Karolína Plíšková i Muchová jsou ve čtvrtfinále Wimbledonu, Krejčíková končí

  • 292
Dva postupy a jeden nepostup. Taková je bilance českých tenistek v pondělním osmifinále grandslamového Wimbledonu. Účast v další fázi turnaje si zajistily Karolína Plíšková, která porazila Rusku Samsonovovou, a Karolína Muchová, jež přehrála Španělku Badosaovou. Barbora Krejčíková naopak nestačila na australskou světovou jedničku Bartyovou.

V prvním setu prohrávala, čelila dokonce setbolu, pokaždé se ale z nepříznivého stavu vymanila. Karolína Muchová ubojovala zápas proti Španělce Paule Badosaové 7:6 (8:6), 6:4 a postoupila v All England Clubu do čtvrtfinále.

Muchová vs. Badosaová

Reportáž z utkání

Hrál se dlouho vyrovnaný zápas, v jednotlivých statistikách na tom byly obě soupeřky podobně.

Co však rozhodovalo, byla bojovnost. A té předvedla více Češka.

Hned v úvodu první sady totiž prohrávala 0:2. Dokázala srovnat. V tiebreaku nestačila 2:5, a pak za stavu 5:6 dokonce čelila setbolu. Jenže se znovu do zápasu vrátila.

Následně si i ona vybojovala příležitost na ukončení prvního dějství a po vyhozeném bekhendu Španělky se mohla radovat. Zaťala pěst a hlasitě vykřikla: „Jooo!“

Dílčí úspěch Češku povzbudil a ve druhém setu šla do vedení 4:2. Její soupeřka však podobně jako předtím ona zabojovala a záhy si ztracený servis vzala zpět.

Tentokrát však dějství do zkrácené sady nedospělo. Za stavu 5:4 si při Španělčině podání Muchová vypracovala dva mečboly a po forhendu do sítě od sokyně hned ten první proměnila.

Čtyřiadvacetiletá Češka tak potvrdila, že se jí na londýnské trávě daří. Při své druhé účasti v hlavní fázi soutěže si opět zahraje čtvrtfinále.

Krejčíková nestačila na světovou jedničku

Barbora Krejčíková kladla světové jedničce Ashleigh Bartyové statečný Utkání jsme sledovali online odpor. V prvním setu měla brejkbol na vedení 5:2, ve druhém zase smazala ztrátu 2:4. Hvězdná Australanka však klíčové momenty ustála lépe a výsledkem 7:5 a 6:3 postoupila do čtvrtfinále.

Krejčíková vs. Bartyová

Reportáž z utkání

Krejčíkovou může mrzet zejména ztracený první set. Češka do něj totiž vstoupila o poznání lépe, těžila z chyb Bartyové a když vyhrála forhendovou přestřelku, získala brejk na 2:1.

Sama si podání držela bez obtíží a trpělivým tlakem si vypracovala brejkbol na 5:2. Australanka jej však přesným forhendem odvrátila, načež se do zápasu naplno ponořila.

Naopak Krejčíková znejistěla, v osmé hře nejprve zkazila vyšší volej u sítě, vzápětí přidala jednoduchou chybu i z bekhendu a poprvé v utkání kapitulovala při vlastním servisu.

Za stavu 5:4, kdy Bartyová držela sérii tří gamů v řadě, Češka ustřelila forhendem do autu a nabídla soupeřce první setbol. Jenže Australanka jím pohrdla a Krejčíková si podání uhájila.

Barbora Krejčíková během osmifinále Wimbledonu.

Na víc už se ale nezmohla, v závěrečných dvou gamech setu neuhrála ani fiftýn. Při celkově druhém setbolu ji Bartyová nachytala u sítě kvalitním prohozem do protipohybu.

I přes neúspěšnou koncovku se Češka od úvodu druhého dějství povzbuzovala a stále držela krok. Ve třetím gamu si vypracovala dva brejkboly, proti razantním servisům Bartyové ale neměla nárok.

Wimbledon 2021

příloha iDNES.cz

V šesté hře pak o podání přišla sama, klopýtnutí však vzápětí napravila, když v dlouhém gamu zužitkovala pátý brejkbol díky tlaku do bekhendu a následnému zakončení do prázdného kurtu.

Jenže stejně jako v prvním setu, i ve druhém patřil závěr Bartyové. Australanka dalším brejkem odskočila na 5:3, přestála brejkbol Krejčíkové na snížení, načež si bekhendovým čopem na lajnu vypracovala mečbol.

Utkání zakončila esem a pořádně si ulevila, že kvalitní českou protivnici zkrotila. Krejčíková byla při odchodu z kurtu zklamaná, ale publikum ji za statečný výkon ocenilo potleskem. K aplausu se přidala i Bartyová, což si Češka, která před utkáním měla 15 výher v řadě, rozhodně zasloužila.

„Neskutečně těžký zápas, Barbora má úžasnou sezonu, je to teď jedna z nejtěžších soupeřek,“ ocenila Bartyová Krejčíkovou po zápase.

Plíšková znovu neztratila set

Karolína Plíšková do All England Clubu přijela se sérií tří porážek v řadě. Na londýnské trávě však ožila a už je ve čtvrtfinále. Ve čtvrtém kole porazila Rusku Ljudmilu Samsonovovou 6:2, 6:3 a dál pokračuje bez ztráty setu.

Zápas proti 22leté Rusce měla Češka kromě úvodu jasně pod kontrolou. Hrála přesněji, byla aktivnější a těžila z tvrdého prvního servisu.

Karolína Plíšková vs. Samsonovová

Reportáž z utkání

V prvním dějství si připsala tři esa a měla 75procentní úspěšnost získaných fiftýnů po svém prvním podání.

Byla to však Samsonovová, kdo šel zprvu do vedení. Za stavu 1:1 Češku brejkla. Plíškovou ale dílčí neúspěch nenalomil, spíše naopak. Ihned si ztracený servis vzala zpátky a pěti vyhranými gamy v řadě první sadu ukončila.

Devětadvacetiletá Češka pokračovala v dobrém výkonu i ve druhé sadě. Ještě vylepšila svůj servis a připsala si sedm es.

Ruska Ljudmila Samsonovová (vlevo) podává ruku Češce Karolíně Plíškové po osmifinále Wimbledonu.

I Ruska ale měla šance a vypracovala si tři brejkboly. Plíšková však všechny situace ustála a když si naopak ona vypracovala příležitost na prolomení soupeřčina servisu, nemýlila se.

Třináctá tenistka světa tak šla do vedení 3:1 a to už nepustila. Za hodinu a čtrnáct minut se tak mohla radovat z premiérového postupu do čtvrtfinále Wimbledonu.

Djokovič i Federer uspěli

Úřadující šampion Novak Djokovič porazil Chilana Cristiana Garína hladce 6:2, 6:4, 6:2 a čeká ho padesáté grandslamové čtvrtfinále v kariéře.

Vítěz posledních dvou ročníků Djokovič, jenž by se rád ziskem 20. grandslamového titulu dotáhl na rekordmany Rogera Federera a Rafaela Nadala, strávil s Garínem na kurtu necelé dvě hodiny a připsal si v All England Clubu 18. vítězství v řadě.

Srb Novak Djokovič během osmifinále Wimbledonu.

Dalším soupeřem světové jedničky bude Márton Fucsovics, jenž se stal po výhře nad Rusem Andrejem Rubljovem prvním Maďarem ve čtvrtfinále grandslamu po třiceti letech.

Bez problémů do svého osmnáctého čtvrtfinále Wimbledonu dokráčel i Švýcar Roger Federer. Devětatřicetiletý fenomén porazil Itala Lorenza Sonega 7:5, 6:4, 6:2.

Švýcarský tenista zlomil úvodní vyrovnaný set po nucené pauze na zatažení střechy centrkurtu, před níž si vypracoval brejkbol. Soupeř o servis po přestávce po dvojchybě přišel a Federer tentokrát při svém podání set dotáhl. V dalších dvou už Sonegovi šanci nenabídl a vlastní rekordní bilanci vylepšil na 58 čtvrtfinálových účastí na grandslamech.

Švýcar Roger Federer během osmifinále Wimbledonu.

Jeho soupeř vzejde až z pondělní dohrávky duelu mezi světovou dvojkou Daniilem Medveděvem z Ruska a Polákem Hubertem Hurkaczem, jehož vítěz tak bude mít o den méně na odpočinek. 

„Tak to chodí. Ale oni jsou mladí, oni se dají dohromady,“ řekl se smíchem Federer v rozhovoru na kurtu s narážkou na svůj věk. Sám na začátku srpna oslaví 40. narozeniny a ve věku 39 let a 337 dní je nejstarším čtvrtfinalistou Wimbledonu v open éře. Ken Rosewall byl v roce 1974 o tři měsíce mladší.

Premiéru mezi osmičkou nejlepších na některém z turnajů velké čtyřky si naopak na londýnské trávě odbude čtvrtá tenistka světa Aryna Sabalenková, druhá nasazená Běloruska zdolala Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 6:3, 4:6, 6:3.

Třiadvacetiletá Sabalenková proti Rybakinové nastoupila potřetí v kariéře a stejně jako letos v Abú Zabí a předloni ve Wu-chanu potřebovala na výhru tři sety. Její další soupeřkou bude Tunisanka Ons Džabúrová, která otočila zápas s Igou Šwiatekovou z Polska.

Džabúrová ztratila první set 5:7, pak ale loňskou vítězku Roland Garros porazila dvakrát 6:1. Šestadvacetiletá Tunisanka je první arabskou hráčkou ve čtvrtfinále Wimbledonu od Egypťana Ismaila El Šafaje v roce 1974.

Dlouhé čekání ukončil v soutěži mužů i Matteo Berrettini, který si poradil 6:4, 6:3 a 6:1 s Iljou Ivaškou z Běloruska a do čtvrtfinále v All England Clubu prošel jako první Ital po 23 letech. Devátý hráč světa napodobil Davide Sanguinettiho, který v roce 1998 ve čtvrtfinále vypadl.

Němec Alexander Zverev během osmifinále Wimbledonu.

Osmifinále naopak znamenalo při wimbledonském debutu v hlavní soutěži konečnou pro amerického mladíka Sebastiana Kordu. Syn českého šampiona Australian Open Petra Kordy podlehl v den svých 21. narozenin v takřka čtyřhodinové pětisetové bitvě Karenu Chačanovovi z Ruska a na premiérové čtvrtfinále grandslamu si musí ještě počkat. 

V rozhodujícím setu, v němž si oba hráči navzájem třináctkrát prolomili podání, Korda nakonec prohrál 8:10.

Neuspěl ani čtvrtý nasazený Alexander Zverev z Německa. Félix Auger-Aliassime ho porazil 6:4, 7:6, 3:6, 3:6, 6:4.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 35 milionů liber

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Berrettini (7-It.) - Ivaška (Běl.) 6:4, 6:3, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Garín (17-Chile) 6:2, 6:4, 6:2
Shapovalov (10-Kan.) - Bautista (8-Šp.) 6:1, 6:3, 7:5
Chačanov (25-Rus.) - Korda (USA) 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8
Fucsovics (Maď.) - Rubljov (5-Rus.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3
Auger-Aliassime (16-Kan.) - A. Zverev (4-Něm.) 6:4, 7:6 (8:6), 3:6, 3:6, 6:4 Federer (6-Švýc.) - Sonego (23-It.) 7:5, 6:4, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:
Karolína Plíšková (8-ČR) - Samsonovová (Rus.) 6:2, 6:3
Muchová (19-ČR) - Badosaová (30-Šp.) 7:6 (8:6), 6:4
Bartyová (1-Austr.) - Krejčíková (14-ČR) 7:5, 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Rybakinová (18-Kaz.) 6:3, 4:6, 6:3
Džabúrová (21-Tun.) - Šwiateková (7-Pol.) 5:7, 6:1, 6:1
Kerberová (25-Něm.) - Gauffová (20-USA) 6:4, 6:4
Golubicová (Švýc.) - Keysová (23-USA) 7:6 (7:3), 6:3
Tomljanovicová (Austr.) - Raducanuová (Brit.) 6:4, 3:0 skreč.

Čtyřhra - 3. kolo:
Bouzková, Hradecká (16-ČR) - Gračevová, Kalašnikovová (Rus.(Gruz.) 6:1, 6:3.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) - Kosťuková, Purcell (Ukr./Austr.) bez boje
Čang Šuaj, Peers (17-Čína/Austr.) - Vondroušová, Jebavý (ČR) 6:2, 6:3.

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:
Donald (ČR) - Mayo (USA) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:
Bejlek (ČR) - Oluwadareová (Brit.) 6:2, 6:3
Nugrohová (11-Indon.) - Havlíčková (ČR) 6:3, 6:2.

ÚTERNÍ PROGRAM
Centrální dvorec (14:30 SELČ): dohrávka Medveděv (2-Rus.) - Hurkacz (14-Pol.), Džabúrová (21-Tun.) - Sabalenková (2-Běl.), Bartyová (1-Austr.) - Tomljanovicová (Austr.).

Kurt č. 1 (14:00): Karolína Plíšková (8-ČR) - Golubicová (Švýc.), Muchová (19-ČR) - Kerberová (25-Něm.).

, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga