Bouzková skolila světovou osmičku, ve druhém kole Wimbledonu je i Veselý

  11:50aktualizováno  22:52
První hrací den Wimbledonu viděl dva české postupy do druhého kola a dvě prohry. Marie Bouzková ovládla 5:7, 6:4 a 6:4 přetahovanou s nasazenou sedmičkou Američankou Danielle Collinsovou, Jiří Veselý triumfoval 6:3, 6:2 a 7:6 nad Argentincem Federicem Coriou. Lukáš Rosol v pěti setech podlehl Gruzínci Nikolozi Basilašvilimu, Kateřina Siniaková prohrála 0:6 a 5:7 s polskou kvalifikantkou Majou Chwaliňskou.
Marie Bouzková během úvodního kola Wimbledonu proti Danielle Collinsové.

Marie Bouzková během úvodního kola Wimbledonu proti Danielle Collinsové. | foto: AP

Bouzková se podruhé v kariéře ve Wimbledonu podívá do druhého kola poté, co otočila duel se světovou osmičkou Collinsovou. Finalistku letošního Australian Open přemohla 5:7, 6:4 a 6:4, v dalším utkání na ni čeká Američanka Ann Liová, jež si poradila s Italkou Lucií Bronzettiovou.

Bouzková vs. Collinsová

Reportáž z utkání

Ani v jednom ze setů se nedalo jasně říct: „Ano, ta byla jednoznačně lepší.“

Obě tenistky sehrály naprosto vyrovnanou partii plnou vypjatých momentů a pohledných výměn.

V prvním setu šla Bouzková podávat, aby poslala sadu do tiebreaku. Collinsová si však vypracovala dva brejkboly, přičemž druhý využila.

Vyrovnaný tenis pokračoval i ve druhé sadě. K prvnímu brejkbolu se dostala až ve čtvrtém gamu Bouzková a díky ráně soupeřky do autu ho taky využila. Při podání Američanky ještě Češka dva setboly neproměnila, při svém se už nemýlila.

Rozhodující set se začal vyvíjet lépe ve prospěch Collinsové, která ve druhém gamu poslala return přímo pod nohy Bouzkové, ta míček nezkrotila a přišla o podání. Osmadvacetiletá Američanka ale vedení vzápětí ztratila, když si Češka umíněně došla za srovnáním.

V pátém gamu si pak navíc vyběhala další brejk.

Collinsová českou tenistku tahala z jedné strany kurtu na druhou, raketa Bouzkové ale vždy míč na poslední chvíli vyškrábla a poslala ho do nepříjemné pozice. Dvojchyba Collinsové pak pečetila další brejk české tenistky, na který ještě naposledy Collinsová zareagovala na returnu.

Wimbledon 2022

příloha iDNES.cz

Rozhodnutí tak přišlo až za stavu 4:4. Bouzková si přesnou obranou vynutila další brejkbol, který jí Collinsová věnovala lacině další dvojchybou (celkem jich nastřádala 11). Bouzkové už zbývalo duel pouze doservírovat.

A začala stylově - svým třetím esem v utkání.

Následně vybojovala i další dva fiftýny a proměnila druhý mečbol.

Střelec Veselý postupuje

Veselý proti Coriovi beze zbytku využil svoji největší zbraň. Podání. Osmadvacetiletý Čech nasázel v utkání 22 es a dokráčel k triumfu 6:3, 6:2 a 7:6. I při své osmé účasti ve Wimbledonu si tak zahraje ve druhém kole.

První dva sety byly v režii českého hráče, který během nich pustil Coriu jedinkrát na stav 40:40. Argentinec si ale žádný brejkbol nevypracoval, Veselý naopak proměnil tři z osmi.

Veselý vs. Coria

Reportáž z utkání

Jako trošku z jiného světa, nebo minimálně jiného zápasu, působila čtvrtá a šestá hra třetí sady.

Veselý soupeři v těchto dvou gamech nabídl soupeři celkem pět brejkbolů a Coria jeden i využil. Radostně a s nevěřícným výrazem pozvedl paže, jako by sám nechápal, jak se mu podařilo sebrat Veselému servis a zároveň vyrovnat třetí set. Další dvě šance už ale nevyužil, stejně tak neuspěl ani Veselý a rozhodoval tiebreak.

Když na jeho začátku Veselý předvedl několik kvalitních úderů v delších výměnách, vyčerpaný Argentinec, který ještě v neděli večer hrál finále antukového challengeru v Madridu, nestačil. Čech přidal další dvě esa a zvítězil. Ve druhém kole se střetne se Španělem Alejandrem Davidovichem Fokinou, který přemohl sedmého nasazeného Poláka Huberta Hurkacze.

Rosolův maraton skrápěný deštěm

Rosol měl nakročeno k povedenému návratu na Wimbledon po pěti letech, s 27. hráčem žebříčku ATP Basilašvilim vedl 2:1 na sety. Po pětisetové bitvě a téměř tříhodinovém čekání kvůli dešti, ale nakonec prohrál 7:6, 6:7, 6:3, 3:6 a 3:6.

Rosol vs. Basilašvili

Reportáž z utkání

V první i druhé sadě si oba tenisté navzájem vzali pokaždé jeden servis, obě dvě dějství tak rozhodoval tiebreak.

Nejprve se ve zkrácené hře, které předcházelo první hodinu a půl dlouhé dešťové intermezzo, vyznamenal šestatřicetiletý český veterán, jenž předvedl úctyhodnou sérii šesti bodů v řadě a využil pátý setbol. Druhý tiebreak zvládl lépe Gruzínec, a tak srovnáno.

Ve třetím setu Rosol vládl servisem. První podání sázel do kurtu ve čtyřech z pěti případů a nenabídl Basilašvilimu žádnou šanci. Sám naopak jediný brejkbol využil a k postupu už mu stačilo uhrát jediný set.

Lukáš Rosol podává v zápase 1. kola Wimbledonu s s Gruzíncem Nikolozem Basilašvilim,

Ve čtvrtém setu za stavu 4:2 pro Gruzínce znovu zaúřadoval déšť, hráči si tak vyměnili smířlivý výraz a znovu pádili do šaten.

Po další hodině čekání Gruzínec bez problémů poslal zápas do pátého setu. Ten rozhodl pátý game ve kterém Basilašvili úderem na lajnu, který potvrdilo jestřábí oko, využil brejkbol. Ve zbytku setu se Rosol trápil s těsnými auty a už srovnat nedokázal.

Zklamání Siniakové

Ani napotřetí letos na trávě Siniaková nezvládla první zápas. V prvním kole Wimbledonu prohrála 0:6 a 5:7 se 170. hráčkou světa Chwaliňskou.

Siniaková vs. Chwaliňská

Reportáž z utkání

Průběh prvního setu dokonale vystihovaly nevynucené chyby.

Siniaková 13, Chwaliňská 2.

79. hráčka světa více než s polskou kvalifikantkou bojovala sama se sebou, nutno však podotknout, že dvacetiletá soupeřka přesnou hrou především na síti šla vítězství v úvodní sadě naproti.

Chwaliňská proměnila první brejkovou příležitost ve druhém gamu, ve čtvrté hře pak díky zbytečné chybě Siniakové odskočila ještě více. Trápení na sebe se zlobící Češky pak ukončila při jejím třetím servisu – 6:0.

Kateřina Siniaková podává v prvním kole Wimbledonu proti Polce Maje Chwaliňské.

Pořadatelé krátce po začátku druhé sady kvůli dešti přispěchali s plachtou, která dala na více než hodinu a půl zapomenout na nepříjemného kanára.

Po návratu na kurty se hra vyrovnala, v klíčových momentech ale dále dominovala Polka. Za stavu 2:2 vymyslela prohoz, kterým odvrátila brejkbol.

Čert vem porážku. Bojím se, že už neuvidím babičku a dědu, říká Siniaková

Sama potom navíc po trpělivé hře na síti vzala Siniakové další servis a zvýšila na 5:3. Češka přeci jenom dokázala prolomit podání soupeřky a srovnat, Polka ale kontrovala podobně, proměnila mečbol a při své premiéře v All England Clubu si zahraje druhé kolo.

Povinné kroky hvězd

Srbský tenista Novak Djokovič zahájil cestu za obhajobou wimbledonského titulu úspěšně, Korejce Kwon Sun-u porazil pod zataženou střechou centrkurtu 6:3, 3:6, 6:3 a 6:4.

V ženské dvouhře prošla do dalšího kola světová dvojka Ons Džabúrová z Tuniska, která za 55 minut smetla Švédku Mirjam Björklundovou 6:1, 6:3.

Úterní program:

Začátky 12:00 SELČ

Kurt č. 1 (14:00): 2. zápas Muchová (ČR) - Halepová (16-Rum.)

Kurt č. 2: 3. zápas Paoliniová (It.) - Kvitová (25-ČR).

Kurt č. 3: 5. zápas Martincová (ČR) - Karolína Plíšková (6-ČR).

Kurt č. 5: 3. zápas Krajinovič (Srb.) - Lehečka (ČR).

Kurt č. 6: 2. zápas Kolář (ČR) - Bonzi (Fr.).

Kurt č. 17: 2. zápas Zanevská (Belg.) - Krejčíková (13-ČR).

Pětatřicetiletý Djokovič neprohrál na travnatých dvorcích v All England Clubu už 22 zápasů po sobě. Útočí na čtvrtý wimbledonský triumf za sebou a sedmý celkově. V dalším kole narazí na Australana Thanasiho Kokkinakise.

Loňské semifinále neobhájí sedmý nasazený Polák Hubert Hurkacz, v 1. kole vypadl po porážce 6:7, 4:6, 7:5, 6:2, 6:7 se Španělem Alejandrem Davidovichem.

V jejich zápase se poprvé v All England Clubu hrál tie-break v pátém setu do deseti bodů, v němž vítěz wimbledonské juniorky z roku 2017 zvítězil 10:8. Desátému tenistovi světového žebříčku Hurkaczovi nebylo nic platných 21 es, díky nimž alespoň na základě svého slibu přispěl částkou 2100 eur lidem postiženým válkou na Ukrajině.

Čtyři a čtvrt hodiny bojoval o postup devatenáctiletý Carlos Alcaraz, který nakonec Němce Jana-Lennarda Struffa udolal 4:6, 7:5, 4:6, 7:6, 6:4. Španělský talent, jenž hrál se zatejpovaným loktem, nastřílel 30 es a připsal si druhou výhru na trávě v kariéře.

Uspěl i dvojnásobný vítěz Wimbledonu Andy Murray. Pětatřicetiletý domácí tenista po slabším začátku porazil Australana Jamese Duckwortha 4:6, 6:3, 6:2, 6:4 a i při čtrnáctém startu zvládl vstup do turnaje. O postup do třetího kola se utká s Američanem Johnem Isnerem.

Džabúrová, která obhajuje loňské čtvrtfinále, vyhrála na trávě šestý zápas za sebou. Před Wimbledonem ovládla turnaj v Berlíně. V souboji s Björklundovou nepřišla ani jednou o servis a při vlastním podání prohrála pouze sedm míčků. V další fázi vyzve Polku Katarzynu Kawaovou.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 40,35 milionu liber

Muži
Dvouhra - 1. kolo:

Veselý (ČR) - Coria (Arg.) 6:3, 6:2, 7:6 (7:3)
Basilašvili (22-Gruz.) - Rosol (ČR) 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 3:6, 6:3, 6:3
Ruud (3-Nor.) - Ramos (Šp.) 7:6 (7:1), 7:6 (11:9), 6:2.
Davidovich (Šp.) - Hurkacz (7-Pol.) 7:6 (7:4), 6:4, 5:7, 2:6, 7:6 (10:8)
Humbert (Fr.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 3:6, 4:6, 6:3, 6:4
Marterer (Něm.) - Bedene (Slovin.) 4:6, 7:5, 6:4, 7:5
Mannarino (Fr.) - Purcell (Austr.) 6:3, 7:6 (7:0), 4:6, 4:6, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Kwon Sun-u (Korea) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Norrie (9-Brit.) - Andújar (Šp.) 6:0, 7:6 (7:3), 6:3
Tiafoe (23-USA) - Vavassori (It.) 6:4, 6:4, 6:4
Paul (30-USA) - Verdasco (Šp.) 6:1, 6:2, 7:6 (7:4)
Halys - Paire (oba Fr.) 4:6, 6:1, 6:2, 6:4
Munar (Šp.) - Monteiro (Braz.) 6:2, 6:4, 7:5
Alcaraz (5-Šp.) - Struff (Něm.) 4:6, 7:5, 4:6, 7:6 (7:3), 6:4
Isner (20-USA) - Couacaud (Fr.) 6:7 (6:8), 7:6 (7:3), 4:6, 6:3, 7:5
Kokkinakis (Austr.) - Majchrzak (Pol.) 7:6 (7:5), 6:2, 7:5
Lajovič (Srb.) - Carreňo (16-Šp.) 3:6, 6:4 skreč
Tabilo (Chile) - Djere (Srb.) 7:6 (8:6), 6:2, 1:6, 4:6, 7:6 (13:11)
Van Rijthoven (Niz.) - Delbonis (Arg.) 7:6 (9:7), 6:1, 6:2
Sinner (10-It.) - Wawrinka (Švýc.) 7:5, 4:6, 6:3, 6:2
Kecmanovič (25-Srb.) - Millman (Austr.) 6:3, 2:6, 6:3, 6:4
Otte (32-Něm.) - Gojowczyk (Něm.) 6:1, 6:2, 6:1
Bublik (Kaz.) - Fucsovics (Maď.) 6:1, 6:2, 6:4
Griekspoor (Niz.) - Fognini (It.) 5:7, 7:5, 6:3, 6:4
A. Murray (Brit.) - Duckworth (Austr.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Bouzková (ČR) - Collinsová (7-USA) 5:7, 6:4, 6:4
Chwaliňská (Pol.) - Siniaková (ČR) 6:0, 7:5
Džabúrová (3-Tun.) - Björklundová (Švéd.) 6:1, 6:3
Riskeová (28-USA) - In-Albonová (Švýc.) 6:2, 6:4
Curenková (Ukr.) - Burrageová (Brit.) 6:2, 6:3
Kalininová (29-Ukr.) - Bondárová (Maď.) 4:6, 6:2, 6:4
Kontaveitová (2-Est.) - Peraová (USA) 7:5, 6:1
Kawaová (Pol.) - Marinová (Kan.) 6:4, 3:6, 7:5
Niemeierová (Něm.) - Wang Si-jü (Čína) 6:1, 6:4
Raducanuová (10-Brit.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:4, 6:4
Cocciarettová - Trevisanová (22-It.) 6:2, 6:0,
Mertensová (24-Belg.) - Osoriová (Kol.) 1:6, 6:2, 4:2 skreč
Parryová (Fr.) - Kanepiová (31-Est.) 6:4, 6:4
Hontamaová (Jap.) - Tausonová (Dán.) 4:1 skreč
Garciaová (Fr.) - Miyazakiová (Brit.) 4:6, 6:1, 7:6 (7:4)
Kerberová (15-Něm.) - Mladenovicová (Fr.) 6:0, 7:5
Juvanová (Slovin.) - Haddadová Maiaová (23-Braz.) 6:4, 4:6, 6:2
Cirsteaová (26-Rum.) - Kruničová (Srb.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:1)
Liová (USA) - Bronzettiová (It.) 6:1, 6:4
Linetteová (Pol.) - Contrerasová (Mex.) 6:1, 6:4
Gálfiová (Maď.) - Inglisová (Austr.) 5:7, 6:3, 6:4.
Udvárdyová (Maď.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:4, 7:6 (7:1)
Beguová (Rum.) - Gorgodzeová (Gruz.) 6:4, 6:1

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...