Petra Kvitová dobíhá míček v utkání proti Ashleigh Bartyové.

Petra Kvitová dobíhá míček v utkání proti Ashleigh Bartyové. | foto: Reuters

WTA uvažuje o vyšších výdělcích z turnajů a prodloužení sezony

  • 5
Ženská tenisová asociace WTA pracuje na tom, aby měly hráčky po rozběhnutí sezony možnost vyššího výdělku z turnajů, a uvažuje o prodloužení letošního kalendáře. Chce tím pomoci profesionálkám z nižších pater žebříčku, které jsou zastavením sezony kvůli pandemii koronaviru nejvíce zasaženy, neboť jsou z velké části existenčně závislé na příjmech z prize money.

„WTA pilně pracuje s našimi turnaji na maximalizaci možnosti výdělků, až se profesionální tenisový okruh znovu rozjede. Uvažuje také o prodloužení aktuální sezony plánované na 44 týdnů, aby se mohlo konat více turnajů,“ uvedla WTA v prohlášení pro agenturu Reuters.

Sezona WTA a mužské ATP je přerušena do 7. června, turnaje nižších kategorií zastavila na stejné období také mezinárodní federace ITF. Ženská WTA Tour má před plánovanou desetitýdenní pauzou vyvrcholit 1. až 8. listopadu Turnajem mistryň.

„Přáli bychom si, aby každý, zvlášť ti, kteří to potřebují nejvíce, byli odškodněni na úrovni, kterou očekávají. Ale požadavky jsou bohužel tak velké, že přesahují možnosti WTA,“ uvedla organizace v reakci na obavy některých hráček z existenčních potíží. „Plně si uvědomujeme, jakým problémům tito sportovci musí čelit, stejně jako se to v této situaci týká milionů lidí po celém světě,“ dodala WTA.

Na pomoci hráčům pracuje také mužská ATP, která má uzavřít sezonu Turnajem mistrů v Londýně 15.-22. listopadu. „Současná situace vzbuzuje spoustu otázek, do nichž se dokážeme vcítit. Zvažujeme veškeré možnosti,“ uvedl předseda ATP Andrea Gaudenzi. Podrobnosti k podpůrným opatřením organizace podle něj oznámí až tehdy, kdy bude znám termín restartu sezony.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga