Radost libereckých volejbalistek po zisku bodu

Radost libereckých volejbalistek po zisku bodu | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Volejbalistky liberecké Dukly vévodí extralize. Poprvé v historii

  • 0
Klíčová utkání s úhlavními konkurentkami ze špičky tabulky zvládly volejbalistky Dukly Liberec bravurně bez ztráty setu a poprvé ve své historii se vyšvihly až na samý vrchol extraligy.

Oba duely ve dvou dnech byly paradoxně přímými souboji o 1. místo. V pátek vyhrály Liberečanky 3:0 v hale úřadujících mistryň z Olomouce, s nimiž měly před zápasem na 2. příčce stejný počet bodů i skóre setů, ale Hanačky vedly ligu díky lepšímu poměru uhraných míčů.

Ženy Dukly se tak díky výhře posunuly na čelo tabulky, v sobotu hostily Ostravu, jež po pátku poskočila na 2. místo, a také v tomto zápase triumfovaly 3:0. 

Liberecké volejbalistky uhájily první místo, porazily Ostravu

„Myslím, že jsme na správné cestě a vzájemně jsme se pochopili,“ tvrdí Libor Gálík, kouč libereckých žen. „Po letních změnách v kádru se sešla výborná parta, je tady plno holek, které chtějí jít volejbalově ještě dál, jsou to opravdové profesionálky a je radost s nimi pracovat. Ale hlavní je, že oproti minulé sezoně nemáme téměř žádné absence kvůli zdravotním problémům, s výjimkou covidu a následné karantény na začátku října. Díky tomu je tréninkový proces na vysoce kvalitní úrovni, kolektiv má sílu a to se projevuje i v zápasech.“

Ženský volejbalový tým Dukla Liberec vznikl v roce 2017. V první extraligové sezoně byl pátý, pak třetí, v uplynulém nedohraném ročníku až šestý, letos má ale našlápnuto mnohem výš. Liberečanky ze třinácti utkání prohrály jen dvě, vždy 2:3 s Olympem Praha, a aktuálně sídlí na 1. místě, což se jim povedlo poprvé v krátké historii klubu. 

Na druhou Olomouc mají náskok tří bodů, třetí Olymp ztrácí body čtyři a čtvrtá Ostrava pět. Do konce základní části chybí pět kol a ženy Dukly čekají kromě Ostravy už jen duely s týmy ze spodní půlky desetičlenné tabulky.

„První místo po základní části je teď určitě meta, které chceme dosáhnout, nesmíme ale propadat žádné euforii a nic podcenit. Doba je složitá a může se stát cokoli,“ velí Gálík.

Tento čtvrtek čeká liberecké volejbalistky další důležitá bitva: ve čtvrtfinále Českého poháru, které se hraje na jeden zápas, vyzvou doma Šelmy Brno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž