Také sestry Williamsovy by rády zůstaly při bílé barvě. "K trávě patří," říká Serena (vpravo).

Také sestry Williamsovy by rády zůstaly při bílé barvě. "K trávě patří," říká Serena (vpravo). | foto: Reuters

Nechte nám bílou! Wimbledon bude na olympiádě poprvé barevný

  • 99
V minulosti se tenisoví rebelové snažili na wimbledonské kurty propašovat jiné barvy než předepsanou bílou. Protestovali proti přísně hlídané a vynucované tradici. Při olympiádě smějí nastoupit v pestrém oblečení. Myslíte, že jsou rádi?

Turnaj ještě ani nezačal, česká tenistka Lucie Šafářová trénovala na jednom z malých kurtů v areálu. A přece neunikla wimbledonské barevné policii.

Byť bylo vcelku chladno, musela odložit černé legíny, protože se do All England Clubu jednoduše nehodí. Tady totiž dle jedné z mnoha tradic neúprosně vládne bílá.

Radek Štěpánek se před zápasem s Djokovičem přezouval přímo na centrkurtu. Jeho boty byly nepřípustně pestré.

John Isner takto nuceně odkládal potítka a Fabio Fognini stříhal pár centimetrů ze své čelenky, protože její konce byly delší, než přísná pravidla povolují.

Podle nich nesmí na oblečení být výraznější barevné bloky. Když už se na tričku nebo šatech objeví nějaký ten proužek, neměl by být světélkující. Na každém doplňku musí převládat bílá.

Proto je zvláštní, že Sereně Williamsové prochází její fialová čelenka. Že by si na ramenatou Američanku nikdo nedovolil? Kdo ví.

Prohřešek proti předpisům každopádně pořadatelé tolerují též mnohem méně slavné a podstatně méně svalnaté Andree Hlaváčkové, jejíž levé zápěstí zdobí zářivě žluté potítko.

"Jednou za rok je pěkné nosit jenom bílou," řekla Hlaváčková. "Ale jinak mě to nudí, líbí se mi zajímavé oblečení."

Jako malý projev odporu proti konvencím si extravagantní Američanka Bethanie Mattek-Sandsová nebo Ruska Anastasia Pavljučenkovová před turnajem nechaly obarvit vlasy křiklavými odstíny.

Jiní tenisté nemají potřebu se bouřit, třeba Petra Cetkovská si "šplhounsky" nalakovala nabílo i nehty na rukou. "Mám ráda bílou, je čistá, elegantní," říká.

Klub na jihozápadě Londýna byl založen už v roce 1868 a na svých zvycích lpí velice úzkostlivě.

Roger Federer (vpravo) ve čtvrtfinále porazil Michaila Južného.

Petra Kvitová ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Německá tenistka Angelique Kerberová slaví postup do semifinále Wimbledonu.

Bílé nařízení dřív kdekoho štvalo, džínový buřič Andre Agassi hlavně kvůli němu tři ročníky Wimbledonu (1988–90) bojkotoval.

V červenci 2012 však bude bílá nadvláda poprvé svržena. Zaviní to olympiáda, jejíž tenisové soutěže se v areálu na ulici Church Road letos konají.

Hráči smějí vyrazit na travnaté kurty v národních barvách. A světe, div se, některým z nich se to vůbec nezamlouvá.

Tomáš Berdych či Klára Zakopalová by nejraději bojovali o medaile v bílém. Jenže musí nastoupit v tom, co jim jejich sponzoři připraví. Takže nejspíš v barevném.

To se příčí dokonce i módou posedlé Sereně W. "Bude to divné a smutné," řekla. "Bílá prostě k trávě patří."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga