Radost libereckých volejbalistek.

Radost libereckých volejbalistek. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Do Liberce se sjíždějí volejbalové velkokluby, Novara ukázala svou sílu

Dva špičkové evropské volejbalové kluby v hale Dukly během tří dnů. Volejbalistky Liberce prohrály v úterý večer s italskou Novarou v Lize mistryň 0:3, liberečtí muži hostí ve čtvrtek od 18 hodin v odvetě 3. kola Poháru CEV polský Belchatów.

Obrovská zkušenost, volejbalový svátek a žádný stres z prohry. To znělo z týmu českých šampionek po úterním domácím zápase 2. kola skupiny C Ligy mistryň.

Volejbalistky liberecké Dukly podlehly hvězdné italské Novaře, jednomu z nejlepších klubů světa, podle očekávání hladce 0:3, ale jejich výkon se po počátečním velkém respektu postupně zlepšoval, což necelých šest stovek fanoušků oceňovalo častým potleskem. Hráčky Dukly postupně v setech nasbíraly 11, 16 a 19 bodů.

Liberecké volejbalistky v Lize mistryň na Novaru vůbec nestačily

„V prvním setu jsme byli zbytečně zakřiknutí, navíc jsme si pořádně nepřihráli a od toho se všechno odvíjelo. Dostávali jsme se do těžkých situací, ze kterých se těžko útočilo. Pak se ale začaly holky osmělovat a v těch dalších dvou setech si zahrály dobrý volejbal se špičkovým týmem,“ popsal Libor Gálík, trenér volejbalistek Dukly.

V kádru týmu Igor Gorgonzola Novara, který Ligu mistryň v roce 2019 vyhrál a v minulé sezoně skončil v semifinále, se to hemží hvězdami ženského volejbalu a medailistkami z olympiád a světových či evropských šampionátů.

Proti Dukle sice nenastoupil aktuálně druhý tým italské Serie A1 v té největší síle, přesto na palubovce až na úvod třetí sady dominoval. „Zažili jsme světový volejbal a jen škoda, že jsme neviděli ty úplně největší opory Novary. Ale soupeř nás, i když nastoupil de facto s druhou šestkou, jasně přehrával a my na sobě musíme pořád makat,“ poznamenal Gálík.

Liberecké volejbalistky Veronika Dostálová (vlevo) a Dita Gáliková.

„Liga mistryň je pro nás super zkušenost a možnost se porovnávat se špičkovými týmy nejlepších evropských soutěží. Je to pro nás svátek a hrát s nimi je za odměnu. My jsme bojovaly o každý balon, z porážky si nemůžeme dělat těžkou hlavu a jsme šťastné, že nás přišlo podpořit tolik fanoušků,“ uvedla Veronika Dostálová, libero a kapitánka Liberce.

Volejbalistky Dukly v prvním zápase skupiny C Ligy mistryň prohrály v Moskvě s Dynamem také 0:3 a v úterý 21. prosince je čeká v Turecku duel s THY Istanbul.

Trenéra Broma čeká premiéra

Po úterním duelu Ligy mistryň se ve čtvrtek v hale Dukly odehraje další evropská bitva. Volejbalisté Liberce vyzvou v odvetě 3. kola druhého nejvýznamnějšího Poháru CEV od 18 hodin elitní polský klub PGE Skra Belchatów.

Liberečtí před týdnem v Polsku prohráli 0:3 a potvrdili, že na startu sezony se jim vůbec nedaří. V extralize jsou až devátí a minulé pondělí skončil u týmu dlouholetý kouč Michal Nekola. Na začátku tohoto týdne přišel k mužstvu nový trenér Petr Brom, kterého tak dnes čeká první a hodně těžká zkouška.

Pokud chtějí hráči Dukly postoupit, musí vyhrát 3:0 nebo 3:1 a pak ještě zvládnout „zlatý“ tie break. Belchatówu stačí uhrát dva sety. Lístky stojí 50 a 30 korun, permanentkáři mají vstup zdarma.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž