ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Za olympijským snem vyrazili ti nejzdravější, a tak chybí Popelka

  • 3
Berlín (Od zpravodaje iDNES.cz) - Byla to trochu nečekaná pozvánka, ale s ní přišla i obrovská šance. Tři víkendové výhry mohou posunout české volejbalisty z Berlína do Londýna, na olympiádu. Kdo se ve světové kvalifikaci postaví Kubě, Indii a domácímu Německu? Ti nejzdravější.

Alespoň tak tým, který zamířil do německé metropole, charakterizoval asistent trenéra Zdeněk Šmejkal. "Vybrat tým není pro nikoho snadné, ale nakonec rozhodla fyzická připravenost. Odjeli s námi ti nejzdravější a nejpřipravenější," řekl doslova.

Nejvýraznějším jménem, na které se při nominaci nedostalo, je Jiří Popelka. "Jirka laboroval v podstatě v průběhu celého měsíce s nějakými zraněními," krčí Šmejkal rameny. Ani zkušený smečař však během příštích dnů zahálet nebude, stal se kapitánem pomyslného českého béčka, které absolvuje turnaj Evropské ligy v Jablonci nad Nisou.

Celek pro Berlín je jinak tím nejsilnějším, co má nyní nizozemský trenér Stewart Bernard k dispozici. Kostra týmu se vytvořila především na prvním turnaji Evropské ligy v Rumunsku.

Kdo tělo týmu tvoří? Ústřední nahrávač Ondřej Boula a k němu mladík Filip Habr. Blokaři Aleš Holubec, Jiří Král a Vladimír Sobotka. Smečaři Tomáš Hýský, Karel Linz, Aleš Správka a kapitán Ondřej Hudeček. Univerzálové Jan Štokr a David Konečný. A libero Václav Kopáček. 

Jediné zdravotní trable zažívá Konečný. "Koleno? Dobrý, dostal jsem prášky a ty mi evidentně způsobují dobrou náladu," vysmívá se samotný hráč svým potížím.

Na volejbalové kondici pak reprezentanti pracovali o minulém víkendu ve Francii, tamnímu výběru však Češi třikrát podlehli. Ale nebyla to žádná tragédie.

"V Rumunsku jsme hráli dobře. Francie proběhla ve stylu zkoušení, to výsledky samozřejmě ovlivnilo," naznačuje trenérský asistent Šmejkal, že příprava byla opravdu pouze přípravou. Po ní už přišlo nymburské ladění formy a také rozdělení do dvou dvanáctek. Do té jablonecké "propadl" kromě Popelky také blokař Radek Mach, další z účastníků loňského mistrovství Evropy. 

Stejné dělení se pak dotklo asistentů trenéra, zatímco Šmejkal vyrazil s prvním týmem, kde kryje záda Bernardovi, Jindřich Licek povede ten druhý, který se na domácí půdě utká s Rakouskem, Tureckem a nakonec s Rumunskem.

Nominace českých volejbalistů

OLYMPIJSKÁ KVALIFIKACE
Nahrávači: Filip Habr (České Budějovice), Ondřej Boula (Maliye Milli Piyango/Tur.).
Univerzálové: Jan Štokr (Trentino/It.), David Konečný (Tours/Fr.).
Smečaři: Karel Linz (Nantes/Fr.), Tomáš Hýský (Liberec), Aleš Správka (Ostrava), Ondřej Hudeček (Beauvais/Fr.).
Blokaři: Aleš Holubec (Nantes/Fr.), Jiří Král (Piacenza/It.), Vladimír Sobotka (Ostrava).
Libero: Václav Kopáček (Liberec).
Trenér: Stewart Bernard. Asistent: Zdeněk Šmejkal.

EVROPSKÁ LIGA, 3. turnaj skupiny B:
Nahrávači:
Luboš Bartůněk (ČZU Praha), Jakub Janouch (Zlín), Univerzál: Michal Kriško (Príbram).
Blokaři: Radek Mach (Budějovice), Marek Beer (Liberec), Adam Zajíček (Brno).
Smečaři: Jiří Popelka (Kedzierzyn/Pol.), Adam Záhorský (Ostrava), Adam Bartoš (Zlín), Tomáš Fila (Budějovice).
Libero: David Juračka (Budějovice).
Trenér: Jindřich Licek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž