Jan Mertl.

Jan Mertl. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Favorizované Čechy budou chtít přehrát borci z Evropy i Japonec

  • 0
Půjde jim o zajímavé peníze i o body do žebříčku ATP. Na kurtech V Lukách dnes startuje hlavní soutěž letošního orlickoústeckého turnaje Rieter Open, na nějž se chystá řada vynikajících tenistů.

Pravda, kvalifikace naplno „jede“ už od včerejška. Ale to nejzajímavější na orlicko ústecké antuce vypukne až dnes. Odstartují pavouky dvouher i čtyřher, na jejichž konci se vítězové budou moci radovat z „prize money“ ve výši 2 160, respektive 930 dolarů (tj. cca 50 tisíc korun pro šampiona dvouhry a 21 400 korun pro nejlepší pár ve čtyřhře).

Top ten ve dvouhře

1. Marek Jaloviec ATP 280.
2. Jan Mertl ATP 344.
3. Michal Konečný ATP 361.
4. Dennis Novak (Rak.) ATP 387.
5. Andriej Kapas (Pol.) ATP 462.
6. Vít Kopřiva ATP 454.
7. Dominik Kellovský ATP 639.
8. Marek Gengel ATP 651.
9. Thomas Statzberger (Rak.) ATP 653.
10. Patrik Nema (SR) ATP 675.

Zajímavost: Turnaje by se měli zúčastnit i Japonec Ken Oniši (ATP 775.) a bývalý český daviscupový reprezentant Jan Hernych (ATP 920.), veterán, jenž v pátek 7. července oslaví již 38. narozeniny.

Král dvouhry si také připíše 18 bodů do ATP, což je sice zlomek toho, jakým způsobem jsou ohodnoceny turnaje vyšších kategorií, ale hodí se. Právě absence bodů na původním tenisovém mistrovství republiky dospělých, Rieter Cupu, měla zásadní vliv na to, že se do Ústí přes velmi lákavé odměny moc nechtělo známějším českým hráčům. S formátem ITF Futures tenhle problém odpadl, zvlášť, když je orlickoústecký Rieter Open propojen s pardubickým, který na něj kalendářově navazuje.

Řada tenistů si zahraje oba turnaje a nemusí skoro nikam cestovat. Navíc tu teď kolem sítě pobíhají borci nejen z Česka, ale i z řady dalších, pochopitelně především středoevropských zemí - Německa, Rakouska, Polska, Slovenska nebo Maďarska. Nechybí však ani exotika - do Ústí se přihlásil také Japonec Ken Oniši, jemuž aktuálně patří 775. příčka v ATP.

Posledního vítěze Rieter Open, Bělorusa Uladzimira Ignatika, ovšem diváci v Ústí nad Orlicí obhajovat titul neuvidí.

Fakta o turnaji

Letos se koná 3. ročník turnaje, který navazuje na předchozí Rieter Cup - tenisové mistrovství republiky dospělých. Zatímco v něm na antukových dvorcích TK Ústí nad Orlicí V Lukách soutěžily i ženy, nyní už se jedná o turnaj ryze mužský. Předchozí dotace 10 tisíc USD byla pro tento rok navýšena na 15 tisíc USD. Vstupné do areálu je po celou dobu zdarma. Turnaj dosud poznal tyto dva vítěze ve dvouhře: Čecha Marka Michaličku (2015) a Bělorusa Uladzimira Ignatika (2016).

„Rádi bychom ho k nám dostali, jenže to je tenista, který šel výkonnostně nahoru a teď hraje challengery (turnaje vyšší kategorie). Teď je 135. v ATP,“ poznamenal ředitel orlickoústeckého Rieter Open Vladimír Vaněk.

Favority je tudíž třeba hledat především mezi Čechy. I když se žebříčkové pořadí prakticky neustále přesýpá, tím papírově největším by měl být 23letý odchovanec prostějovského tenisu Marek Jaloviec (ATP 280.).

„V loňském roce vyhrál pět turnajů Futures. Nyní spolupracuje s daviscupovým reprezentantem Janem Hájkem,“ upozornil Vaněk.

Na „místo činu“ se vrací 35letý veterán a bývalý daviscupový reprezentant Jan Mertl.

„Jeho nejlepším umístěním na žebříčku bylo 163. místo. Honza hraje za pražský I. ČLTK, kde trénuje s Jiřím Hřebcem. Je to vítěz Rieter Cupu 2013,“ připomněl Vaněk.

Na Mertla a dalšího zkušeného harcovníka Jana Hernycha, brzy 38letého, se pak kromě výše zmíněného Jaloviece bude chtít vytáhnout řada mladých talentů.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga