Dubš: Francii pozvedl úspěch reprezentace

Paříž - Dvě špičkové sestavy z hráčů působících ve Francii by mohl sestavit českých mužský volejbal. Mezi čtrnáct legionáři v zemi bronzových medailistů z posledního MS najdeme i kapitána národního mužstva Ivo Dubše. Smečař týmu Paris Volley přijal nabídku iDNES, aby psal pravidelné články o profesionálním životě ve Francii. V prvním díle představuje ligovou soutěž.

Zdravím všechny příznivce volejbalu v České republice. Byl jsem redakcí internetového portálu iDNES, která spravuje nově vytvořené stránky věnované volejbalu, požádán o spolupráci pro zbytek této sezony. Rád jsem tuto výzvu přijal, neb se domnívám, že stránky tohoto druhu naše sportovní odvětví již dlouho potřebovalo.

Mojí náplní má být zpravodajství z ligy vicemistrů Evropy z loňského šampionátu v Německu a třetího týmu z předloňského MS v Argentině.

Francouzská nejvyšší soutěž se hrdě hlásí k nejkvalitnějším na starém kontinentu. Úrovní bych ji zařadil zřejmě společně s ligou ruskou a řeckou hned za Itálii. Je ovšem pravdou, že v evropských pohárech, které dávají možnost přímého srovnání jednotlivých špičkových týmů jednotlivých lig, se zdejším klubům daří porážet i mužstva z italské první ligy A1.

Nový komentář Ivo Dubše si na adrese volejbal.idnes.cz můžete přečíst jednou za dva týdny. V mezidobí bude své postřehy z Itálie psát blokař Martin Lébl.
Během mého působení ve Francii se úroveň zvyšuje. Je to dáno finanční situací v okolních státech, odkud přichází řada kvalitních hráčů. Ve zdejší lize hraje také nezanedbatelná část hráčů ze států bývalých francouzských kolonií, ať už z arabské nebo africké oblasti. Přispívají ke zvýšení kvality a k atraktivnosti celé soutěže.

V nejvyšší soutěži působí čtrnáct týmů, zápasovým dnem je sobota, který je kvůli nedostatku termínů občas doplňován úterky. Letos jsou zvlášť zapotřebí, protože liga musela být dvakrát na dobu jednoho měsíce kvůli reprezentaci přerušena. Na podzim to byl Světový pohár v Japonsku a v lednu evropská kvalifikace na olympiádu v Aténách.

Přesuny na zápasy probíhají z velké části již den předem, z důvodu velkých vzdáleností. Naštěstí se po Francii dá cestovat velmi jednoduše a pohodlně. Ať už rychlovlaky TGV (train de grand vitesse), nebo vnitrostátními leteckými spoji. Ráno po cestě přijde vhod možnost hodinového tréninku a protažení v hale, kde se bude večer hrát.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Přehled českých volejbalistů v evropských ligách
Tabulka francouzské ligy

Francouzi mají rádi kolektivní sporty a výjimkou není ani volejbal, na který chodí hodně fanoušků. Zřejmě nejlepší publikum mají v Tours, kde chodí pravidelně přes tři tisíce diváků, a ti dokáží vytvořit velice bouřlivé prostředí.

V médiích volejbal i přes poslední kvalitní výsledky stále "bojuje" o místo s velice populární házenou a basketbalem. Přední stránky jsou samozřejmě vyhrazeny fotbalu, velice silné zázemí zde má ragby a tenis.

Úspěchy francouzského národního týmu pomohly volejbalu více proniknout do televize. Právě probíhající Liga mistrů nabízí každý týden dva přenosy (Paříž a Tours), buď přímo nebo ze záznamu na velice prestižním a sledovaném satelitním kanále Sport plus. Na francouzské verzi Eurosportu se zase objevují přímé přenosy vybraných zápasů francouzské ligy a poháru, které vykazují také vysokou sledovanost.
 
Zajímavým prvkem, týkajícím se finančního zabezpečení každého z týmů, je finanční podpora ze strany radnic, bez níž by sport ve Francii vůbec nemohl fungovat. Ve velké části týmů tvoří město hlavní a trvalou záruku pravidelného přísunu finančních prostředků a dodatečné sponzorské příspěvky dál dotváří finanční zázemí jednotlivých klubů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž