Radost italských volejbalistů

Radost italských volejbalistů - Italští volejbalisté se radují z titulu mistrů Evropy. | foto: Reuters

Italští volejbalisté obhájili zlaté medaile

Řím - Italští volejbalisté obhájili titul mistrů Evropy. Ve finálovém utkání před vlastními fanoušky v Římě porazili Rusko v pětisetové bitvě. Rozhodující set vyhráli domácí reprezentanti 15:10. Italové triumfovali pošesté z posledních devíti šampionátů. Bronzové medaile patří Srbsku, které zdolalo Španělsko.

Italští hráči neměli v 90. letech ve světě konkurenci, ale v posledních letech vládnou mužskému volejbalu podobným způsobem Brazilci.

Tým squadry azzurry s nimi prohrál loni finále na olympiádě v Aténách, ale v Evropě trůn nepustil. Rusové přitom dnes získali suverénně druhý i třetí set (25:14 a 25:15), když se jim dařilo bránit univerzála Feie, ale v nasazeném tempu nevydrželi.

Italové od čtvrté sady zlepšili přihrávku, překonali krizi a na klíčové chvíle se znovu zkoncentrovali.

Když v polovině tie-breaku ruský smečař Teťjuchin dvakrát nesložil míč, domácí se dostali do tříbodového trháku a k radosti bezmála patnáctitisícového davu v hale si znovu pověsili na krk zlaté medaile.

Rusko jako nástupce posledních mistrů Evropy ze Sovětského svazu z roku 1991 si bude muset počkat minimálně do příštího šampionátu, který se za dva roky uskuteční právě na jeho půdě. Třetí letos skončilo Srbsko a Černá Hora, čtvrtým místem překvapili Španělé.

Cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje převzal italský smečař Alberto Cisolla. Z týmu staronových vítězů získali individuální ocenění ještě blokař Luigi Mastrangelo a libero Mirko Corsano.

Čeští reprezentanti obsadili devátou příčku, dvě za přímým postupem na příští ME, a budou muset absolvovat kvalifikaci.

Itálie - Rusko 3:2 (22, -14, -15, 19, 10)
Rozhodčí: Končnik (Slovin.), Rachard (Fr.). Čas: 102 min. Diváci: 14.530.
Sestavy a body:
Itálie:
Vermiglio 1, Mastrangelo 11, Cisolla 12, Fei 15, Tencati 7, Černič 13, libero Corsano - Sintini, Savani, Lasko, Paparoni.
Rusko: Poltavskij 30, Kazakov 8, Teťjuchin 4, Jegorčev 14, Abramov 9, Makarov 2, libero Verbov - Melnik 1, Ušakov, Baranov.

O 3. místo:
Srbsko a Č.Hora - Španělsko 3:0 (18, 21, 22)

Konečné pořadí ME:
1. Itálie, 2. Rusko, 3. SČH, 4. Španělsko, 5. Polsko, 6. Řecko, 7. Francie, 8. Chorvatsko, 9. Česko, 10. Portugalsko, 11. Nizozemsko, 12. Ukrajina.

Přehled nejlepších hráčů:
Nejužitečnější:
Alberto Cisolla (It.)
nejlépe podávající: Ivan Miljkovič
nahrávač: Nikola Grbič (oba SČH)
libero: Mirko Corsano
blokař: Luigi Mastrangelo (oba It.)
útočník: Israel Rodriguez (Šp.)
přihrávač: Pavel Abramov (Rus.).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž