Záhlavová-Strýcová se s US Open loučí ve 2. kole. Federer dál kráčí k obhajobě

  19:06aktualizováno  3. září 8:47
Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová vypadla na US Open ve druhém kole. Osmé nasazené Viktorii Azarenkové z Běloruska podlehla jasně 2:6, 1:6. Švýcar Roger Federer zdolal i svého druhého soupeře, Němce Simona Greula, ve třech setech a zatím směřuje k šestému triumfu na newyorském turnaji.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová | foto: www.insports.cz

Při své rozlučce s newyorským turnajem skončil Marat Safin už v prvním kole, když nestačil na Rakušana Melzera. Ruský tenista plánuje, že po sezoně ukončí kariéru. 

Záhlavová-Strýcová na Azarenkovou nestačila

Třiadvacetiletá rodačka z Plzně Barbora Záhlavová-Strýcová by postupem do třetího kola vyrovnala svůj nejlepší výsledek na grandslamu z loňského Wimbledonu, ale o tři roky mladší soupeřka Azarenková jí nedala šanci.

V prvním setu se držela Záhlavová-Strýcová do stavu 2:2, pak už dominovala na třetím největším dvorci ve Flushing Meadows Grandstand Běloruska.

Pavouky dvouher: muži x ženy

Azarenková, která se letos blýskla triumfy na třech turnajích, lépe vstoupila i do druhé sady a ujala se vedení 3:0. Pak česká tenistka odvrátila "kanára", ale zbytek setu patřil opět deváté hráčce světa.

Federer zdolal Greula, na výhru se ale zapotil

Roger Federer postoupil už do třetího kola US Open, když i ve svém druhém zápase zvítězil ve třech setech. 

Pětašedesátý hráč světa Simon Greul z Německa však na kurt nevstoupil jako dopředu poražený. Po prvním dílčím triumfu 6:3 tak Švýcar ve druhém a třetím setu zvítězil shodně 7:5.

Roger Federer

Osmadvacetiletý Němec si ve druhé sadě vypracoval dva setboly, v rozhodujícím setu zase vedl 3:0, ale patnáctinásobný grandslamový šampion vždy dokázal nebezpečí odvrátit.

"Musel jsem začít hrát houževnatěji a donutit ho k více úderům. Musel jsem zvýšit úroveň své hry, pro postup to bylo potřeba," uvedl švýcarský fenomén.

Ve třetím kole Federera čeká šampion US Open 2001 Lleyton Hewitt, s nímž se setkával už v mládežnických kategoriích a mnoho památných bitev spolu sehráli i jako profesionálové. V posledních 13 případech byl ovšem vždy úspěšnější Federer.

"Pokaždé když narazíte na bývalou světovou jedničku, hráče, co vyhrával grandslamy, je to hodně nebezpečné. Proto se musím dostat do zápasu hodně rychle, nepustit ho do vedení, protože všichni moc dobře víme, že se nevzdá bez boje," charakterizoval osmadvacetiletý Federer svého australského vrstevníka.

Hewitt porazil ve druhém kole ve třech setech Argentince Juana Ignacia Chelu a rád by Federerovu sérii na US Open přerušil. Právě vítězstvím nad Hewittem ve finále 2004 zahájil Švýcar svou sérii pěti triumfů. "Moc lidí ho tady neporazilo. Ta jeho šňůra začala tady ve finále, tak by bylo pěkné, kdybych ji mohl ukončit," uvedl rodák z Adelaide.

Safin se s US Open loučí už v prvním kole

Marat Safin nenapodobil svou mladší sestru Dinaru a s turnajem se rozloučil už v prvním kole. Vítěz US Open z roku 2000 nestačil na Rakušana Jürgena Melzera, podlehl 6:1, 4:6, 3:6 a 4:6.

Marat Safin

Safin letos vyhrál jen dvanáct zápasů a do Flushing Meadows dorazil jako 58. hráč světového žebříčku. Bývalý šampion Australian Open zopakoval výsledek z letošního Wimbledonu, kde se také poroučel už v prvním kole.

Na US Open se mu něco takového v minulosti stalo pouze jednou, a to před pěti lety.

Nadal vstoupil do US Open vítězně

Španěl Rafael Nadal si v úvodním kole posledního grandslamového turnaje sezony poradil s Francouzem Richardem Gasquetem 6:2, 6:2 a 6:3. Vyšel tak vítězně z duelu dvou tenistů, kteří neprožívají své nejšťastnější období.

Zatímco Nadal nemohl obhajovat titul z Wimbledonu vinou poraněného kolena, Gasquet přišel o pařížský i londýnský turnaj velké čtyřky kvůli pozitivnímu testu na kokain.

Rafael Nadal

Úspěšný vstup do turnaje má za sebou Francouz Gael Monfils. Třináctý nasazený hráč zdolal svého krajana Jeremyho Chardyho hladce ve třech setech 6:1, 6:4, 6:3.

Chardy sice v zápase zaznamenal 30 vítězných míčů, zatímco Monfils o tři méně, zároveň však mnohem častěji kazil. V Monfilsově hře se objevilo jen 12 nevynucených chyb, Chardy jich předvedl hned 40.

Mauresmová dostala "kanára" od Wozniakové

Někdejší světová jednička Amélie Mauresmová z Francie vypadla už ve druhém kole US Open. Od Aleksandry Wozniakové navíc inkasovala nepopulárního "kanára". Kanadská hráčka totiž zvítězila 6:4 a 6:0.

Amélie Mauresmová

Sedmnáctá nasazená hráčka se přitom s newyorským turnajem takto brzy nikdy dříve loučit nemusela, přestože se ho účastní už podesáté.

Mauresmová sice měla v úvodu zápasu navrch, ale poté převzala otěže zápasu jednadvacetiletá Wozniaková. I zásluhou stoprocentního využití brejkbolů (6/6) a mnoha nevynucených chyb (celkem 31) ze strany favorizované Francouzky zvítězila ve druhé sadě bez ztráty jediné hry.

Ještě větší krach zažila indická tenistka Sania Mirzaová. Z duelu s desátou nasazenou Flavií Pennettaovou z Itálie odcházela po padesáti minutách s porážkou 0:6, 0:6. Takto krutým výsledkem neskončil žádný z 64 duelů prvního kola.

Vítězka povolila Mirzaové v utkání pouze 21 vítězných míčků a stejně jako Wozniaková dokázala stoprocentně využít nabídnutých brejkbolů (6/6). Úvodní set trval pouhých 22 minut. V dalším kole čeká Italku právě přemožitelka Mauresmové.

Sania Mirzaová

"Jestli takhle bude hrát dál, vyhraje celý turnaj," prohlásila Mirzaová. "Nemyslím, že bych hrála nějak strašně špatně. Měla odpověď na všechno. Nedala mi šanci. Člověk se přes to musí přenést, zítra bude nový den," komentovala indická tenistka.

Sestry Williamsovy prošly do 3. kola

Američanka Venus Williamsová překonala krajanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou i své potíže s levým kolenem. Po vítězství 6:4, 6:2 se ve třetím kole utká se Slovenkou Rybárikovou. Na kurt přitom Williamsová nastoupila s bandáží, která viditelně omezovala hráččin pohyb.

Serena Williamsová

Do třetího kola postoupila i obhájkyně v ženské kategorii Serena Williamsová, která deklasovala 6:1, 6:1 Melindu Czinkovou z Maďarska.

Zároveň pobavila novináře svým vysvětlením, proč na grandslamech hraje většinou o třídu lépe než na ostatních turnajích. "Asi proto, že se to tady víc vyplatí. Snažím se splatit svou hypotéku," uvedla mladší ze sesterského dua, která je s 26 miliony dolarů na odměnách nejlépe placenou tenistkou historie.

Clijstersová znovu uspěla proti Bartoliové

Belgičanka Kim Clijstersová dál sní svůj sen o vítězném návratu na US Open. Ve druhém kole zdolala čtrnáctou nasazenou Marion Bartoliovou, přestože první sadu prohrála 5:7. Další dvě sady však Clijstersová suverénně opanovala 6:1, 6:2.

Bartoliová se rychle stala oblíbenou protivnicí Clijstersové. Proti stejné hráčce totiž Belgičanka slavila před třemi týdny svůj úspěšný obnovený debut na turnajích WTA.

Kim Clijstersová

O belgické drby ve třetím kole se zasloužila Kirsten Flipkensová, která snadno předčila dvacátou nasazenou Anabel Medinaovou Garriguesovou ze Španělska 6:1, 6:3.

S turnajem se loučí dvanáctá nasazená Agnieszka Radwaňská. Polská hráčka podlehla Rusce Marii Kirilenkové 4:6, 6:2 a 4:6. O postup se obě hráčky svářily dvě hodiny a 19 minut.

Ve čtyřhře uspěli Čermák i Damm

První kolo čtyřhry zvládl úspěšně František Čermák, když se svým slovenským partnerem Michalem Mertiňákem porazili pár Moser, Serra. Dál jde i další z Čechů Martin Damm, společně se Švédem Robertem Lindstedtem zdolali duo Prieto, Roitman.

Turnaj v ženské čtyřhře naopak provázejí české neúspěchy. V prvním kole se loučí Petra Kvitová i Vladimíra Uhlířová.

Ve čtvrtek se zapojí tři Češi

Trojnásobné zastoupení bude mít český tenis ve čtvrtečním programu dvouher na US Open. Do boje půjde nasazená patnáctka Radek Štěpánek, jehož čeká Argentinec Leonardo Mayer. Těžkou překážku v podobě osmého nasazeného Rusa Nikolaje Davyděnka se pokusí překonat Jan Hernych. Petra Kvitová vyzve Italku Tathianu Garbinovou.

us open - výsledky 3. dne

MUŽI

Dvouhra - 2. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Greul (Něm.) 6:3, 7:5, 7:5
Hewitt (31-Austr.) - Chela (Arg.) 6:3, 6:3, 6:4

1. kolo:
Nadal (3-Šp.) - Gasquet (Fr.) 6:2, 6:2, 6:3
Bellucci (Braz.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:4, 6:2, 6:3
Melzer (Rak.) - Safin (Rus.) 1:6, 6:4, 6:3, 6:4
Kiefer (Něm.) - Llodra (Fr.) 6:3, 6:4, 6:4
Beck (Něm.) - Koroljov (Rus.) 6:3, 6:4, 2:6, 2:6, 6:4.
Monfils (13-Fr.) - Chardy (Fr.) 6:1, 6:4, 6:3
Ferrero (24-Šp.) - Santoro (Fr.) 6:4, 6:3, 6:3
Cuevas (Urug.) - Guccione (Austr.) 6:4, 7:6 (7:4), 6:0
Del Potro (6-Arg.) - Monaco (Arg.) 6:3, 6:3, 6:1
Simon (9-Fr.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6:4, 7:6 (7:3), 6:3
Ferrer (18-Šp.) - Martín (Šp.) 7:5, 5:7, 6:3, 6:3
Almagro (32-Šp.) - Darcis (Belg.) 6:2, 6:4, 2:6, 7:6 (10:8)
Acasuso (Arg.) - Daniel (Braz.) 6:2, 6:4, 6:3
Ginepri (USA) - Pavel (Rum.) 5:7, 6:2, 6:4, 6:0
Köllerer (Rak.) - Machado (Portug.) 6:2, 6:4, 2:6, 6:2
Petzschner (Něm.) - Stachovskij (Ukr.) 7:6 (7:3), 6:7 (6:8), 6:4, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák, Mertiňák (10-ČR/SR) - Moser, Serra (Něm./Fr.) 6:4, 6:1
Damm, Lindstedt (11-ČR/Švéd.) - Prieto, Roitman (Arg.) 7:5, 6:2

ŽENY

Dvouhra - 2. kolo:
Azarenková (8-Běl.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:2, 6:1
S. Williamsová (2-USA) - Czinková (Maď.) 6:1, 6:1
Kingová (USA) - Stosurová (15-Austr.) 7:5, 6:4
Hantuchová (22-SR) - Bacsinszká (Švýc.) 5:7, 6:2, 6:1
Martínezová (Šp.) - Kerberová (Něm.) 7:5, 6:3
Clijstersová (Belg.) - Bartoliová (14-Fr.) 5:7, 6:1, 6:2
Schiavoneová (26-It.) - Vögeleová (Švýc.) 6:4, 6:4
V. Williamsová (3-USA) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 6:2
Zvonarevová (7-Rus.) - Čakvetadzeová (Rus.) 3:6, 6:1, 6:1
Flipkensová (Belg.) - Medinaová-Garriguesová (20-Šp.) 6:1, 6:3
Kirilenková (Rus.) - A. Radwaňská (12-Pol.) 6:4, 2:6, 6:4
Pennettaová (10-It.) - Mirzaová (Ind.) 6:0, 6:0
Wozniaková (Kan.) - Mauresmová (17-Fr.) 6:4, 6:0
Li Na (18-Čína) - De Britová (Portug.) 6:1, 6:3
Vesninová (31-Rus.) - Craybasová (USA) 7:6 (8:6), 6:1
Rybáriková (SR) - Chang Kai-chen (Tchaj-wan) 4:6, 6:2, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Dulková, Peerová (Arg./Izr.) - Kvitová, Savčuková (ČR/Ukr.) 6:4, 6:4,
Coinová, Pelletierová (Fr./Kan.) - Granvilleová, Uhlířová (USA/ČR) 6:2, 6:4.

čtvrteční program US Open

(začátky v 17:00 SELČ)

Kurt Arthura Ashe: Dementěvová (4-Rus.) - Oudinová (Fr.), Švedovová (Kaz.) - Jankovičová (6-Srb.), Blake (21-USA) - O. Rochus (Bel.), 01:00: McHaleová (USA) - Šarapovová (29-Rus.), Gicquel (Fr.) - Roddick (5-USA).

Kurt Louise Armstronga: Safinová (1-Rus.) - Barroisová (Něm.), Kim (USA) - Querrey (22-USA), Sevestová (Lot.) - Kuzněcovová (6-Rus.), Djokovič (4-Srb.) - Ball (Austr.).

Grandstand: Kendrick (USA) - Haas (20-Něm.), Wozniacká (9-Dán.) - Martičová (Chor.), nejdříve 23:00: Isner (USA) - Ilhan (Tur.).

Kurt č. 7, třetí zápas: Hernych (ČR) - Davyděnko (8-Rus.)

Kurt č. 8, druhý zápas: Kvitová (ČR) - Garbinová (It.)

Kurt č. 13, čtvrtý zápas: Štěpánek (15-ČR) - L. Mayer (Arg.).

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...