Ostravský blokař Tomáš Široký útočí středem.

Ostravský blokař Tomáš Široký útočí středem. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Muserskij? Asi se mu budu dívat na bradavky, říká blokař Široký

  • 1
Veleúspěšný rok zažívá volejbalový blokař Tomáš Široký. S Ostravou získal mistrovský titul, čeká ho Liga mistrů a probil se až do národního mužstva, které v pátek zahájilo mistrovství Evropy v polské Gdyni porážkou s Bulharskem.

"Jsem rád," odpověděl na otázku, co říká tomu, že je spolu s Alešem Holubcem a Jiřím Králem jedním ze tří blokařů v reprezentaci. Přitom ještě před rokem chodil do zaměstnání. Živil se jako podlahář. A u toho hrál extraligu.

Leč po letošním zisku titulu mu Ostravští nabídli profesionální smlouvu. Podlahy šly stranou. Změnil se mu hodně život? "Akorát jsem se teď přes léto lépe připravil na další sezonu v Ostravě, trénovali jsme dvakrát denně," podotkl. Dříve stíhal jeden trénink za den, a to ještě ne vždy.

Od evropského šampionátu si hlavně slibuje, že si zahraje. Jak tedy vidí šanci být v základní sestavě? "Těžko říct, někdy to je takový kolotoč, že to nejde pořádně odhadnout."

Čeští volejbalisté budou na šampionátu spoléhat především na podání a útok. Znamená to, že obrana za těmito činnostmi zaostává? "Na servis musíme sázet, abychom měli možnost více blokovat, abychom útok soupeřů odtlačili od sítě, což pomůže obraně," podotkl Tomáš Široký. "Pokud si však protihráči přihrají, budeme to mít těžší."

Český útok táhnou David Konečný a Jan Štokr. Jak jim mohou spoluhráči pomoci? "Musíme dělat tu černou práci kolem. Přihrávači musejí pomoci Drobkovi (Štokr na postu smečaře - pozn. red.), aby nemusel tolik přijímat, aby měl útok jednodušší."

Češi v pátek narazili na Bulhary, v sobotu je čekají olympijští vítězové Rusové a v neděli Němci. Přes koho by se mohli dostat do osmifinále? "Každý z těch mančaftů může mít špatný den," tvrdí Široký. I Rusové? "I oni."

A právě Rusové mají v týmu Dmitrije Muserského, 219 centimetrů vysokého blokaře, který hraje i za Belgorod, s nímž se Ostravští utkají v Lize mistrů. "Asi mu u sítě budu koukat na bradavky," usmál se Široký, který měří 196 centimetrů. "A aspoň zjistím, jestli se vůbec dá bránit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž