Volejbalisté Dukly Liberec

Volejbalisté Dukly Liberec | foto: CEV

České kluby musejí zlomit východní soupeře v zápase a pak ve zlatém setu

  • 0
Zvítězit a pak zvládnout rozhodující zlatý tie-break. Nic jiného volejbalisty Liberce a Ostravy do další fáze evropských pohárů neprotlačí. Severočeši hrají Challenge Cup, Severomoravané nastupují v Poháru CEV.

Liberecká odveta 2. kola začne v hale Dukly v 18.00. Severočeši podlehli před týdnem v úvodním duelu na palubovce bulharského týmu CVC Gabrovo 1:3.

Oproti minulému ročníku však mezinárodní volejbalová federace CEV trochu "utajeně" změnila pravidla postupu: letos už nezáleží na počtu uhraných setů, ale pouze na výhře nebo prohře.

"Federace tuto verzi nejprve navrhla, pak ji dementovala a nakonec znovu potvrdila," kroutil hlavou Pavel Šimoníček, ředitel libereckého klubu.

Znamená to jediné. Pokud chce Dukla navázat na loňské úspěšné tažení Challenge Cupem, v němž se probila mezi elitu až do Final Four, musí doma soka pokořit.

"Ten jeden set uhraný v bouřlivém prostředí v Gabrovu tak vlastně nehraje žádnou roli. Na druhou stranu, když soupeř u nás získá dvě sady, ještě není nic ztraceno a budou před námi dva tie-breaky," tvrdil Michal Nekola, kouč Dukly.

Jeho tým nastoupil v Bulharsku zdravotně zdecimovaný. Doma zůstal Jeslínek, do utkání nezasáhl Kotrch a Novák s Hýským naskočili bez tréninku až v průběhu duelu.

Toto kvarteto se neobjevilo v základní sestavě ani v sobotu v extraligém utkání v Praze s ČZU. "Teď už je situace veselejší. Všichni čtyři naplno trénovali a k zápasu budou připraveni," hlásil Nekola.

Radost mu však trochu kalí nový problém. V pondělí spadl na zápěstí Nesvačil. Lékař naštěstí vyloučil zlomeninu, přesto naraženina hodně bolí a o startu hráče základní sestavy se rozhodne až před zápasem.

V první pohárové bitvě zvládli Liberečtí koncovku úvodního setu, další tři už patřily domácím. "Teď už máme víc informací. Soupeř nás předčil hlavně na bloku, který musíme rozbít po kvalitní přihrávce a co nejrychlejší hrou," plánuje liberecký trenér.

"Hrajeme doma, bez cestování, vloni jsme dokázali vyřadit v napínavých soubojích silné protivníky z Francie i Holandska, takže jsme trochu otrlejší, zatímco Gabrovo je v Evropě nováčkem. Všechno by tedy mělo hrát pro nás. Věřím, že to s podporou zaplněné haly zvládneme."

Vstupné je stejné jako na extraligu, permanentky platí. Diváci mohou parkovat u Tipsport areny, kde se ve stejnou dobu koná fotbalový turnaj.

Zlatý set chce i Ostrava, hraje ale venku

Vyhrát na půdě ukrajinského Lokomotivu Charkov a vynutit si rozhodující zlatý set. Jen tak mohou volejbalisté DHL Ostrava pomýšlet na postup do 2. kola Poháru CEV.

Doma totiž ukrajinskému soupeři podlehli 0:3. Ostravští k duelu odletěli v úterý brzy ráno. "Povzbuzením je pro nás sobotní ligová výhra nad Českými Budějovicemi," zmínil trenér Zdeněk Šmejkal vítězství nad do té doby vedoucím mužstvem extraligy.

Podle kouče jsou pohárové zápasy pro ostravské hráče velkou příležitostí sbírat zkušenosti. "Rozhodně ale nejedeme do Charkova na výlet. Snad tam zanecháme lepší dojem, než tomu bylo v domácím utkání," přeje si Šmejkal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž