Srb Novak Djokovič slaví vítězství ve finále Australian Open.

Srb Novak Djokovič slaví vítězství ve finále Australian Open. | foto: AP

Djokovič překonal Federerův rekord v počtu týdnů v čele žebříčku

  • 8
Novak Djokovič překonal rekord Rogera Federera v počtu týdnů v čele žebříčku ATP. Třiatřicetiletý srbský tenista, který se od minulého týdne s o šest let starším Švýcarem o maximum dělil, je světovou jedničkou 311 týdnů.

Djokovič si první místo v předstihu pojistil díky obhajobě na Australian Open, kde zvítězil už podeváté. Celkově si připsal již osmnáctý grandslamový titul a od rekordu Federera se Španělem Rafaelem Nadalem, kteří mají shodně po dvaceti triumfech, ho dělí jen dva.

Djokovičův kouč: Proč po něm tak jdou? Byl to masakr motorovou pilou

Vítěz celkem 82 turnajů proto také upravil svůj program v probíhající sezoně. „Teď, když jsem dosáhl historického prvního místa v počtu týdnů v čele žebříčku, bude to pro mne velká úleva, protože se budu naplno soustředit na grandslamy,“ řekl Djokovič po triumfu na Australian Open. „Moje cíle se teď trochu změní, což znamená, že upravím i svůj program,“ dodal.

Djokovič svůj úspěch v pondělí slavil v centru Bělehradu se stovkami fanoušků, kteří bez dodržování odstupů skandovali jeho jméno a mávali srbskými vlajkami. Hvězdný tenista se zúčastnil oslav s ohňostrojem před svou restaurací. „Dnes je mimořádný den pro mě, pro mou rodinu a pro Srbsko. Tenhle úspěch je nejen můj, ale celé země,“ řekl svým příznivcům.

Kvitová, která právě slaví jedenatřicetileté narozeniny, získala v Dauhá v sobotu 28. titul v kariéře, ale k posunu v žebříčku to nestačilo. V čele je nadále Australanka Ashleigh Bartyová, Karolína Plíšková je šestá.

Žebříčky ATP a WTA

Český tenista Tomáš Macháč si po titulu na challengeru v Nur-Sultanu vylepšil maximum a ze 166. místa se posunul na 137. příčku. „Když jsem loni v únoru vyhrál první turnaj (challenger v Koblenzi), tak jsem byl v žebříčku okolo 350. místa a o rok později jsem na dohled sto třicítky. Vím, že žebříček je jen číslo a nejdůležitější je se pořád zlepšovat a výsledky pak přijdou,“ řekl na webu ATP dvacetiletý svěřenec Daniela Vacka.

Macháč si upevnil pozici aktuální české dvojky. Jedničkou je Jiří Veselý, 68. hráč dvouhry ATP. Za Macháčem je Lukáš Rosol na 186. místě.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga