Smečařka Helena Kojdová se po roce, po vážném zranění kolena, vrátila do sestavy volejbalistek TJ Ostrava a hned patří k oporám družstva.

Smečařka Helena Kojdová se po roce, po vážném zranění kolena, vrátila do sestavy volejbalistek TJ Ostrava a hned patří k oporám družstva. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravská volejbalistka Kojdová si na pohár vzala dovolenou

  • 0
Pracuje v bance a k tomu každý víkend vyráží za extraligovým volejbalem. A aby mohla jet na utkání evropského poháru do chorvatského Osijeku, musela si ostravská smečařka Helena Kojdová vzít v zaměstnání dovolenou.

Z Heleny Kojdové je účastnice zájezdu. Tři dny dovolené věnovala tomu, aby jela s týmem autobusem přes 700 kilometrů do Chorvatska k dnešnímu utkání třetího kola Challenge Cupu.

Žádný problém v tom nevidí.

„Dovolenou jsem si šetřila, protože jsem věděla, že letos pojedeme někam k pohárovému zápasu. Volno jsem měla v práci nahlášené dopředu,“ řekla Helena Kojdová.

Přece jen, nemáte o dovolené jinou představu?
Jiná dovolená by byla také fajn, ale do Ostravy jsem se po zranění vrátila s tím, že jsem věděla, co mě čeká.

Co víte o soupeřkách z Osijeku?
Od trenéra jsme dostaly nějaké statistiky, ale jejich hru určitě ještě probereme podrobně.

Ostravanky v minulém ročníku Challenge Cupu snadno přešly přes chorvatskou Poreč, dvakrát ji porazily 3:0. Bude to podobné?
To netuším, ale nesmíme soupeřky v žádném případě podcenit. Chceme uspět. Věřím, že to zvládneme a projdeme do dalšího kola.

Vy jste předchozí sezonu vynechali kvůli přetrženým vazům v koleně. Už jste v pořádku?
Občas se koleno ozve, občas bolí. Ale jak často skáču a dopadám na něj, tak se není co divit.

Co pro vás bylo při návratu na hřiště po zranění nejnáročnější?
Zase si zvyknout na ten režim. Už jsem se cítila v pohodě, ale trápila mě představa, že bych měla vyskočit a na tu nohu dopadnout. Nějakou dobu trvalo, než jsem se do toho dostala.

Projevila se dlouhá pauza na vaší hře?
Spíše jsem tu přestávku vnímala tak, že mi celkem prospěla. Měla jsem čas věnovat se sama sobě a hlavně jsem pořádně posilovala. Dlouho jsem nemohla dělat nic jiného, než chodit do posilovny. Na začátku sezony jsem se cítila velmi dobře, kondičně jsem byla připravená. Pokud jde o volejbalové věci, tak postupně jsem je oživovala a dostávala se do nich.

V extralize jste po deseti kolech třetí, což po tom, co z Ostravy odešly čtyři hráčky základní sestavy, čekal málokdo. Překvapilo i vás, jak se družstvu daří?
Musím přiznat, že trochu ano. Čekala jsem, že budeme mít větší problémy s týmy, které v průběhu přípravy hlásily posily, a my jsme pořád byly ve fázi hledání hráček. Ukázalo se však, že jsme na tom dobře a že i v této sezoně můžeme bojovat o nejvyšší příčky.

Vy jste se do týmu vrátila místo vaší sestry Petry, která zamířila do Vanadiovou Nancy. Její tým je desátý z dvanácti. Jak se jí vede?
Ve Francii se jí líbí, ale bohužel se po dlouhé sezoně v reprezentaci potýká se zraněními. Doufám, že se dá dohromady a její tým bude hrát o vyšší příčky.

Na Vánoce se uvidíte?
To ano. Přijede.

Ostravanky vstupují do Evropy s Osijekem

Chorvatský ŽOK (Ženský volejbalový klub) Osijek je soupeřem volejbalistek TJ Ostrava ve 3. kole Challenge Cupu. Dnes se oba celky utkají od 19.00 v Osijeku, odveta v Ostravě bude 10. ledna od 18.00.

V kádru Osijeku, který vznikl teprve před čtyřmi roky, jsou samé chorvatské hráčky s výjimkou smečařky Eleny Babičové, jež je z Bosny a Hercegoviny.

Osijek, který je po deseti kolech v osmičlenné chorvatské superlize šestý, v minulém kole porazil doma Marinu Kaštela 3:2.

Ostravanky v minulé sezoně, při své historické premiéře v Ostravě, prošly ve Vyzývacím poháru do čtvrtfinále, kde podlehly ruskému Krasnojarsku.

„V extralize jsme sice letos skončili bez medaile, ale souboj o bronz jsme ztratili nešťastně,“ uvedl ostravský manažer Miloš Matula. „Celkově však sezona byla úspěšná, a tak jsme se rozhodli znovu hrát evropský pohár.“

Do Evropy šli i s tím, že to bude citelný zásah do rozpočtu. Loňský start v poháru přišel Ostravské na více než 700 000 korun. „V tom jsou ale započítány i menší úpravy v naší hale a hlavně nákladná byla cesta do Ruska,“ připomněl Miloš Matula.

Odhaduje, že jedno kolo poháru vyjde klub na 150 tisíc korun.

„Samozřejmě záleží, na jakého soupeře narazíme. Věřím, že s podporou svazu, města a kraje dáme peníze dohromady,“ dodal Matula. „Už proto, že zejména mladé hráčky v zápasech se zahraničními celky nasbírají zase nové zkušenosti.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž