Jaroslav Navrátil a Tomáš Berdych

Jaroslav Navrátil a Tomáš Berdych - Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil (vlevo) a Tomáš Berdych na tiskové konferenci po příjezdu do Ostravy. | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Začal opravdu dobře, říká Navrátil o Berdychovi

Prostějov - Suverénním způsobem ovládl prostějovský tenista Tomáš Berdych úvodní anketu nového ročníku o nejlepšího sportovce měsíce. Letošní rok začal postupem do osmifinále Australian Open, po němž poskočil do nejlepší desítky světového žebříčku. Jeho osobní trenér a nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil si vítězství v anketě považuje.

"Je to ocenění naší práce, trenérské nebo hráčské. Ať už je to sportovec města, sportovec kraje nebo sportovec celé České republiky. Žádnou z anket rozhodně nepodceňuji, naopak je to zajímavé zviditelnění," poznamenal Navrátil, jehož dvaadvacetiletý hráč si v těchto dnech plní povinnosti v Monte Carlu.

Které ocenění Tomáše nebo vás osobně vám udělalo největší radost?
Mé největší ocenění bylo, když jsem byl teď před týdnem zvolený trenérem Olomouckého kraje za minulý rok. V tak sportovně silném kraji je totiž spousta úspěšných trenérských kolegů. No a pro Tomáše určitě zisk vůbec prvního Zlatého kanára ve své kariéře, kde střídal Jirku Nováka. Tímto okamžikem začala jeho éra mladého hráče s velkým potenciálem, což teď potvrzuje účastí v nejlepší desítce světového žebříčku.

Získal někdo z vás i nějaké vtipné ocenění, třeba pro nejpohlednější osobnost na světovém okruhu?
Na žádné podobné ocenění si teď nevzpomínám. Ale je pravda, že o Tomáše je i mezi fanynkami zájem. Je mladý, úspěšný, pohledný. To se mně stát nemůže, jelikož je mi padesát. (rozesměje se)

Toto je za žebříček sportovců Olomouckého kraje. Sledujete vy osobně hanácký regionální sport?
Ano a hodně. Jsem rodák z Přerova, ale kvůli trenérskému řemeslu jsem se přestěhoval do Prostějova.

Město má celou řadu úspěšných klubů. Když máte volno, zajdete si na nějaký zápas?
Když jsem doma, tak chodím pravidelně na basket, ale i na volejbal, podívat se na pěkné ženské.

Jak vůbec trávíte volno mezi turnaji? Jste i pak s Tomášem hodně spolu?
Jsme prakticky v každodenním styku, protože právě mezi turnaji máme čas k zapracování na úderech, na podání. Samozřejmě že jinak si od sebe i snažíme odpočinout, protože na turnajích trávíme spolu téměř veškerý čas.

Obnáší vaše práce kromě samotného tenisu i spoustu společenský povinností?
Je toho dost. Při turnajích hlavně pro Tomáše. Na grandslamech mívají různé mítinky, je potřeba plnit povinnosti vůči sponzorům. Je to pro něj docela náročné. Já toho mívám dost hlavně coby nehrající kapitán při Davis Cupu, kdy mě čekají každodenní tiskovky, různá setkání a podobně.

Poslední dobou se z Tomáše docela stává i televizní hvězda. Jak to snáší?
Baví ho to, rád na podobné akce, jako byl třeba pořad Karla Šípa, chodí. Je dobře, že ho lidé nevidí jen na kurtu při tenisu, ale taky zjistí, jaký je člověk.

Jak hodnotíte úvod nové Tomášovy sezony?
Myslím, že začal dobře. Hodně jsme se připravovali pro Australian Open a Davis Cup, udělali jsme pro to všechno. V Austrálii obhájil svou loňskou účast v osmifinále, kde sice bohužel prohrál s prvním hráčem světa Rogerem Federerem, nicméně podal velice statečný a dobrý výkon. Byla velká škoda, že neproměnil ve druhé sadě dva setboly, to byla Tomášova velká šance. Podobné to bylo proti Rogerovi předtím i v Davis Cupu. Teď bude důležité, jak bude hrát na nejbližších čtyřech turnajích, kde v loňském roce hrál docela mizerně. Pokud to letos bude lepší, tak se může posunout ještě dopředu.

Tomáš říká, že se cítí být ještě silnější než v minulých letech. Taky to tak vnímáte?
Nejdůležitější je, že udělal pokrok v kondici, pro kterou změnil trenéra. Letos před sezonou netrénoval tolik tenisově, ale dostal ohromně zabrat na horách. Shodil tři kila a nabral novou svalovou hmotu. V pohybu měl velké rezervy, protože je docela vysoký, a v tom udělal velký pokrok.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga