Zraněný Ferrero vyřadil Araziho

  10:03
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Ani poraněné tříslo nezastavilo Španěla Ferrera na cestě k premiérovému postupu do semifinále Australian Open. Ve čtvrtfinále zdolal Araziho 6:1, 7:6, 7:6 a překazil tak soupeři možnost zapsat se do tenisové historie coby první Maročan v semifinále grandslamu. Ferrero se v semifinále utká s druhým nasazeným Federerem.

Před dnešním soubojem se Ferrero i Arazi doposud utkali pětkrát, o jednu výhru měl lepší bilanci Španěl. Na grandslamovém turnaji se však dnešní čtvrtfináloví soupeři utkali poprvé. Proti levorukému Arazimu potvrdil Ferrero v prvním setu, že na grandslamových turnajích se mu proti levákům výrazně daří (dosavadní bilance 9:2) a za necelou půlhodinu vyhrál první set hladce 6:1. Jenže Maročan, který tu v předchozím kole senzačně vyprovodil z kurtu domácí hvězdu Philippoussise, se ve druhém setu výrazně zlepšil a s viditelně hůře se pohybujícím Ferrerem postupně srovnal krok.

Arazi dlouho bojoval
Přesto měl Španěl za stavu 5:4 dva setboly, ale nevužil ani jeden a v následujícím tie-breaku měl při skóre 6:3 tři šance k ukončení setu pro změnu Arazi. Jenže uhrát set nedokázal a po výhře 8:6 se naopak z dvousetového vedení radoval loňský vítěz French Open. Přesto se Arazi z promarněné šance rychle otřepal a v koncovce třetí sady měl znovu možnost zápas protáhnout, což by mu při zdravotních problémech Ferrera dávalo velkou šanci na obrat v celém zápase. Maročan vedl 6:5 a podával, jenže opět v klíčovém okamžiku zápasu neuspěl a v bitvě dvou vyznavačů hry od základní čáry se tak hned po prvním proměněném mečbolu v dalším tie-breaku radoval z výhry 6:1, 7:6(6), 7:6(5) a premiérového postupu do semifinále Australian Open Juan Carlos Ferrero.

"Co bylo klíčem k úspěchu? Asi že jsem získal více bodů... Ale vážně, dařil se mi forhend, snažil jsem se skrz něj zatlačit Araziho do bekhendu, vycházel mi i servis a díky tomu jsem vyhrával důležité, klíčové míče. Druhý set jsem ale mohl vyhrát určitě snadněji, při jednom ze dvou setbolů jsem však zkazil snadný volej a bylo z toho drama. Následná výhra v tie-breaku byla moc důležitá, kdybych druhý set prohrál, byl bych na tom fyzicky hůře - už na začátku třetí sady jsem cítil únavu a kdybych nevyhrál ani třetí set, nevím, zda bych byl schopen ten zápas ještě vyhrát. Ale naštěstí mám teď skoro dva dny volno, dostanu se z toho. Odpočinu si, zítra jen krátce potrénuju a bude to dobré.

Ferrero chce být světovou jedničkou
Na tvrdém povrchu se mi konečně začíná dařit, na konci loňské sezóny jsme hrál finále US Open i Masters, udělal pár skvělých výsledků a zvedlo mi to sebevědomí natolik, že už se na tvrdém povrchu cítím stejně dobře jako na oblíbené antuce. Mám určitou šanci stát se nyní světovou jedničkou, je to lákavé a motivující a zkusím to dokázat!" prohlašuje odhodlaně Juan Carlos Ferrero, který se zároveň může stát prvním španělským vítězem Australian Open. Navíc tu loni v prosinci prohrál obě dvouhry v neúspěšném finále Davis Cupu s domácími Australany a v Rod Laver Aréně touží po velké satisfakci.

Třicátník Hicham Arazi, po Agassim druhý nejstarší hráč dvouher na letošním Australian Open, tak na grandslamech stále zůstává na čtvrtfinálové hranici. "Snažil jsem se nemyslet na soupeřovo zranění ani na to, že se hůře pohybuje, nečekal jsem, že by třeba vzdal. Sice jsem viděl, že v předchozím zápase s Pavlem měl nějaké svalové potíže, ale když dnes začal zápas výborně, bylo pro mě těžké ho zastavit.

Arazi zlobil od základní čáry
Byl to úplně jiný zápas než s Philippousissem, Mark má výborný servis a return, zatímco Juan Carlos je skvělý hráč od základní čáry a výměny s ním jsou vždy velmi náročné a dlouhé. Ve druhém setu se mi zdálo, že přece jenom trochu polevil, ale využít jsem toho bohužel nedokázal. Škoda, kdybych ten set vyhrál, cítil bych velkou šanci na úspěch..." měl jasno o příčině neúspěchu Hicham Arazi.

Ferrero se v pátečním semifinále utká s vítězem večerního souboje Argentince Davida Nalbandiana, který dosud letos v Melbourne neztratil ani set, se Švýcarem Rogerem Federerem, jenž v osmifinále vyřadil domácího miláčka Hewitta. Z šesti dosavadních zápasů vyhrál pětkrát Nalbandian, poslední vzájemný souboj na listopadovém Turnaji mistrů v Houstonu však vyhrál hladce Federer 6:3, 6:0.

Oba hráči bojují rovněž o premiérový postup do semifinále Australian Open, kde by rádi navázali na své dosavadní největší grandslamové úspěchy - Federer vyhrál loňský Wimbledon, kde o rok dříve Nalbandian senzačně prohrál až ve finále. Dnešní soupeři se tady v Melbourne utkali i loni - v osmifinálové bitvě vyhrál Nalbandian až v pátém setu. Pokud dnes uspěje, stane se teprve druhým Argentincem, který se probojoval do semifinále Australian Open - dosud jediným je zdejší dvojnásobný vítěz Vilas.

Postupuje i Federer
Švýcar Roger Federer se vcelku suverénně prodral už do semifinále Australian Open. Druhý nasazený ve čtvrtfinále porazil turnajovou osmičku Davida Nalbandiana z Argentiny a poprvé se v Melbourne dostal mezi poslední čtveřici. O finále se Federer utká s trojkou Juanem Carlosem Ferrerem ze Španělska.

Federer si případnou semifinálovou výhrou zajistí první místo ve světovém žebříčku pro nasazování do turnajů ATP. "Myslím, že na to mám," řekl sebejistě dvaadvacetiletý Federer. Ferrero musí celý turnaj vyhrát, aby to byl on, kdo usedne na světový trůn. O pozici jedničky tak jako tak přijde Američan Andy Roddick.

Čtyři esa v řadě a Argentinec byl na kolenou
Utkání Federera s Nalbandianem mělo v první sadě vyrovnaný průběh. V desáté hře odvrátil Federer dva brejkboly, když hru získal čtyřmi esy po sobě. "To se mi snad nikdy nepovedlo a byl to asi klíč k zápasu," mínil Švýcar po utkání. Vzápětí totiž
získal podání Argentince, a tím i uklidňující první sadu.

Federer se prezentoval pestřejší hrou. Dokázal vyhrát dlouhou výměnu od základní čáry i přejít k síti a zakončit volejem. Celkem dal padesát vítězných úderů a pomohl si dvaceti esy. "To jsem vždycky trefil ve správnou dobu," přikývl wimbledonský vítěz
a dodal, že chce svůj úspěch z Londýna v Melbourne zopakovat.

Nalbandian měl před zápasem s Federerem lepší bilanci pěti výher a jen jedné prohry. "Jsem rád, že jsem ho porazil na Grand Slamu, to se počítá dvakrát," smál se Federer. "V rozhodujících momentech hrál lépe než já, to rozhodlo," řekl Nalbandian.


STŘEDEČNÍ VÝSLEDKY NAJDETE ZDE

Maročan Hicham Arazi se ve čtvrtfinálovém zápase Australian Open navztekal hodně, ale nebylo mu to nic platné. Prohrál se Španělem Ferrerem ve třech setech.

Třetí nasazený Australian Open Juan Carlos Ferrero i jeho stín si ve čtvrtfinále slušně zaběhali, přesto Španěl poměrně hladce ve třech setech vyřadil marockého tenistu Hichama Araziho.

Druhá nasazená Kim Clijtersová z Belgie se raduje z čtvrtfinálového vítězství nad Ruskou Anastasiou Myškinovou. Přes bolesti v levém kotníku Clijstersová vyhrála 6-2 7-6.

Švýcarka Patty Schnyderová, která byla nasazena jako číslo 22, oslavuje vítězný čtvrtfinálový zápas proti Američance Raymondové. Schnyderová vyhrála 7-6 6-3.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

24. dubna 2024  12:59

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Kdo vyzve Spartu o trofej? Semifinále poháru oživuje vzpomínky na památné triumfy

24. dubna 2024  12:51

Jeden krok chybí Plzni, aby se v samostatné historii počtvrté dostala mezi poslední dva týmy...

Když nemáme den, jsme špatní, hlesl kouč Chelsea. A mohlo to být i horší

24. dubna 2024  12:33

Pro fotbalisty Arsenalu to byl ideální večer: pět gólů, rekordně vysoké vítězství v derby,...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...