Volejbalisté Beskyd

Volejbalisté Beskyd | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Volejbalové Beskydy se zachránily, ale manažer Kubala skončil

  • 0
Volejbalisté VK Ostrava bojovali o co nejlepší příčku pro předkolo play off. Beskydům poté, co výhrou v Ústí nad Labem udržely 11. místo a zachránily se, chybělo odehrát jediné utkání se Lvy Praha a měly by po sezoně. Jenže ta skončila všem předčasně. Členové správní rady Českého volejbalového svazu v pondělí rozhodli o ukončení všech soutěží.

Poprvé od roku 1946 volejbalisté nepoznají svého mistra.

Šéfové VK Ostrava i Black Volley Beskydy své týmy rozpustili, hráči odjeli domů a připravují se samostatně. Ve frýdecko-místeckých Beskydech se navíc rozešli i šéf klubu Vavřinec Pečinka se sportovním ředitelem Přemyslem Kubalou.

„Důvodem jsou neuspokojivé sportovní výsledky,“ řekl majitel Beskyd Vavřinec Pečinka.

Kubala historicky první extraligovou sezonu klubu, který nejvyšší soutěž koupil od Brna, zahájil ve dvojroli sportovního ředitele i trenéra. „Trenérské ambice jsem neměl, ale byl tady trenér z Běloruska a ten byl spíše pro mládež,“ zmínil Kubala Alexandera Pozněkova. „Takže jsme se dohodli, že budu tým trénovat. Navíc když jsem vybral i hráče.“

Beskydské ale celou sezonu trápila zranění a i přes příliv dalších zahraničních posil jen těžko hledali nejoptimálnější sestavu. Vyhráli jen pět z 21 zápasů.

„Hned po prvním zápase jsme přišli o klíčové hráče, na dva měsíce o blokaře Širokého, ale i o tehdy prvního nahrávače Jevstratova,“ uvedl Kubala. Tomáš Široký měl zlomený prst, Sergije Jevstratova trápilo už od přípravy svalové zranění. „K tomu blokař Voinau odpadl se zády a zranil se i Jambor. Všechno to byly klíčové postavy, na nichž jsme měli postavený systém hry,“ dodal Kubala. „Bylo tak těžké, abychom na této úrovní stabilizovali základní šestku.“

A zdravotní problémy měl i černohorský reprezentant, univerzál Luka Babić, který stejně jako někdejší srbský reprezentační nahrávač Mihajlo Mitić, slovenský smečař Šimon Kozák a ruské libero Anastasij Ostroumov přišel až během sezony.

V jejím průběhu převzal mužstvo i srbský trenér Slobodan Prakljaćic. Zůstane „Je to jedna z variant,“ odpověděl Vavřinec Pečinka. „Pokud jde o nového sportovního manažera, máme několik jmen.“

A jak se změní kádr, když většina volejbalistů měla jen jednoroční smlouvu?

„Zhruba dvě třetiny hráčů mají opci, ale ani ti další nemusejí odejít. Pokud vím, vedení klubu nyní vše řeší,“ řekl Přemysl Kubala, který zatím netuší, kde bude pokračovat, anebo se bude věnovat už jenom plážovému volejbalu, kde je manažerem reprezentace mládeže.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž