Volejbalistky KP Brno si ve finálovém turnaji Českého poháru nezahrají.

Volejbalistky KP Brno si ve finálovém turnaji Českého poháru nezahrají. | foto: Facebook KP Brno

U nás (opět) bez nás: pohár volejbalistek vrcholí bez domácího týmu

  • 0
Tři dny po dohrání futsalové kvalifikace o mistrovství světa hostí brněnská hala v Králově Poli další vrcholnou událost. O prvenství v Českém poháru si tam ve Final Four od soboty do neděle zahrají volejbalistky.

Na rozdíl od futsalu, kde se fanoušci mohli spojit a hnát za postupem na šampionát české reprezentanty, nebude mít volejbalový svátek divácký magnet v podobě domácího týmu. Ani pořádající KP Brno, ani extraligový suverén VK Šelmy Brno své družstvo mezi čtveřicí nejlepších nemají.

Oba týmy v předchozí fázi soutěže vypadly. Semifinálové dvojice v sobotu vytvoří Olomouc s Libercem a Olymp s Prostějovem. Poražené celky se v neděli utkají o bronz a vítězky ve stejný den od 18.15 o titul. Finále odvysílá v přímém přenosu ČT sport.

„Neúčast našeho týmu ve Final Four nás velmi mrzí. Jsme si ale vědomi naší současné síly,“ uznal Richard Wiesner, předseda KP Brno, že na boj o pohár si letos v Králově Poli nemohli dělat moc velké nároky.

Přesto o pořadatelství usilovali a závěrečný turnaj uspořádají potřetí za sebou. Jako domácí celek si přitom Královopolanky ve Final Four zahrály jen v roce 2018. „Máme jasně definovaný plán, zamířený na další sezony. Pro tuto chvíli chceme poháru alespoň vytvořit důstojné zázemí. Věříme, že na kvalitní volejbal fanoušky přilákáme,“ uvedl Wiesner.

Organizátory čekala ve druhé polovině týdne výměna povrchu po futsalistech za taraflex pro volejbal. Následně se v hale začnou připravovat jednotlivé týmy. Adaptovat se budou muset zejména na rozlehlé prostory kolem hřiště nad tribunami pro více než tři tisíce diváků.

Ve velké hale bývá pro volejbalistky specifický zejména příjem podání, a právě tato herní činnost může zdramatizovat souboj Prostějova s Olympem. Favoritem je sice Prostějov, pražský celek ho však dokázal v extralize dvakrát zdolat a vždy to bylo s výraznou pomocí na servisu.

„Přestože už nejsme tím suverénem, kterým jsme bývali, pořád ještě se na Prostějov chce každý vytáhnout. Platí to i pro Olymp, který s námi hraje výrazně lépe než proti jiným soupeřům,“ uvědomuje si prostějovský trenér Lubomír Petráš.

Favoritem turnaje je při absenci Šelem obhájce prvenství z Olomouce, druhý tým extraligové tabulky. „Obhajoba je jedním z našich cílů v letošní sezoně,“ řekl olomoucký kouč Petr Zapletal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž