Strýcová dál šokuje, je v semifinále Wimbledonu. Muchová po boji končí

  13:58aktualizováno  21:35
Jen den po vítězných třísetových bitvách nastoupily dvě české tenistky do čtvrtfinále Wimbledonu. Zatímco Karolína Muchová podlehla i přes dobrý začátek Ukrajince Elině Svitolinové 5:7, 4:6, Barbora Strýcová slaví postup poté, co přehrála Britku Johannu Kontaovou 7:6, 6:1. Ve čtvrtečním semifinále se utká se Serenou Williamsovou. Čtvrtou semifinalistkou je Simona Halepová.

Hlas se jí po další nečekané výhře ještě třásl, když se pokoušela s rozzářeným úsměvem urychlit pozápasové interview: „Honem, honem, čeká mě ještě čtyřhra!“ prosila Barbora Strýcová, která si právě ve čtvrtfinále Wimbledonu poradila s Johannou Kontaovou.

Euforie je v jejím případě namístě. Ve 33 letech, dost možná na sklonku kariéry, se vůbec poprvé ve dvouhře probila až do semifinále grandslamu. V něm se ve čtvrtek na londýnské trávě postaví tenisové veličině, Sereně Williamsové. Co na tom, že plzeňská rodačka v dosavadních třech vzájemných střetnutích nesebrala favorizované Američance ani set?

Rozhovor s Barborou Strýcovou

„Kdy jindy to zlomit, než teď?“ ptala se sama sebe výborně naladěná Strýcová poté, co ve čtvrtfinále po nevalném začátku nakonec přejela Britku Kontaovou a navázala tak v All England Clubu na svou skvělou formu.

Vstup do utkání přitom měla pomalejší, domácí tenistka si vybudovala vedení 3:0 a pohoda byla na její straně. Britka však začínala z nastoleného tempa výrazně ubírat, díky čemuž se Strýcová rychle vrátila do hry a srovnala na 4:4.

Kontaová začala kupit čím dál víc nevynucených chyb, zejména po prvním servisu. Strýcová se naopak dostávala do ráže, o čemž svědčilo i její klasické hlasité hecování.

Barbora Strýcová se marně natahuje za míčkem ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Radost Barbory Strýcové po postupu do semifinále Wimbledonu.

Vývoj zápasu se definitivně otočil v tie breaku, který česká hráčka dobře začala i zakončila, zkrácenou hru nakonec ovládla poměrem 7:5 a s ní i celou úvodní sadu.

Ve druhém setu už vypadalo dění na londýnském centrkurtu jednoznačně. Jistá Strýcová naprosto kontrolovala hru, frustrace Kontaové naopak stoupala a podle toho také vypadal její výkon. Po hodině a 37 minutách tak mohla Strýcová slavit poté, co využila svůj první mečbol a druhou sadu opanovala 6:1.

„Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem tu odehrála. Stále tomu nemůžu věřit. Zní to šíleně a pořád se mi třese hlas,“ zářila Strýcová v televizním rozhovoru bezprostředně po zápase.

Za postup do semifinále dvouhry má Strýcová jistou odměnu 588 000 liber (16,7 milionu korun). Další prize money získá za čtyřhru, na kterou po vítězství nad Kontaovou spěchala. S Tchajwankou Sie Šu-wej v roli turnajových trojek v závěru úterního programu porazily 6:4, 6:3 rumunský pár Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová a jsou ve čtvrtfinále.

Dobrý start Muchové nepomohl

Muchová vs. Svitolinová

Podrobná reportáž

Přestože Karolína Muchová nastoupila jen den po vyčerpávající osmifinálové bitvě, vstup do čtvrtfinálového duelu se jí povedl náramně. Po ztraceném podání v prvním gamu uhrála čtyři vítězné hry v řadě, během nichž navíc dovolila Svitolinové získat jediný fiftýn.

Za stavu 5:2 ovšem zapnula zase Ukrajinka a svou protivnici dokonce trumfla, když získala následujících pět gamů. Svitolinová začínala být čím dál přesnější, Muchové naopak víc a víc míčů nevycházelo a nevynucené chyby se začínaly kupit.

Karolína Muchová returnuje ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Podání Karolíny Muchové ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Vítězné gesto Eliny Svitolinové ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Klíčový pro první set byl vyrovnaný game za stavu 5:5, který se natáhl na 12 minut. Podávající česká tenistka nabízela soupeřce brejkboly, vždy ale hrozbu ztráty dalšího servisu odvrátila. Až pátou možnost využila Svitolinová k brejku, který následně potvrdila a urvala úvodní set výsledkem 7:5.

Úvod druhé sady dal Muchové naději na zvrat, jenže zkušenější soupeřka byla opět proti a ovládla dalších pět her za sebou. Až v závěru setu, kdy neměla 22letá česká tenistka co ztratit, se dominance Svitolinové otřásla, na postupu favoritky už to ale nic nezměnilo.

Pavouky turnaje

Muchová hrála ve slavném All England Clubu poprvé a postupem do čtvrtfinále si vylepšila grandslamové maximum. Ve světovém žebříčku se díky tomu poprvé posune do první padesátky. Světová osmička Svitolinová naopak prolomila kletbu a až na pátý pokus prošla do semifinále grandslamu. Její soupeřkou bude Simona Halepová.

Očekávané triumfy Halepové s Williamsovou

Bývalá světová jednička Halepová zdolala ve čtvrtfinále Čang Šuaj z Číny 7:6 a 6:1. Loňská královna antukového Roland Garros přitom nezačala čtvrtfinále s Číňankou dobře a prohrávala 0:3.

Trpělivou hrou od zadní čáry vývoj otočila a set získala v tie breaku poměrem 7:4. Druhou sadu už měla pod kontrolou. „Bojovala jsem, i když jsem byla dole. Ona hrála dost tvrdě a dobře, ale snažila jsem se vydržet a povedlo se mi to skvěle,“ řekla Halepová.

Return Sereny Williamsové ve čtvrtfinále Wimbledonu.
Pohled na kurt č. 1 během čtvrtfinálového utkání WImbledonu.
Simona Halepová slaví postup do semifinále Wimbledonu.

V semifinále Wimbledonu si zahrála poprvé v roce 2014, kdy podlehla Kanaďance Eugenii Bouchardové. „Hraju teď nejlepší tenis na trávě v kariéře,“ cítila se dobře Halepová. Zápas Muchové se Svitolinovou ani nesledovala. „Obě znám,“ nedělá si vrásky.

Jedenáctá nasazená Serena Williamsová měla s Riskeovou plné ruce práce. S krajankou, která o kolo dříve vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie, ztratila pětkrát servis, ale v koncovce ukázala svou sílu. Když už se zdálo, že uvadá, přidala na razanci, hrála i chytře a zvítězila. „Když se cítím dobře, tak si věřím a jsem hrozbou, protože tuhle hru miluju,“ řekla Williamsová. 

V utkání nastřílela 49 vítězných míčů a duel ukončila devatenáctým esem. Připsala si 97. výhru ve wimbledonské dvouhře a osamostatnila se na druhém místě. Lepší je pouze devítinásobná vítězka turnaje Martina Navrátilová (120).

Hvězdný deblový pár dál vítězí

Williamsová, podobně jako Strýcová, v úterý nelenila a po singlovém triumfu spěchala k duelu ve čtyřhře. Hvězdná Američanka hraje ve smíšeném deblu po boku Brita Andyho Murrayho a i ve druhém kole spolu slavili vítězství.

Středeční program

Začátky v 14:00
Centrální dvorec: Djokovič (1-Srb.) - Goffin (21-Belg.), Nišikori (8-Jap.) - Federer (2-Švýc.).

Kurt č. 1: Pella (26-Arg.) - Bautista (23-Šp.), Querrey (USA) - Nadal (3-Šp.)

Bývalé singlové světové jedničky postoupily na londýnské trávě do osmifinále po výhře 7:5, 6:3 nad Francouzem Fabricem Martinem a Američankou Raquel Atawovou.

Domácí Brit Murray s Američankou Williamsovou bavili diváky na zaplněném centrálním dvorci kvalitním tenisem přes hodinu a půl. První mečbol proměnil Murray, jenž se vrací po operaci kyčle a nehraje dvouhru, esem.

V osmifinále mixu čeká hvězdný pár, fanoušky přezdívaný „Murrena“ či „Serandy“, zatím nejtěžší zkouška. Postaví se jim nejvýše nasazený pár Bruno Soares z Brazílie a Američanka Nicole Melicharová. Brněnská rodačka Melicharová dnes vypadla společně s Květou Peschkeovou ve čtvrtfinále čtyřhry a neobhájí tak loňské finále.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně

Tráva, dotace 38 milionů liber

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Halepová (7-Rum.) - Čang Šuaj (Čína) 7:6 (7:4), 6:1
S. Williamsová (11-USA) - Riskeová (USA) 6:4, 4:6, 6:3
Svitolinová (8-Ukr.) - Muchová (ČR) 7:5, 6:4
Strýcová (ČR) - Kontaová (19-Brit.) 7:6 (7:5), 6:1.

Čtyřhra - 3. kolo:
Sie Šu-wej, Strýcová (3-Tchaj-wan/ČR) - Beguová, Niculescuová (15-Rum.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Mladenovicová, Babosová (1-Fr./Maď.) - Peschkeová, Melicharová (7-ČR/USA) 2:6, 6:2, 9:7.

Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Grant (USA) - Lehečka (5-ČR) 6:4, 7:6 (8:6)
Svrčina (ČR) - Draxl (12-Kan.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:3.

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Fruhvirtová (ČR) - Osoriová (2-Kol.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Fruhvirtová, Lavičková (ČR) - Naklová, Savangkevová (Thaj.) 6:3, 3:6, 5:3 skreč.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Málem krach, suverénní jízda i play off bez gólu. Jak Plzeň prosvištěla Evropou

19. dubna 2024  14:55

Když si ve čtyřiadvacáté minutě obrovitánského nastavení rovnal míč na penaltový puntík Erik Jirka,...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Útočník Rekonen je po konci v Plzní další posilou Mladé Boleslavi

19. dubna 2024  14:08

Hokejisty extraligové Mladé Boleslavi posílil finský útočník Aleksi Rekonen. Třicetiletý rodák z...

V Číně v sobotu začne atletická Diamantová liga, s rekordním počtem mítinků

19. dubna 2024  13:59

Atletická sezona se rozjíždí na plné obrátky, v sobotu v Číně odstartuje nový ročník Diamantové...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...