„Je nevšední, že si zahraji ve finále,“ je zaskočená Američanka Serena...

„Je nevšední, že si zahraji ve finále,“ je zaskočená Američanka Serena Williamsová. Tenisová legenda zdraví diváky na Wimbledonu. | foto: Reuters

Repete. O titul ve Wimbledonu si zase zahrají Kerberová s Williamsovou

  • 79
O stříbrný talíř se spolu na londýnské trávě rvaly před dvěma lety a duel si v sobotu zopakují. Do finále Wimbledonu postoupily německá tenistka Angelique Kerberová a legendární Američanka Serena Williamsová. Kerberová na třetím grandslamu sezony porazila Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:3, 6:3, Williamsová zase Němku Julii Görgesovou 6:2, 6:4.

Po roční odmlce se zase postaví proti sobě ve finále „turnaje turnajů“.

Královna je zpět

Serena W. zase mezi světovou špičkou

Kerberová a Williamsová opět vstoupí na posvátný londýnský centrkurt, kde se smí na jílku vytrvalém hrát jedině v bílém, a jediné vítězství je bude dělit od vzácné Venus Rosewater Dish.

Šestatřicetiletá Američanka ji v minulosti získala už sedmkrát, Kerberová v roce 2016 svou jedinou finálovou účast promarnila.

Williamsová vs. Görgesová

online ze zápasu

Williamsová přitom vstupovala do semifinále s Görgesovou bez velkých očekávání. „Nemusím nikomu nic dokazovat. Cokoliv navíc je už jen bonus. Necítím tlak, že bych nutně musela Wimbledon zase vyhrát,“ tvrdila.

Isner vyzve v semifinále Andersona, Djokovič Nadala

Američan John Isner drží ve Wimbledonu rekord v délce utkání a nyní má na dosah na londýnské trávě další milník kariéry. V pátek bude proti Jihoafričanovi Kevinu Andersonovi bojovat o své první grandslamové finále. Ve druhém semifinále se utkají světová jednička Rafael Nadal ze Španělska a trojnásobný vítěz z All England Clubu Srb Novak Djokovič.

O finále budou hrát ve čtyřhře tři Češky. Vítězky Roland Garros Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se utkají s Polkou Alicjí Rosolskou a Američankou Abigail Spearsovou. Květa Peschkeová bude v páru s Američankou Nicole Melicharovou hrát proti kanadsko-čínskému duu Gabriela Dabrowská, Sü I-fan.

Páteční program (začátek 14:00 SELČ): 
Centrální dvorec: Anderson (8-JAR) - Isner (9-USA), Nadal (2-Šp.) - Djokovič (12-Srb.).
Kurt č. 1: Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Dabrowská, Sü I-fan (6-Kan./Čína), Rosolská, Spearsová (Pol./USA) - Krejčíková, Siniaková (3-ČR).

Görgesová měla problémy s jejími přesnými, dlouhými údery. Ač zapsala v prvním setu více vítězných ran, v klíčových chvílích nezvládala. Serena W. jí díky několika výstavním forhendům hned dvakrát prolomila servis.

Dokonalou ilustrací průběhu zápasu byl Williamsové lob ze druhé sady. Nepochybně šel do autu, ale snaživá Němka se po něm stejně natáhla a nabídla protivnici snadný „winner“.

Görgesová se pokusila vzbouřit v závěru druhého setu - dokázala sebrat Williamsové podání, jenže poté se zhroutila. Desátý game o deset let mladší hráčka vůbec nezvládla a místo toho, aby odservírovala a potvrdila brejk, nabídla papírové favoritce tři mečboly.

Williamsová nezaváhala, připsala si 20. výhru v All England Clubu za sebou a svou bilanci z Wimbledonu si vylepšila na 92-10.

Na servisu. Američanka Serena Williamsová nasázela v semifinále tenisového...
Další vyhraná výměna. Americká tenistka Serena Williamsová v prvním setu...
Radost ze získaného fiftýnu. Německá tenistka Julia Görgesová jich v prvním...
Už na 51. místo světového žebříčku poskočila Američanka Serena Williamsová....

„Je to bláznivé. Ani nevím, jak se cítit, protože jsem nečekala, že tohle dokážu při svém čtvrtém turnaji,“ řekla tenisová ikona, která před Wimbledonem hrála jen v Indian Wells, Miami a na Roland Garros.

Williamsová před deseti měsíci porodila dceru, na dvorce se vrátila teprve v únoru. „Užívám si tady každý moment. Hraji uvolněně a je nevšední, že jsem ve finále.“ 

Podívejte se na proměněný mečbol Sereny Williamsové:

Bezradná Ostapenková kupila chyby

Že nejlepší obranou je útok?

Stará pravda na londýnské trávě tentokrát neplatila. Precizní defenzíva Kerberové, podpořená také výborným servisem, slavila úspěch a zničila další kurážnou útočnici.

Kerberová vs. Ostapenková

online ze zápasu

Po jedenadvacetileté Rusce Darje Kasatkinové zastavila Kerberová i její vrstevnici Ostapenkovou. Loňská šampionka z Roland Garros se jednoduše vyházela - snažila se neúnavnou a běhavou soupeřku přehrát riskantními údery, jenže je netrefovala do kurtu.

Ostapenková udělala hned 36 nevynucených chyb, 19 v prvním setu. K tomu se trápila při podání a musela ubrat na jeho rychlosti.

A tak už po 59 minutách měla Kerberová první mečbol. Zápas se ještě o pár minut natáhl, ale vítězství zkušenější z tenistek bylo neodvratné. Bývalá světová jednička si podruhé v kariéře zahraje finále Wimbledonu.

„Byl to těžký, náročný mač. Ostapenková je bojovnice. Rve se a dokud neproměníte poslední míč, nemůžete si s ní být ničím jisti. Snažila jsem se dobře hýbat a vracet míče zpět,“ smekla Kerberová před poraženou Lotyškou.

Pavouk turnaje

Na plavovlasou Němku, která se příští týden vrátí do elitní desítky světového žebříčku, čeká ve finále Williamsová, s níž před dvěma lety souboj o Venus Rosewater Dish prohrála.

Kerberová se pokusí navázat na Stefanií Grafovou, která se před 22 lety stala dosud poslední německou vítězkou Wimbledonu. „Mám tady z finále už zkušenosti a jsem nadšená a pyšná, že si zahraju o titul znovu. Jako vždy budu bojovat.“ 

Podívejte se na poslední míček mezi Kerberovou a Ostapenkovou:

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně

(tráva, dotace 34 milionů liber):

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Kerberová (11-Něm.) - Ostapenková (12-Lot.) 6:3, 6:3
S. Williamsová (25-USA) - Görgesová (13-Něm.) 6:2, 6:4

Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Klaasen, Venus (13-JAR/N. Zél.) - Nielsen, Salisbury (Dán./Brit.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:3, 6:4
M. Bryan, Sock (7-USA) - Inglot, Škugor (15-Brit./Chorv.) 6:3, 6:1, 6:7 (11:13), 6:7 (4:7), 6:4.

Junioři:
Čtyřhra - 2. kolo:
Nakashima, Zink (USA) - Forejtek, Svrčina (ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 6:3¨
Mejia, Štyler (6-Kol./ČR) - Mu Tchao, Zima (Čína/Něm.) 6:3, 3:6, 8:6


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga