka a Zmrhala, ti to vlastně rozhodli,“ uvedl druhý nahrávač Jihostroje Filip Kupilík. „Zase jsme udělali zbytečné chyby. Nesplnili jsme žádný cíl, který jsme si do sezony dali. Filip Rejlek zahrál v celé sérii výborně,“ přidal Martin Kryštof hrající v Jihostroji na postu libera.

Kladno má blíž ke zopakování loňského finále, do něhož může zpečetit postup ve čtvrtek doma. Přestřelka českých elitních univerzálů v závěru vyzněla pro Davida Konečného. Svěřenci Milana Fortuníka využili čtvrtý mečbol a vyhráli tie-break 16:14. Hráčem zápasu byl zvolen nahrávač hostů Matthew West.

„Hráli jsme v sezoně vypjaté koncovky a vždycky jsme je zvládli. Tým má vnitřní sílu,“ pochvaloval si kladenský kouč Fortuník v rozhovoru pro Českou televizi.

Liberec však nepodléhá skepsi. „Prohráli jsme o jeden balón. Kladno bylo šťastnější, pojedeme teď vyhrát na Kladno,“ doplnil ho kolega na lavičce Dukly Michal Nekola.

Volejbalová extraliga mužů

Semifinále play off - 3. zápasy:

České Budějovice - Karlovarsko 2:3 (-24, 24, -22, 17, -13)
Nejvíce bodů:
Halaba 23, Křesťan 16, R. Mach 11 - Rejlek 30, Zmrhal a Treial po 12. Konečný stav série: 0:3.

Liberec - Kladno 2:3 (19, -20, -17, 22, -14).
Nejvíce bodů:
Štokr 20, T. Kriško 15, Galabov 13 - Konečný 25, Šulista 19, Hýský 13. Stav série: 1:2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž