Wimbledon se mění, Sereně se stýská

  • 2
Ne nadarmo se říká, že největšími zastánci britské monarchie jsou Francouzi a Američané. Britové rok od roku víc pochybují o své usedlosti a ruší letité tradice. Také ve Wimbledonu je to znát na první pohled. Vezměme nejnovější příklad: letos poprvé se tenisté nemusí na centrálním kurtu klanět před královskou lóží. Pořadatelé si mysleli, jak novým pravidlem povýší vážnost turnaje. Jenže dočkali se opaku a mnohým se po půvabném zvyku stýská.

"Jako malá jsem se vždy těšila, až se tam ukloním. Škoda, že to zrušili," prohlásila světová jednička Serena Williamsová. Britové se zkrátka vidí jinak, než je vidí zbytek světa. Mění se a spolu s nimi i Wimbledon. Letos tu mohli dokonce filmaři natáčet komedii, což dřív bylo nemyslitelné.

Většina novinek se však tenistům líbí. Šéfy už nebavilo poslouchat, že jsou nejhorším turnajem na světě, a mnoho věcí vylepšili. "Zacházejí s námi jako se špinavci," tvrdil dřív Ukrajinec Medvěděv. "Pamatuju, jak tu Nastase musel lézt přes plot, aby se dozvěděl, s kým druhý den hraje. Jezdili jsme metrem a cpali se přes davy lidí," říká bývalý hráč Jan Kukal.

Wimbledon však zlepšil podmínky nejen pro hráče. Fotografové dřív stáli fronty a čekali, na jaký kurt je pustí. Dnes mohou všude. V něčem jsou však Britové stále stejní a těžko k pochopení. A nebavme se o oddělených kohoutcích na studenou a teplou vodu ani o tom, že vám po jedenácté hodině večer málokde prodají alkohol.

V pondělí znovu vystoupalo šílenství kolem Tima Henmana. Britské noviny přes celou stranu otiskly šťastnou kravatu jeho otce a radí čtenářům, aby si ji vystřihli.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga